Aproape 80 de bucureşteni, trataţi în ultimii trei ani pentru boli luate de la paraziţi ai câinilor

Aproape 80 de bucureşteni au fost trataţi pentru afecţiuni precum febra butunoasă şi maladia Lyme, boli transmise omului de paraziţi purtaţi de câini, numărul în creştere al animalelor fiind un risc, informează, vineri, Prefectura Capitalei, citând Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti.

Urmărește
13 afișări

"Specialistii DSP semnalează o creştere, de la an la an, a cazurilor de îmbolnăvire prin agenţi patogeni transmişi de la câine la om. Numărul mare de animale nesupravegheate de pe teritoriul Capitalei creşte proporţional şi riscul de îmbolnăvire al populaţiei", se precizează într-un comunicat de vineri al Prefecturii, care afirmă că existenţa câinilor fără stăpân în întreg oraşul, atât în centru cât şi la periferie, "sporeşte riscul de contaminare cu agenţi patogeni transmisibili de la câine la om".

Prefectura anunţă că în numai un an aproximativ 1.200 de bucureşteni au transmis instituţiei petiţii prin care anunţau "diverse probleme (...) cauzate de prezenţa a numeroşi câini comunitari pe spaţiul public, în curţiile instituţiilor sau în jurul locuinţelor". Petenţii îi cereau totodată prefectului să găsească o soluţie la "problema animalelor nesupraveghete din Capitală". Toate aceste sesizări au fost însă redirecţionate către autoritatea competentă să se ocupe de problema câinilor comunitari, adică Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor din subordinea Primăriei Capitalei. În plus, o parte dintre petiţii "au însoţit propunerile de modificare a legislaţiei în domeniu" pe care prefectul Mihai Atănăsoaei le-a înaintat deja Parlamentului.

"Pentru mine, rezolvarea problemei câinilor comunitari este o prioritate din perspectiva siguranţei şi sănătăţii oamenilor. Consider că toţi bucureştenii merită să meargă liniştiţi pe străzi sau în parcuri, fără să le fie teamă că ar putea fi în pericol, ei sau copiii lor. Pe de altă parte şi câinii trebuie să beneficieze de condiţii decente de trai, iar toţi iubitorii de animale, fie că sunt ONG-uri sau persoane fizice, să se implice în adoptarea lor. Sper ca proiectul de lege aflat în acest moment în dezbare parlamentară să ofere o soluţie echilibrată pentru ambele părţi, dar să ia în considerare în primul rând protejarea oamenilor", afirmă Atănăsoaei, citat în comunicatul de vineri.

În urmă cu câteva săptămâni, directorul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, Robert Lorentz, anunţa că instituţia a reluat campania de sterilizare a câinilor maidanezi din Capitală, ASPA având, în prezent, doar trei hingheri între cei aproape 60 de angajaţi, cu ajutorul cărora speră să prindă şi să sterilizeze circa 30 de câini pe zi.

"Nu avem buget şi, implicit, nu avem nici adăposturi, aşa că tot ce putem să facem în aceste condiţii este să prindem câinii, să-i sterilizăm şi să-i returnăm în locurile din care i-am luat", declara Robert Lorentz.

El preciza cu aceeaşi ocazie că problemele de finanţare ale instituţiei sunt majore.

"Avem, în prezent, doar trei hingheri. Am reuşit însă transformarea mai multor îngrijitori în hingheri, iar aceştia urmează să-şi termine în curând pregătirea şi să intre şi ei în echipele de pe teren", a mai spus Lorentz.

Totuşi, şeful ASPA a spus că, în condiţii similare, dar sprijinită de reprezentanţii organizaţiei Vier Pfoten, instituţia a reuşit, anul trecut, sterilizarea a circa 10.000 de câini. Lorentz a vorbit şi despre parteneriatele ASPA cu mai multe cabinete veterinare, unde au fost şi vor fi şi în continuare sterilizaţi gratuit câinii aduşi de bucureşteni.

"În aceste condiţii, sper să reuşim şi în viitor să avem aceleaşi rezultate, măcar legate de sterilizare. Când vom vedea de câţi bani dispunem, vom analiza şi celelalte probleme legate de adăposturi. Momentan, ne axăm, ca şi până acum, pe sterilizare, cu accent pe sterilizarea femelelor gestante", a adăugat Lorentz.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara, în 28 februarie, după aprobarea în CGMB a bugetului Capitalei pe 2011, că din cei 17,2 milioane de lei propuşi pentru ASPA, au fost luaţi 15 milioane de lei. Potrivit primarului general, în bugetul ASPA pentru 2011 au rămas bani care nu ajung "nici măcar pentru plata hranei câinilor deja strânşi de pe străzile Capitalei".

Deputaţii din Comisia pentru administraţie vor elabora, săptămâna viitoare, raportul la proiectul de modificare a OUG 155/2001 privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân, principalele prevederi vizând sterilizarea, dar şi eutanasierea câinilor foarte periculoşi sau foarte bolnavi. Proiectul de lege mai prevede obligativitatea consiliilor locale de a înfiinţa, în funcţie de necesităţi, serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, crearea unei baze de date şi a unui registru de evidenţă a acestora, cazarea animalelor în adăposturi, pe o perioadă de maximum 30 de zile, pe parcursul cărora vor fi deparazitate, vaccinate, sterilizate şi pregătite pentru adopţie, obligaţia de a informa populaţia în mod regulat despre existenţa adăposturilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici