Video Aproape două mii de gospodării, inundate în judeţul Suceava
Aproape două mii de gospodării au fost inundate şi aproape 300 de persoane au fost evacuate din calea apelor, în ultimele zile, în judeţul Suceava, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, subprefectul Orest Onofrei.
Potrivit sursei citate, inundaţiile au afectat, în total, în judeţul Suceava, 1.983 de gospodării din 71 de comune, oraşe şi municipii, inclusiv municipiul reşedinţă, iar 295 de persoane au fost evacuate din locuinţe, în timp ce alte 754 de persoane din satele Slătioara, Jacota, Gura Solcii, Cibeni, Humoreni şi Soloneţ au fost izolate din cauza apelor revărsate care au rupt poduri şi podeţe.
Ploile torenţiale şi revărsarea unor râuri sau pârâuri au determinat inundarea a 4.190 de hectare de terenuri agricole, colmatarea a 3.196 de fântâni şi avarierea a 348 de kilometri de drumuri comunale şi 53 de kilometri de drumuri judeţene. Totodată, au fost afectate, din cauza apelor revărsate, 52 de poduri, 292 de podeţe, 64 de punţi pietonale, 55 de obiective socio-economice, 514 de puncte de transformare din 132 de localităţi, a spus Orest Onofrei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Donald Trump afirmă că pregăteşte o întâlnire cu Vladimir Putin pentru a discuta despre războiul din Ucraina
-
Adrian Sârbu: Ordonanţa-trenuleţ nu va rezolva nimic. Bugetul României e o cutie neagră urât mirositoare. Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
Subprefectul a precizat că râul Suceava a înregistrat cel mai mare debit din istorie, de când se fac măsurători, şi anume 1.700 de metri cubi pe secundă, dar că la ora actuală a trecut vârful de viitură, în prezent nemaifiind drumuri blocate sau circulaţie feroviară întreruptă ori trenuri blocate. Potrivit subprefectului, pe ruta Gura Humorului - Câmpulung Moldovenesc trenurile circulă cu restricţii de viteză.
"La ora actuală, în zonele afectate de inundaţii am trimis apă minerală pentru sinistraţi. De asemenea, am trimis motorină pentru ca pompierii să poată scoate, cu motopompele, apa din curţile şi casele oamenilor. Totodată, în zonele afectate grav de inundaţii se lucrează la remedierea reţelelor electrice, telefonice, de apă şi canalizare, distruse de ape", a precizat Orest Onofrei.
Subprefectul de Suceava a adăugat că noaptea de vineri spre sâmbătă a fost "liniştită" şi că nu s-au mai înregistrat noi inundaţii, dar că pot apărea probleme dacă în zonă va mai ploua şi debitele râurilor şi pârâurilor vor creşte.
Orest Onofrei a mai spus că, până la ora actuală, nu a fost găsit găsit trupul copilului dat dispărut, din municipiul Suceava, operaţiunile de căutare fiind dificile din cauza debitului crescut al apei.
Aproximativ 500 de case din comuna Vicovu de Jos, înconjurate de apă
Aproximativ 500 de case din comuna suceveană Vicovu de Jos erau înconjurate de ape, sâmbătă la prânz, iar zeci de case din alte localităţi din judeţul Suceava erau acoperite de ape, în urma unor noi ploi torenţiale înregistrate în zonă.
Potrivit subprefectului de Suceava, Orest Onofrei, în comuna Vicovu de Jos, 500 de case au fost înconjurate de ape, după ce pârâul Remezeu a ieşit din matcă.
"Situaţia este extrem de gravă, localităţile aflate de-a lungul albiei râului Suceava sunt afectate de inundaţii, în condiţiile în care în urmă cu o oră, în zonă a plouat torenţial, cantităţile de apă totalizând 80 -100 de l/mp.
Autorităţile locale au început evacuarea persoanelor aflate în calea apelor.
Potrivit lui Orest Onofrei, au mai fost afectate de ape comunele Voitinel şi Putna, apa care a intrat în casele oamenilor având o jumătate de metru.
Primarul localităţii Putna, Vasile Hotnogu, a declarat că în această localitate sunt inundate aproape toate casele, în jur de 60, aflate de-a lungul pârâului Gura Putnei, zece familii fiind evacuate.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că inundaţii puternice se înregistrează, la ora transmiterii acestei ştiri, în localităţi situate la graniţa cu Ucraina, printre care Frăţăuţii Noi, Straja, Gălăneşti, iar autorităţile locale fac eforturi să evacueze oamenii ale căror case au fost acoperite de ape.
"În zonă s-a înregistrat noi ploi torenţiale, a fost chiar rupere de nori", a mai spus Flutur.
Sute de case, inundate în urma unor noi ploi, sâmbătă după-amiază
Sute de case din mai multe localităţi sucevene au fost din nou inundate, sâmbătă după-amiază, în urma unor noi ploi torenţiale înregistrate în zonă, a declarat pentru MEDIAFAX subprefectul judeţului Suceava, Orest Onofrei.
Potrivit sursei citate, au fost afectate localităţile Vicovu de Jos, Vicovu de Sus, Voitinel, Frăţăuţii Noi, Marginea, Suceviţa şi Putna, iar autorităţile locale i-au evacuat pe oameni din zonele acoperite de ape.
La ora transmiterii acestei ştiri, subprefectul de Suceava se îndrepta spre comuna Putna, unde un bătrân şi o fetiţă erau suiţi pe acoperişul unei case înconjurate de ape, Onofrei precizând că pentru salvarea acestora va fi nevoie de un elicopter.
Localităţi sucevene în pericol, după ruperea barajului de la Horodnic
Mai multe localităţi sucevene sunt în pericol, după ce barajul de la Horodnic s-a rupt din cauza debitului foarte mare al apei, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur.
Potrivit sursei citate, autorităţile încearcă să facă faţă situaţiei şi să evacueze cât mai repede populaţia din zonele inundabile.
Subprefectul judeţului Suceava, Orest Onofrei, a declarat pentru MEDIAFAX că localităţile care ar putea fi afectate de revărsările de apă sunt Horodnic, Frăţăuţii Vechi, precum şi o parte din Rădăuţi.
Onofrei a mai spus că, la ora actuală, localităţile Putna şi Straja sunt complet izolate, un pod din Putna fiind complet distrus.
Mai multe localităţi sucevene, izolate complet din cauza inundaţiilor
Mai multe localităţi sucevene erau izolate complet, sâmbătă seară, din cauza inundaţiilor puternice înregistrate în judeţul Suceava, pericolul unor noi inundaţii nefiind încă trecut, în condiţiile în care vremea în zonă este în continuare nefavorabilă.
Subprefectul Orest Onofrei a declarat, sâmbătă seară, pentru MEDIAFAX că la ora actuală sunt izolate complet comunele Straja, Brodina, Ulma, Putna, Vicovu de Jos, Vicovu de Sus şi Suceviţa. Potrivit subprefectului, la ora actuală nu se poate face o estimare a locuinţelor şi gospodăriilor inundate, în condiţiile în care multe sate sunt izolate de restul lumii şi nu se mai poate ajunge la ele.
"Încercăm să menţinem situaţia sub control, dar este foarte dificil în condiţiile în care vremea este în continuare nefavorabilă, iar prognoza nu este îmbucurătoare", a spus Onofrei.
Subprefectul judeţului Suceava a mai declarat că, din fericire, pagubele produse de ruperea digului de la Horodnic au fost mai mici decât se aşteptau autorităţile să fie, întrucât ruptura a fost de aşa natură încât a permis scurgerea "oarecum controlată" a apei.
Sâmbătă după-amiază, în zonă s-a aflat şi preşedintele Traian Băsescu, care a condus o şedinţă a comitetului pentru urgenţă, desfăşurată în zona Rădăuţi, din judeţul Suceava. La şedinţă, au participat miniştrii Cristian David şi Attila Korodi, precum şi autorităţile locale din judeţul Suceava, grav afectat de inundaţii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO