Aproape jumătate din apelurile la 112 în 2019 nu au fost serioase. Procentul îngrijorător al celor efectuate din greşeală sau al farselor

  • 48% din totalul apelurilor la Serviciul Unic de Urgenţă au fost efectuate din greşeală
  • Unele dintre ele au reprezentat solicitări de informaţii diverse, farse sau apeluri injurioase
  • Datele au fost precizate într-un comunicat de presă al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS)
Urmărește
204 afișări

„În anul 2019, operatorii STS au preluat 11.301.881 de apeluri, mai puţine cu 1.433.955 faţă de anul precedent. Apelurile de urgenţă au reprezentat 51,90% din numărul total al apelurilor recepţionate, în timp ce diferenţa de 48,10% reprezintă, în principal, apeluri efectuate din greşeală, solicitări de informaţii diverse, farse şi apeluri injurioase. Apelurile au fost transferate către agenţiile de intervenţie după cum urmează: Ambulanţă 55,4%, Poliţie 22,9%, ISU-SMURD 16,9%, Jandarmi 4,1% şi alte agenţii 0,4%. În 2019, cele mai multe apeluri la 112 s-au înregistrat în jurul orei 19:00, iar cele mai puţine în jurul orei 4:00. În condiţii normale de lucru, operatorii STS au preluat cele mai multe apeluri în data de 12 august 2019 - 37.617, iar dintre acestea 21.070 au reprezentat urgenţe (56,01%)”, conform STS.

În calitate de administrator al SNUAU, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale se preocupă permanent de îmbunătăţirea calităţii serviciilor. În prezent, STS implementează Tehnologia AML (Advanced Mobile Location) cu ajutorul căreia informaţiile de localizare din telefon sunt preluate, în mod automat, şi sunt transmise către Serviciul de urgenţă 112. În acest moment, tehnologia este testată în zona Bucureşti-Ilfov, urmând ca, în perioada următoare, să fie operaţionalizată la nivel naţional. Principalul avantaj al tehnologiei AML îl constituie furnizarea unor informaţii de localizare cu o acurateţe ridicată, de ordinul metrilor/zecilor de metri.

„Până la implementarea tehnologiei AML, dar şi după aceea, pentru localizarea persoanelor care sună la 112 sunt utilizate şi alte tehnologii. STS a dezvoltat şi a lansat, în luna februarie a anului trecut, aplicaţia APEL 112, care permite transmiterea coordonatelor geografice ale telefonului mobil către Sistemul 112, în momentul efectuării unui apel de urgenţă prin intermediul aplicaţiei. Aceasta funcţionează pe terminalele de tip smartphone cu sisteme de operare Android sau iOS, iar, pentru ca aplicaţia să poată fi utilizată, trebuie ca serviciul de date (internet) şi cel de localizare (GPS) ale telefonului mobil să fie activate”, conform sursei menţionate.

Complementar cu aplicaţia mobilă APEL 112, STS a implementat facilitatea Geolocation 112. Apelantul primeşte prin SMS un link de localizare, iar, prin accesarea acestuia, coordonatele geografice ale locului în care se află apelantul sunt trimise în Sistemul 112. Rămâne de referinţă localizarea Cell ID/Sector ID care se face pe baza informaţiilor transmise de celulele operatorilor de telefonie mobilă. Foarte important: aceste tehnologii nu se exclud una pe cealaltă şi sunt complementare.

Simultan cu implementarea AML, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale derulează proiectul de modernizare a infrastructurii hardware şi software a SNUAU.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici