Aproape nouă mii de medici şi asistente au solicitat certificate de conformitate pentru a lucra în UE

Aproape nouă mii de medici şi asistente au solicitat Ministerului Sănătăţii Publice, începând din ianuarie anul trecut, eliberarea unor certificate de conformitate în vederea angajării într-o unitate sanitară din Uniunea Europeană, potrivit statisticilor oficiale ale MSP.

Urmărește
32 afișări
Imaginea articolului Aproape nouă mii de medici şi asistente au solicitat certificate de conformitate pentru a lucra în UE

Aproape nouă mii de medici şi asistente au solicitat certificate de conformitate pentru a lucra în UE

În perioada 1 ianuarie 2007 -1 februarie 2008 au făcut astfel de solicitări 5.600 de medici şi 3.300 de asistenţi medicali şi moaşe. Din totalul celor 8.900 de cereri privind eliberarea certificatelor de conformitate, prin care sunt recunoscute în Uniunea Europeană studiile din domeniul medical efectuate în România, au primid acest document 3.770 de doctori şi 2.026 de asistenţii medicali şi moaşe.

Potrivit ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, nu toţi cei au solicitat aceste certificate şi adeverinţe lucrează în străinătate sau vor pleca imediat. Din informaţiile primite la MSP, doar o parte lucrează deja în afara ţării.

O altă parte dintre aceştia solicită documentele doar în eventualitatea apariţiei unei oportunităţi de angajare în ţările Uniunii Europene.

Începând cu data de 15 ianuarie 2007, MSP eliberează certificatele şi adeverinţele necesare recunoaşterii în celelalte state membre UE, a titlurilor de calificare dobândite în România în profesiile de medic, medic dentist, farmacist, asistent medical generalist şi moaşă.

Aceste documente se eliberează numai pentru titularii care întrunesc condiţiile de cetăţenie, afiliaţiune, convieţuire şi rezidenţă prevăzute de Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi, respectiv, Legea 307/2004 referitoare la exercitarea profesiei de asistent medical generalist şi a profesiei de moaşă, precum şi organizarea şi funcţionarea Ordinului asistenţilor medicali şi moaşelor din România.

Solicitanţii trebuie să depună la MSP copiile legalizate ale documentelor care atestă pregătirea, vechimea în muncă, adeverinţe din care să rezulte că posesorul a exercitat efectiv şi legal profesia de medic şi că a fost membru al Colegiului medicilor, medicilor dentişti sau farmaciştilor, după caz.

Ridicarea certificatelor sau adeverinţelor de conformitate poate fi făcută şi de către alte persoane împuternicite prin procură notarială.

În plus, Ministerul Sănătăţii Publice eliberează, începând cu data de 26 noiembrie 2007, certificatele necesare recunoaşterii de către celelalte state membre a titlurilor oficiale de calificare în profesiile de medic, medic dentist, farmacist, asistent medical generalist şi de moaşă care atestă o formare în profesie începută în România, înainte de data aderării la Uniunea Europeană.

Aceste certificate se eliberează numai în cazul în care titularul întruneşte condiţiile de cetăţenie, ascendenţă, filiaţie, căsătorie şi rezidenţă prevăzute de lege pentru exercitarea profesiei respective în România, cât şi altele privind pregătirea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici