Aproape o sută de persoane, audiate în cazul exploziilor de la Petrila

Aproape o sută de persoane au fost audiate, până vineri, de comisia de anchetă formată din inspectori de muncă, procurori şi poliţişti care investighează exploziile de la mina Petrila, cercetările continuând cu alte circa 30 de persoane care vor da declaraţii.

Urmărește
69 afișări
Imaginea articolului Aproape o sută de persoane, audiate în cazul exploziilor de la Petrila

Aproape o sută de persoane, audiate în cazul exploziilor de la Petrila (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit anchetatorilor, până în prezent au fost audiate circa 90 de persoane. Numai în cursul zilei de vineri, un număr de 14 persoane, printre care şi artificieri şi angajaţi de la lămpărie, care au lucrat sâmbătă în schimbul întâi, au fost chemate la declaraţii.

În acest caz urmează să mai fie audiate cel puţin 30 de persoane pentru ca anchetatorii să poată elucida cauzele accidentului de la mina Petrila. Potrivit surselor citate, audierile se vor desfăşura timp de încă două zile, dar ar urma să fie întrerupte sâmbătă şi duminică.

Aceleaşi surse susţin că nu pot fi emise concluzii pentru că în acest moment sunt studiate documentele şi audiate persoanele care au legătură directă cu acest caz. De asemenea, nu poate fi trasă o concluzie până când nu se va finaliza expertiza tehnică efectuată de INSEMEX şi până când Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) nu va încheia procesul-verbal de cercetare administrativă.

Conform surselor menţionate, informaţiile obţinute până în prezent indică faptul că nu se poate vorbi despre un singur vinovat în cazul exploziilor.

Comisia de anchetă formată din patru procurori specializaţi în astfel de cazuri, doi ofiţeri de la IGPR, doi judiciarişti din IPJ Hunedoara, specialiştii din cadrul ITM şi cei ai Institutului Naţional de Securitate Minieră - INSEMEX a început, luni, audierile în acest caz, până în prezent fiind luate declaraţii de la minerii care au lucrat sâmbătă în abatajul respectiv, în schimbul I, precum şi de la mineri care au lucrat în alte zile în acel abataj, de la fosta conducere a minei Petrila şi de la salvatorii minieri care au intrat sâmbătă în subteran.

În paralel, a fost formată o comisie de expertiză tehnică formată din optsprezece cercetărori şi specialişti în domeniul minier din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani.

Potrivit directorului INSEMEX, Constantin Lupu, membrii comisiei au preluat probe prelevate din echipamentul de protecţie pe care cei doisprezece mineri morţi l-au avut asupra lor în momentul exploziei.

Două explozii au avut loc, sâmbătă, în mina Petrila. În urma deflagraţiilor, 12 mineri şi salvatori au murit, iar alţi 14 au fost răniţi.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalului Hunedoara, Victoriţa Povarnă, în cazul exploziilor de la mina Petrila a fost deschis un dosar penal, pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală, iar comisia de anchetă continuă cercetările pentru stabilirea împrejuărilor şi a cauzelor ce au putut provoca moartea şi rănirea minerilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici