- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aproape o treime din creditele pentru Prima Casă au fost acordate în Bucureşti. Vezi aici situaţia din alte oraşe
Aproape o treime din creditele acordate prin programul Prima Casă au fost contractate de persoane din Bucureşti, capitala fiind urmată de judeţele Cluj, Timiş, Ilfov, Constanţa, Iaşi, Braşov şi Dolj, potrivit datelor Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.
Aproape o treime din creditele pentru Prima Casă au fost acordate în Bucureşti. Vezi aici situaţia din alte oraşe (Imagine: Mediafax Foto)
În Bucureşti, unde trăieşte aproximativ 10% din populaţia ţării, valoarea medie a unei garanţii a fost de 48.516 euro, în capitală fiind acordate 30,2% din creditele acordate prin acest program. În judeţul Cluj, unde au fost acordate 7,5% din numărul total de garanţii, valoarea medie a fost de 36.912 euro.
Judeţul Timiş ocupă poziţia a treia în topul judeţelor în funcţie de numărul de garanţii, cu 5,6% din total, la o valoare mediede 41.764 euro. În judeţul Ilfov, locul patru în acest clasament, valoarea medie a garanţiei, de 49.165 euro, este cea mai mare din ţară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Un număr mare de garanţii a fost înregistrat în Constanţa (4,7% din total), dar şi în judeţele Iaşi, Braşov, Sibiu şi Dolj, cu 3-4% fiecare.
În funcţie de valoarea la acordare, aproape o treime din garanţii sunt între 50.000 şi 60.000 de euro, un sfert sub 30.000 de euro, iar restul între 30.000 şi 50.000 de euro.
Totodată, 29% din valoarea garanţiilor acordate a fost destinată achiziţiei de imobile construite între anii 2008-2010.
Din totalul contractelor emise prin programul Prima Casă, au fost achiziţionate 405 de imobile noi sau nefinalizate, respectiv care au avut autorizaţii de construcţie emise după data de 22 februarie 2010. Doar pentru 21 de garanţii acordate au fost solicitate cereri de plată, reprezentând o rată de default de 0,056%.
După numărul de camere al imobilului achiziţionat, 51% din garanţii au fost acordate pentru locuinţe cu două camere, iar 26% pentru locuinţe cu trei camere.
Premierul Emil Boc a anunţat marţi că Guvernul discută cu băncile varianta reducerii la jumătate a garanţiei statului la creditele alocate până în prezent prin programul "Prima Casă", astfel încât suma de 750 milioane euro, reprezentând jumătate din garanţiile emise, să poată fi folosită în continuare pentru acordarea de noi împrumuturi.
Pe de altă parte, nivelul dobânzii, avansul, modul de provizionare, comisioanele plătite deja Fondului de Garantare şi constituirea ipotecii sunt principalele probleme tehnice ridicate de bănci în cazul în care o astfel de măsură ar fi acceptată.
Guvernul a decis, în ianuarie, ca programul Prima Casă să continue şi în acest an, cu acelaşi nivel al cuantumului garanţiei de stat, în limita unui plafon total de garanţii de 200 milioane euro, care ar putea fi suplimentat în luna iulie pentru a doua parte a anului. Acest plafon a fost deja epuizat în proporţie de 50%.
Plafonul garanţiilor care pot fi emise în 2011, de 200 milioane euro, reprezintă diferenţa neutilizată la finele anului 2010 din plafonul de 1,7 miliarde euro alocat programului "Prima Casă" în anii 2009-2010.
Plafonul de 200 de milioane de lei a fost împărţit în proporţie de 80% de cinci bănci, respectiv BCR, BRD, Raiffeisen, Banca Românească şi Alpha Bank.
Creditele prin "Prima Casă" au o rată a dobânzii EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la trei luni plus o marjă fixă de maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO