- Home
- Social
- GALAŢI, (07.09.2015, 14:21)
- Ovidiu Matache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aproape un sfert dintre unităţile de învăţământ din judeţul Galaţi nu sunt autorizate sanitar
O sută de unităţi de învăţământ de stat, din cele 436 existente în judeţul Galaţi, nu au autorizaţii sanitare, din motive precum lipsa apei curente, spaţiile prea mici în raport cu numărul de elevi sau preşcolari, grupuri sanitare cu dotări insuficiente, cele mai multe fiind în mediul rural.
Urmărește
151 afișări
Aproape un sfert dintre unităţile de învăţământ din judeţul Galaţi nu sunt autorizate sanitar (Foto: Shutterstock / Mediafax Foto)
În judeţul Galaţi, în mediul rural sunt 292 de unităţi de învăţământ, dintre care 210 sunt autorizate sanitar, în timp ce 82 sunt neautorizate, conform datelor oferite, luni, de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.
Mai mult de jumătate dintre cele 82 de şcoli, licee sau grădiniţe nu au obţinut autorizaţiile sanitare din cauza lipsei apei curente sau a parametrilor necorespunzători ai apei.
"Un număr de 48 sunt neautorizate din motiv că nu au apă curentă sau probele sunt necorespunzătoare, iar alte motive sunt: spaţii degradate sau improprii desfăşurării actului de învăţământ; grupuri sanitare degradate; dotări sanitare insuficiente; lipsa grupurilor sanitare proprii - adică sunt unităţi care au încă, şi în secolul 21, toaletele în fundul curţii; iluminatul natural insuficient; săli cu suprafeţe mici la grădiniţe", a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi, Valentin Boldea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
-
Cum s-a produs accidentul din Maramureş în care trei poliţişti au fost răniţi
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate ştii de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
Pe de altă parte, în mediul urban, dintr-un total de 144 de grădiniţe, şcoli, licee, şcoli profesionale 126 sunt autorizate, iar 18 sunt neautorizate.
În principal, în cazul celor neautorizate este vorba despre grădiniţe situate la parter de bloc, despre unităţi unde nu se asigură volumul de aer necesar funcţionării în condiţii normale sau altele în care iluminatul natural nu este corespunzător. Totodată, unele unităţi nu dispun de dotări suficiente la grupurile sanitare, iar altele nu au circuite funcţionale corespunzătoare la blocul alimentar.
În ceea ce priveşte unităţile de învăţământ particulare, potrivit datelor DSP Galaţi, în mediul urban sunt 26 autorizate şi doar una neautorizată, în timp ce în mediul rural cele două unităţi au autorizaţii sanitare.
Reprezentanţii DSP Galaţi spun că unităţile de învăţământ care nu deţin avizele sanitare pot funcţiona pe baza asumării răspunderii de către conducerea acestora.
"Unităţile care nu au autorizaţie îşi vor desfăşura activitatea pe propria răspundere a conducerii. Discuţia despre suspendarea cursurilor se va pune doar atunci când există un pericol major asupra sănătăţii copiilor şi cadrelor didactice. În rest, nu ne putem permite să luăm decizia închiderii noi, ca şi DSP, pentru că nu putem îngrădi accesul la învăţământ al copiilor. Noi toată situaţia cu localităţile şi unităţile o vom transmite tuturor instituţiilor abilitate - Prefectură, autorităţi locale, cu riscul şi asumarea lor ca şi responsabiliate şi să ia măsurile care se impun pentru remediere", a precizat Valentin Boldea.
El a spus că, dacă se va constata că există un risc major pentru sănătatea copiilor şi a cadrelor didactice, DSP poate decide suspendarea cursurilor într-o unitate de învăţământ, dar deocamdată nu există vreo astfel de situaţie.
"Deocamdată sunt unităţi care au funcţionat şi în anii anteriori fără autorizaţie sau cu anumite elemente cu abateri de la legislaţie, dar nu de asemenea manieră să zicem că e un risc major, că se pune în pericol viaţa copiilor", a afirmat Boldea.
Inspectorii DSP Galaţi vor face controale la unităţile de învăţământ în perioada următoare, inclusiv după începerea noului an şcolar, fiind vizate în special cele care nu sunt autorizate sanitar.
Citeşte şi: Vaslui: Una din firmele lui Porumboiu va distribui în şcoli produsele din Programul "Lapte şi corn"
Citeşte şi: Sorin Câmpeanu: Şcolile private ar putea reduce taxele, după ce, pentru prima dată, primesc bani de la stat
Citește pe alephnews.ro: Armistițiul de Crăciun a reprezentat un moment istoric în timpul Primului Război Mondial. Cum s-a produs acest lucru
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe