Datele studiului publicat în Internal Medicine Journal, condus de dr. Caroline Kamau-Mitchell de la Universitatea din Londra, sunt alarmante, în special pentru femeile medic, relatează Le Figaro.
Studiul arată că 52% dintre doctoriţe au raportat incidente de hărţuire sexuală, comparativ cu 34% dintre colegii lor bărbaţi.
Hărţuirea sexuală ia diverse forme, de la glume nepotrivite şi atenţie sexuală nedorită, până la invitaţii romantice nesolicitate sau chiar atingeri fizice inadecvate.
Unele cazuri extreme includ pacienţi care solicită examinări fizice nejustificate sau care îşi expun în mod intenţionat părţile intime fără motiv medical.
Geografic, studiul relevă diferenţe notabile. Regatul Unit se situează în fruntea listei cu cel mai mare procent de medici hărţuiţi sexual, urmat de Canada, Australia, Statele Unite, Israel, Germania şi Malaezia.
„OMS recunoaşte că hărţuirea sexuală este unul dintre riscurile profesionale în medicină, însă prevalenţa hărţuirii sexuale din partea pacienţilor este necunoscută”, este introducerea studiului.
Cercetătorii propun mai multe soluţii potenţiale, printre care sisteme de supraveghere video, butoane de panică, alarme şi asigurarea escortelor de securitate pentru medici, pe timp de noapte.