Aproximativ 1.000 de funcţionari publici şi primari din Vrancea au protestat în faţa Prefecturii

Aproximativ o mie de persoane - primari din tot judeţul Vrancea şi funcţionari publici - au protestat, miercuri dimineaţă, la Focşani, în faţa sediului Prefecturii, cerând anularea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului prin care bugetul judeţului a fost rectificat negativ, cu peste 34 de milioane lei.

Urmărește
63 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 1.000 de funcţionari publici şi primari din Vrancea au protestat în faţa Prefecturii

Aproximativ 1.000 de funcţionari publici şi primari din Vrancea au protestat în faţa Prefecturii (Imagine: Mihaela Cojocariu/Arhiva Mediafax Foto)

Protestul a început în jurul orei 10.00, în faţa Casei de Cultură din Focşani, unde s-au adunat majoritatea primarilor din cele 73 de unităţi administrative ale judeţului Vrancea, precum şi funcţionari publici din primăriile din judeţ.

Protestul a fost organizat de filiala Vrancea a Asociaţiei Comunelor din România, dar s-au alăturat şi primari de oraşe şi municipii din Vrancea, majoritatea fiind membri ai PSD şi PNL.

De la Casa de Cultură, protestatarii au mers la Prefectura Vrancea, unde au scandat "Jos Guvernul Boc", "Jos Băsescu" şi "Hoţii".

Primarii şi funcţionarii publici sunt nemulţumiţi de faptul că administraţiile din judeţul Vrancea au pierdut peste 34 de milioane de lei, în urma rectificării negative a bugetului, care "are ca efect falimentarea administraţiilor publice locale".

"În urma retragerii sumei de 34,39 de milioane de lei, primăriile din judeţ îşi vor înceta activitatea începând cu data de 31 octombrie 2010, ordonanţa de guvern în cauză având efecte catastrofale în toate sferele de activitate gestionate de către primării. Pentru a preîntâmpina falimentul administraţiilor locale, filiala judeţeană Vrancea a Asociaţiei Comunelor din România somează Guvernul Boc să abroge articolul 49 din OG 18/2010 prin care sunt diminuate bugetele locale, până la data de 24 septembrie 2010", se arată în memoriul primarilor.

30 de primării din judeţ se află deja în colaps financiar

Vicepreşedintele Asociaţiei Comunelor din România, primarul Valerică Zamfirescu (PNL), a declarat că în prezent 30 de primării din judeţ se află deja în colaps financiar, cea mai grea situaţie fiind în localitatea Bârseşti, unde angajaţii nu şi-au mai primit salariile de trei luni.

"Primăria Bârseşti se află practic în colaps financiar deoarece sumele alocate pentru funcţionare s-au epuizat încă de acum trei luni. Din acest motiv ne-am aflat în imposibilitate de a plăti salariile de mai bine de trei luni", a declarat primarul comunei Bârseşti, Costică Hîrşu.

Situaţia este similară şi în alte localităţi din Vrancea.

"Guvernul Boc ne-a adus în situaţia de a merge cu miloaga prin sate pentru a strânge bani de la oameni, şi aşa amărâţi, pentru a putea repara şcolile şi a le pregăti cât de cât pentru începerea anului şcolar. Este vorba de incompetenţă şi indolenţă faţă de problemele autorităţilor locale, care sunt de fapt problemele cetăţenilor", a declarat, la rândul său, primarul comunei Slobozia Bradului, Valerică Zamfirescu.

Primarul oraşului Odobeşti, Daniel Nicolaş, a spus, la rândul său, că autorităţile nu mai au bani pentru plata persoanelor cu handicap şi a însoţitorilor acestora sau pentru iluminatul public.

"Guvernanţii nu înţeleg nimic şi nu înţeleg care este rolul lor. Guvernul Boc este cu capul în nori şi este greu să înţeleagă că aici pe pământ drumurile sunt pline de gropi, investiţiile paralizate, nu avem bani pentru plata persoanelor cu handicap şi a însoţitorilor acestora, nu avem bani pentru salarii sau pentru iluminat public. De fapt, incompetenţa acestui guvern ne-a adus în faliment şi ne aflăm în situaţia de a închide primăriile", a susţinut primarului oraşului Odobeşti.

Primarii din Vrancea, nemulţumiţi de rezultatul discuţiilor cu prefectul, anunţă proteste la Guvern

Primarii şi funcţionarii publici din judeţul Vrancea care au protestat în faţa Prefecturii judeţului s-au declarat nemulţumiţi de rezultatul discuţiilor avute cu prefectul Ion Oprea, susţinând că vor continua protestele, urmând să meargă inclusiv la Guvern.

Delegaţia protestatarilor care a fost primită la discuţii de către prefectul judeţului, Ion Oprea, s-a declarat nemulţumită de rezultat, reclamând "modul de abordare" din partea reprezentantului Guvernului în teritoriu.

"Prefecul Ion Oprea ne-a propus să luăm pielea de pe oameni, adică să mărim taxele şi impozitele locale astfel încât să putem funcţiona. I-am explicat că deja oamenii nu mai pot suporta noi măriri de taxe şi impozite pentru că sunt muritori de foame. Din acesta considerente, noi vom continua protestele şi în perioada următoare şi chiar vom merge să protestăm în faţa Guvernului", a susţinut vicepreşedintele Asociaţiei Comunelor din România, primarul Valerică Zamfirescu (PNL).

El a susţinut că protestele vor continua şi că va fi stabilită o zi în care primarii vor merge pentru a protesta în faţa sediului Guvernului.

La rândul său, primarul oraşului Odobeşti, Daniel Nicolaş (PSD), a spus că singura soluţie pentru a-i face pe guvernanţi să se aplece asupra problemelor oamenilor este ca "reprezentanţii administraţiilor locale şi cetăţenii să iasă în stradă".

După discuţiile cu prefectul, manifestanţii, care au scandat "Demisia", "Hoţii", "Jos Băsescu", "Veniţi cu noi", au mers la sediul Direcţiei Generale a Finanţelor Vrancea

Ordonanţa Guvernului 18/2010 vizează rectificarea bugetului de stat şi a fost publicată în Monitorul Oficial în 19 august.

Articolul 49 al actului normativ prevede că: "sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată, pe anul 2010, pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor se diminuează cu 62,5 milioane lei; sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată, pe anul 2010, pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor şi sectoarelor municipiului Bucureşti se diminuează cu 1.241,5 milioane lei; sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată, pe anul 2010, destinate finanţării cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale se diminuează cu 50,0 milioane lei; sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată, pe anul 2010, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor se diminuează cu 500 milioane lei; sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată, pe anul 2010, pentru finanţarea Programului de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive din spaţiul rural se diminuează cu 388,5 milioane lei".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici