Aproximativ 1.500 de persoane, între care Udrea şi Diaconescu, la Târgul de Fete de pe Muntele Găina

Aproximativ 1.500 de persoane participă, duminică, la Târgul de Fete de pe Muntele Găina, printre cei prezenţi numărându-se şi liderii PMP Cristian Diaconescu şi Elena Udrea care şi-a cumpărat ”o cruciuliţă verde”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
232 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 1.500 de persoane, între care Udrea şi Diaconescu, la Târgul de Fete de pe Muntele Găina

Aproximativ 1.500 de persoane, între care Udrea şi Diaconescu, la Târgul de Fete de pe Muntele Găina (Imagine: Cristi Vatavu/Mediafax Foto)

Târgul de Fete a fost organizat în acest an atât în Avram Iancu, localitatea de la poalele Muntelui Găina, cât şi pe un platou de pe munte, programul cuprinzând spectacole în aer liber de muzică uşoară şi populară, un târg al meşterilor populari, dar şi un concurs de tradiţii şi folclor între mai multe comune din Alba.

Potrivit Jandarmeriei Alba, la manifestările organizate, duminică, pe Muntele Găina participă aproximativ 1.500 de persoane, fără să fie înregistrate incidente.

Printre cei care au urcat în acest an pe Muntele Găina la Târgul de Fete s-au numărat şi preşedintele PMP, Elena Udrea, preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară, Cristian Diaconescu, dar şi candidatul desemnat de PDL la alegerile prezidenţiale Cătălin Predoiu.

Liderii politici şi oficialităţile prezente la manifestările de pe Muntele Găina au participat, duminică dimineaţă, la o slujbă Te Deum la Crucea Iancului, unde ulterior au depus coroane de flori. Apoi, participanţii au vizitat târgul meşterilor populari şi au asistat la un spectacol folcloric.

Elena Udrea s-a fotografiat cu zeci de participanţi, a primit cadou obiecte tradiţionale de la meşterii populari, iar o tulnicăreasă din Apuseni i-a explicat cum se cântă la tulnic, în timp ce un producător de tulnice artizanale i-a făcut cadou un astfel de obiect.

Udrea a gustat şi din balmoşul moţesc pregătit la târg, iar înainte de a pleca a cumpărat de la un stand al unor măicuţe cruciuliţe atât pentru ea, cât şi pentru colegii de partid care o însoţeau.

”O cruciuliţă verde, vreau să fie amintire de aici, de pe Muntele Găina, de la prima mea vizită. Având în vedere şi conotaţia religioasă a sărbătorii de astăzi (n.r. - Sfântul Ilie), o cruciuliţă este binevenită”, a afirmat Udrea.

Elena Udrea a spus, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, că nu a fost cerută în căsătorie pe Muntele Găina, însă ar fi dispusă să fie naşa unui cuplu care s-a cunoscut la târg.

"Mă aşteptam să văd aici cereri în căsătorie, tinerii, ca pe vremuri, să se întâlnească pe Muntele Găina, să se căsătorească şi să îi năşesc. Dar deocamdată nu m-a căutat nimeni să năşesc (…) Până diseară, mai au timp, poate nu au nici curaj acum", a spus, râzând, Elena Udrea.

Întrebată de ce naşă şi nu soţie, Elena Udrea a răspuns, glumind, că "nu a cerut-o nimeni" şi în această situaţie se mulţumeşte să năşească.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina a început, sâmbătă dimineaţă, în comuna Avram Iancu cu o paradă a portului popular, urmată de Festivalul concurs "Cultură pentru cultură", în care s-au întrecut în folclor, gastronomie şi tradiţii comunele Albac, Ciugud, Roşia de Secaş şi Săsciori, localităţi care au câştigat etapele zonale ale concursului.

Ulterior, în cadrul manifestărilor a avut loc o festivitate de decernare a diplomelor pentru absolvenţii clasei externe de dogărit din Avram Iancu, aparţinând Centrului de Cultură "Augustin Bena" din Alba.

Manifestările au continuat cu recitaluri de muzică populară şi un concert de folclor şi muzică de promenadă susţinut de Fanfara judeţului Alba.

Sâmbătă seară, manifestările s-au mutat pe Muntele Găina, unde a avut loc un spectacol de muzică folclorică în care au evoluat ansambluri din Alba şi din alte judeţe din ţară.

De asemenea, manifestările au cuprins, sâmbătă seară, un concert pentru tineri susţinut de Andreea Bănică, Dan Helciug şi Spitalul de Urgenţă şi s-au încheiat târziu în noapte cu focuri de artificii, focuri de tabără şi hora satului.

În cea de-a doua zi a sărbătorii, duminică, manifestările au avut loc doar pe Muntele Găina şi au început dimineaţă cu o slujbă Te Deum la Crucea Iancului, iar ulterior a fost deschis târgul meşterilor populari.

În jurul amiezii, pe platoul montan de pe Muntele Găina a început un spectacol folcloric care se va încheia spre seară.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina este cea mai mare sărbătoare tradiţională românească în aer liber, fiind organizată în fiecare an în duminica cea mai apropiată de 20 iulie, praznicul Sfântului Ilie.

Bătrânii povestesc că pe Muntele Găina nu s-au vândut fete niciodată, fiind vorba de altceva: o sărbătoare a tuturor moţilor, în care tineri, fete şi băieţi, joacă, petrec, cântă, fac cunoştinţă feciorii cu fetele din locuri depărtate, pentru ca, apoi, mulţi din ei să se căsătorească. Târgul de Fete de pe Găina este menţionat prima dată în anul 1816, dar se pare că este mult mai vechi.

În decursul anilor, potrivit istoricilor, la Târgul de Fete au participat personalităţi importante, precum împăratul austriac Franz Joseph I, în timpul unei vizite în Transilvania, în 1852, prim-ministrul României din perioada interbelică Ionel I. C. Brătianu, pentru vizita acestuia fiind amenajată o tabără de corturi, şi regele României Ferdinand I, în 1921, în prezenţa căruia s-a sfinţit Crucea Iancului.

Târgul de Fete este organizat pe Muntele Găina, pe un platou situat la o altitudine de 1.486 de metri, într-o zonă aflată la limita dintre judeţele Alba, Arad, Bihor şi Hunedoara.

"Târgul de Fete" a fost înregistrat în urmă cu câţiva ani la OSIM, ca marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici