Aproximativ 1,8 milioane de bucureşteni, aşteptaţi la vot duminică

Aproximativ 1,8 milioane de persoane cu drept de vot sunt aşteptate la urne, duminică, în Capitală la cele 1.222 de secţii amenajate pentru vot, pentru a-i alege pe cei 33 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European.

Urmărește
23 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 1,8 milioane de bucureşteni, aşteptaţi la vot duminică

Aproximativ 1,8 milioane de bucureşteni, aşteptaţi la vot duminică (Montaj foto)

Alegătorii români şi străinii - respectiv 1.773.067,5 milioane de persoane - pot vota, în Capitală, la alegerile europarlamentare, în 1.222 de secţii de votare amenajate în cele şase sectoare, noutatea la acest scrutin fiind că rezultatele vor fi centralizate la birourile electorale de sector şi transmise Biroului Electoral Central.

Primele informaţii oficiale privind prezenţa la vot în Capitală, până la ora 10.00, vor fi date la ora 11.30, de către Biroul Electoral Central.

În România, secţiile de votare s-au deschis la ora 7.00 şi se vor închide la ora 21.00.

În sectorul 1 au fost amenajate 161 de secţii de votare, 200 în sectorul 2, 262 în sectorul 3, 175 în sectorul 4, 196 în sectorul 5 şi 228 în sectorul 6.

Pentru alegerile europarlamentare nu va mai există Biroul Electoral Municipal (BEM), ci vor fi doar Birouri electorale de sector (BES), care vor comunica direct cu Biroul Electoral Central (BEC), iar Circumscripţia Electorală nr. 42 a Capitalei nu mai cuprinde şi secţiile externe, acestea fiind centralizate direct de către Ministerul Afacerilor Externe.

Astfel, în Bucureşti vor funcţiona Biroul Electoral nr. 42 pentru sectorul 1, Biroul Electoral 43 pentru Sectorul 2, Biroul Electoral 44 pentru Sectorul 3, Biroul Electoral 45 pentru Sectorul 4, Biroul Electoral 46 pentru Sectorul 5 şi Biroul Electoral 47 pentru Sectorul 6.

Acestea vor funcţiona în instituţiile primăriilor de sector, mai puţin în sectorul 2 al Capitalei, unde sediul Biroului Electoral este amenajat în fostul sediu al Primăriei Sectorului 2, pe strada Olari.

La scrutinul din 7 iunie alegătorii vor vota pe liste electorale permanente, speciale sau suplimentare. Astfel, românii care nu vor fi găsiţi pe liste permanente sau care votează în altă localitate decât cea de domiciliu vor fi trecuţi pe liste suplimentare. De asemenea, cetăţenii cu drept de vot din statele membre UE, care au domiciliul în România - denumiţi alegătorii comunitari - vor fi trecuţi pe liste electorale speciale.

Doar opt cetăţeni din alte state UE care au domiciliul sau reşedinţa în România s-au înscris în termenul legal pe listele electorale speciale în localităţile de care aparţin, iar data limită pentru îndeplinirea acestei proceduri a fost 8 aprilie.

Aceştia pot vota şi în alte localităţi sau în străinătate, urmând să fie trecuţi pe liste speciale. De asemenea, alegătorii resortisanţi care îşi exercită dreptul de vot prin intermediul urnei speciale sunt înscrişi în listele electorale suplimentare.

Conform legii, pentru scrutinul din 7 iunie pentru Parlamentul European nu vor fi amenajate secţii de votare "speciale", cele care se făceau de obicei în gări, autogări sau spitale, toţi alegătorii care nu se află în localitatea de domiciliu în ziua votului putând să-şi exprime opţiunea pe listele suplimentare ale oricărei secţii din ţară sau străinătate, prezentând actele de identitate valabile.

Pentru Bucureşti au fost tipărite 1.970.075 de buletine de vot, din care 230.075 au fost distribuite în Sectorul 1, 364.500 - în Sectorul 2, 420.500 - în Sectorul 3, 306.000 - în Sectorul 4, 276.000 - în Sectorul 5 şi 373.000 - în Sectorul 6.

Fiecare secţie de votare din Capitală va avea câte două urne în care vor fi introduse buletinele de vot, reprezentând o urnă fixă şi una mobilă, ştampile de vot, cele de control, precum şi timbre autocolante.

În organizarea procesului electoral, Perfectura a cerut primăriilor să folosească bunurile materiale recuperate de la alegerile anterioare pentru a se încadra în bugetul alocat, de aproximativ cinci milioane de lei.

Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, a cerut primarilor de sector să asigure în secţiile de votare rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi.

De asemenea, pentru prevenirea tentativelor de fraudă electorală, Prefectul Capitalei a lansat o campanie de informare în privinţa consecinţei votului multiplu, mesajele campaniei fiind difuzate în mijloacele de transport RATB, pe ecranele electronice amplasate în staţiile de metrou, precum şi în centre comerciale sau localuri.

Campania s-a intitulat "Pe 7 iunie mergi la vot o singură dată! Votul dublu este infracţiune pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani" şi a fost realizată prin încheierea unor parteneriate gratuite cu Metrorex, cu RATB şi cu alte societăţi.

Mesajele vor fi difuzate până duminică în 400 de mijloace de transport în comun dotate cu afişaj electronic, mesajele campaniei fiind reluate la fiecare 5 minute, în timp ce pe ecranele electronice acestea au fost difuzate de 480 de ori pe zi.

Totodată, Autoritatea Electorală Permanentă s-a implicat în procesul electoral, reprezentanţii acestor instituţii fiind membri în birourile electorale de sector şi cei care au avizat listele cu preşedinţii şi locţiitorii acestora în secţiile de votare.Tot de anul acesta AEP a realizat broşuri de informare pentru preşedinţii secţiilor de votare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici