Aproximativ 115.000 de pelerini, la slujba de Rusalii de pe dealul Şumuleu Mic

Aproximativ 115.000 de pelerini din ţară şi din străinătate au participat, sâmbătă, la slujba de Rusalii de pe dealul Şumuleu Mic, care a fost oficiată de călugărul franciscan Bojte Csaba.

Urmărește
292 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 115.000 de pelerini, la slujba de Rusalii de pe dealul Şumuleu Mic

Aproximativ 115.000 de pelerini, la slujba de Rusalii de pe dealul Şumuleu Mic (Imagine: Haaz Sandor/Arhiva Mediafax Foto)

Unii dintre cei aproximativ 115.000 de pelerini erau îmbrăcaţi în straie populare vechi şi aveau steaguri religioase ale localităţilor de unde au venit.

Totodată, mulţi dintre participanţii la slujbă au purtat drapele secuieşti, ale Ungariei şi drapele arpadiene.

Călugărul franciscan Bojte Csaba şi-a exprimat recunoştinţa pentru numărul mare de pelerini care au venit la Şumuleu şi referindu-se la vremea mohorâtă el a subliniat că " vremea nu este niciodată rea pentru pelerinaj, doar omul este slab".

În timpul slujbei, călugărul a amintit şi de criza economică din întreaga lume şi a rostit o rugăciune aleasă de altfel şi ca moto al pelerinajului din acest an: "Acum să ne ajuţi Maria, o Mamă Fecioară Milostivă".

În predică, Bojte Csaba a subliniat că "nu darul duşmăniei nici cu românii, nici cu alte popoare, ci sarcina de a ne iubii unii pe alţii şi de a ne ajuta, asta ne-a dat nouă Domnul".

La finalul slujbei, călugărul i-a îndemnat pe pelerini să reflecteze asupra unei teme, pe care a denumit-o "temă de casă", respectiv să se consoleze, să se îmbărbăteze şi să se întărească unii pe ceilalţi.

Totodată, la finalul slujbei s-au intonat imnul Ungariei şi cel secuiesc.

În cursul serii, vor avea loc slujbe religioase la Catedrala Franciscană de la Şumuleu, iar noaptea de sâmbătă spre duminică va fi una de priveghi.

Pelerinajul de la Şumuleul Ciuc este considerat una dintre minunile statuii Sfintei Fecioare Maria, care este cea mai înaltă din lume.

Foarte mulţi pelerini au venit încă de vineri seară şi au participat la priveghiul care a avut loc toată noaptea în Catedrala Franciscană.

Mulţi dintre ei au venit pe jos, de la zeci de kilometri distanţă, unii chiar de la mii de kilometri, din Slovacia sau Ungaria.

Două trenuri, "Rapidul Secuiesc" şi "Expresul Şumuleu", au adus la Miercurea Ciuc, sâmbătă dimineaţa, aproximativ 2.000 de pelerini din Ungaria, care au fost aşteptaţi în gară de localnici îmbrăcaţi în costume tradiţionale, cu pălincă şi colac secuiesc.

Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc a început în jurul orei 11.00, iar în fruntea pelerinilor care au urcat pe dealul Şumuleu Mic s-a aflat cel mai merituos elev al Liceului Romano-Catolic "Segito Maria" din Miercurea Ciuc, care a purtat Drapelul Sfânt al Şumuleului, "Laborum", care cântăreşte 25 de kilograme. Alături de el s-au aflat preoţii care au oficiat slujba de Rusalii.

La slujbă a participat şi Jose Rodriguez Carballo, care este conducătorul Ordinului Franciscanilor în lume.

La pelerinaj au participat şi vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, precum şi ministrul Apărării din Ungaria, Hende Csaba.

Pelerinajul catolic de la Şumuleu Ciuc, cel mai mare din Europa Centrală şi de Est, îşi are originea în secolul al XV-lea.

Încă din secolul al XV-lea, credincioşii catolici au început să se adune la Şumuleu, cu ocazia sărbătorilor Sfintei Fecioare Maria. Cel mai important moment al pelerinajului îl reprezinta anul 1567, când principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să impună credincioşilor catolici din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Casin religia unitariană. Adunaţi sub conducerea preotului Istvan din Joseni, credincioşii au pornit spre Harghita pentru a înfrunta armata principelui. În acest timp, cei rămaşi acasă, femeile, bătrânii şi copiii, s-au adăpostit în biserică şi s-au rugat Fecioarei Maria să-i ajute în apărarea credinţei.

După respingerea atacului, soldat cu victoria catolicilor, împodobindu-şi steagurile de luptă cu ramuri de mesteacăn, bărbaţii s-au întors la Şumuleu pentru a mulţumi Fecioarei pentru obţinerea victoriei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici