Video Aproximativ 12.000 de ortodocşi, la procesiunea din Capitală pentru Florii (Video ProTv)

Aproximativ 12.000 de credincioşi au participat, sâmbătă, la pelerinajul din Capitală pentru Sărbătoarea Floriilor, procesiunea, începută la Mănăstirea Radu Vodă, încheindu-se la Catedrala Patriarhală, unde PS Ciprian Câmpineanul a rostit o rugăciune de binecuvântare a pelerinilor.

Urmărește
283 afișări

Pelerinajul din Capitală a început la Mănăstirea Radu Vodă la ora 17.00 şi s-a desfăşurat pe un traseu care a inclus biserica Sfântul Spiridon Nou, paraclis patriarhal, biserica Sfânta Ecaterina, paraclisul Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Patriarhul Justinian" a Universităţii din Bucureşti.

De la Mănăstirea Radu Vodă au plecat în pelerinaj peste 3.000 de credincioşi ortodocşi şi preoţi, pe traseul procesiunii numărul acestora ajungând la aproximativ 12.000, potrivit reprezentanţilor Bisericii. Pelerinajul a fost condus de PS Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, procesiunea fiind deschisă de patru steaguri bisericeşti, o toacă şi însemnele Patriarhiei şi Episcopiei Bucureştilor.

La trecerea pelerinilor, oamenii aflaţi pe stradă s-au oprit pentru a săruta mâna duhovnicilor lor şi a cere binecuvântare, toţi fiind foarte mulţumiţi că şi în Bucureşti s-a reluat o tradiţie mai veche, cunoscută poate doar de cei mai în vârstă.

Credincioşii au ajuns, în jurul orei 18.15, la Catedrala Patriarhală, unde au fost întâmpinaţi de PS Ciprian Câmpineanul, episcop vicar patriarhal, care a vorbit despre importanţa pelerinajului şi a rostit o rugăciune de binecuvântare a pelerinilor.

Organizatorul acestui eveniment, PS Varsanufie Prahoveanul, a declarat că deşi toată lumea a avut emoţii, fiind pentru prima dată când se organizează în Bucureşti un pelerinaj pentru Florii, procesiunea a ieşit foarte bine, ceea ce arată faptul că românii sunt buni creştini.

De asemenea, el a ţinut să precizeze faptul că este prima dată după 1989 când în Capitală a fost organizat un pelerinaj de o asemenea amploare, alte două procesiuni fiind organizate în postul Paştelui - una de Ziua Ortodoxiei şi cealaltă pentru mutarea moaştelor Sfântului Ioan Gură de Aur de la Biserica Sfânta Ecaterina la Mănăstirea Radu Vodă -, dar de mai mică amploare.

PS Varsanufie Prahoveanul a mai spus că acest pelerinaj, aşa cum a transmis şi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, este o "o binecuvântare pentru Cetate" şi repezintă o călătorie împreună cu Hristos.

La ora transmiterii acestei ştiri, credincioşii au intrat în Catedrala Patriarhală, unde va avea loc o slujbă de ipopsifiere (chemarea la arhierie), pentru hirotonirea primului episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Australiei şi Noii Zeelande, părintele arhimandrit Mihail Filimon, care va avea loc duminică, la Sărbătoarea Floriilor, în cadrul Sfintei Liturghii.

Colonelul Gheorghe Stan, şeful echipajului de jandarmi care a însoţit pelerinajul, a spus că a fost o procesiune paşnică, precizând că nu au avut nicio clipă temeri că s-a putea produce vreun incident, jandarmii fiind prezenţi doar pentru a se asigura că traficul se desfăşoară în condiţii bune.

În această săptămână a fost pictată, special pentru procesiunea de Florii, o icoană pe lemn cu dimensiunile de 2 pe 1,2 metri, care simbolizează intrarea Mântuitorului Isus Hristos în Ierusalim, aceasta fiind împodobită cu ramuri de salcie.

Obiceiul unei astfel de procesiuni în Bucureşti a existat şi până în 1947, înainte de instalarea regimului comunist, a declarat, pentru MEDIAFAX, preotul Bogdan Ciubotaru, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Sute de credincioşi au participati, sâmbătă după-amiază, la Iaşi, la un pelerinaj religios pe străzile din centrul municipiului, acţiunea fiind organizată de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei pentru a marca Duminica Floriilor.


Floriile, care se sărbătoresc cu o săptămână înaintea Paştelui, celebrează ziua în care Iisus Hristos a intrat în Ierusalim, fiind întâmpinat cu frunze de palmier de către discipolii lui şi locuitorii oraşului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici