Aproximativ 15.000 de persoane, la mitingul confederaţiilor sindicale din faţa Guvernului - VIDEO şi GALERIE FOTO

Aproximativ 15.000 de persoane s-au adunat în Piaţa Victoriei, liderii sindicali cerându-le acestora să nu meargă la votul pentru alegerile prezidenţiale dacă autorităţile nu vor începe un dialog real pentru rezolvarea cerinţelor protestatarilor.

Urmărește
136 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 15.000 de persoane, la mitingul confederaţiilor sindicale din faţa Guvernului - VIDEO şi GALERIE FOTO

Aproximativ 15.000 de persoane, la mitingul confederaţiilor sindicale din faţa Guvernului (Imagine:Andreea Campeanu/Mediafax Foto)

GALERIE FOTO

Confederaţiile sindicale au anunţat că sunt aşteptate aproximativ 20.000 de persoane la mitig.

Începând cu ora 10.00, sindicalişti au început să se adune în faţa Guvernului.

Cei veniţi din provincie au ajuns în cinci puncte de întâlnire, venind cu autocare pe autostrada A1 Piteşti-Bucureşti, autostrada A2 Constanţa-Bucureşti, DN1 dinspre Ploieşti, dinspre DN2 pe şoseaua Colentina şi dinspre DN6 pe şoseaua Alexandriei în zona Peco Petrom Alexandria.

Protestatarii adunaţi în faţa Guvernului cer un salariu minim pe economie la nivel naţional de 740 de lei în 2010 şi 1.300 în 2014, refacerea grilelor de legea unică de salarizare, susţinerea unităţilor economice, crearea de locuri de muncă, protecţia lucrătorilor, pensii decente.

Sub sloganul "Guvernanţi, gândiţi-vă la oameni", sindicaliştii protestează faţă de nerespectare de către Guvern a planului de măsuri anticriză, stabilit de comun acord cu partenerii sociali la începutul acestui an.

Sindicatele spun că mitingul de miercuri nu este legat de legile asumate de Guvern, salariaţii având revendicări mai vechi privind asumarea unor măsuri "care să integreze într-adevăr România în Uniunea Europeană".

Potrivit celor patru confederaţii sindicale care organizează protestul de miercuri - "Cartel Alfa", BNS, CNSLR - Frăţia, CSDR - de Ziua Internaţională a Muncii Decente, lucrători din toată lumea cer creşterea puterii de cumpărare a salariilor, muncă sigură şi sănătoasă şi rezolvarea problemelor şi conflictelor prin dialog social şi acorduri, "nu prin impunere şi represiune".

Video Stirileprotv.ro

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, le-a spus sindicaliştilor că responsabilitatea guvernanţilor este să creeze aici în România condiţii pentru munca decentă şi că este inacceptabil nivelul salariului minim actual de 600 de lei, precum şi cel pe care-l propun guvernanţii de 705 de lei de la 1 ianuarie 2010.

"Le propun guvernanţilor să trăiască ei cu 700 de lei pe lună, să vedem cât rezistă. Este inacceptabil ce se întâmplă azi în România, suntem aici pentru noi toţi şi pentru situaţia noastră de mâine, pentru situaţia copiilor noştri", a spus Hossu.

De asemenea, liderul Cartel Alfa îi aminteşte preşedintelui Traian Băsescu, care spunea că nu va mai candida dacă şomerii din România vor fi peste un milion în 2010, că acest lucru cu siguranţă se va întâmpla dacă treburile continuă în acest ritm.

Hossu a amintit şi de Legea pensiilor pe care toţi constestatarii din Piaţa Victoriei o consideă imorală. "Se încearcă o manevră prin această lege a pensiilor, astfel încât grupele speciale de muncă să piardă sub umbrela că este necesar să muncim până la 65 de ani. Dacă vor să muncim până la 65 de ani, trebuie să murim la 80, iar speranţa de viaţă în România este mult sub această cifră. Vor să muncim până la moarte pentru ca numărul pensionarilor să fie cât mai mic", a spus acesta.

Vicepreşedintele CSDR, Aurel Cornea, spune că protestele nu se vor opri aici şi că "vor lua o întorsătură gravă" dacă Guvernul "nu se întoarce cu faţa" spre oamenii muncii. "Puterea ne-a scos din nou în stradă, noi nu am vrut acest lucru, azi de Ziua Internaţională a Muncii Decente noi sărbătorim munca indecentă", a afirmat Cornea.

Protestatarii scandează "Ne-aţi promis şi ne-aţi uitat", "Dacă aici noi protestăm, e că noi nu vă mai votăm".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici