Aproximativ 20.000 de sindicalişti protestează marţi în Capitală
Aproximativ 20.000 de sindicalişti sunt aşteptaţi să participe, marţi, la marşul şi mitingul organizate de cele patru confederaţiile sindicale cu ocazia Zilei Internaţionale a Muncii Decente, cerând creşterea puterii de cumpărare a salariilor şi respectarea drepturilor angajaţilor.
Aproximativ 20.000 de sindicalişti protestează marţi în Capitală (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa", Blocul Naţional Sindical (BNS), Confederaţia Sindicatelor Libere din România (CSLR) "Frăţia" şi Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR) organizează, marţi, un miting şi un marş în Capitală, în cadrul acţiunilor dedicate Zilei Internaţionale a Muncii Decente.
"Acţiunea din data de 7 octombrie va fi ultima şi cea mai importantă din seria de manifestări menite să atragă atenţia asupra conceptului de muncă decentă şi drepturilor lucrătorilor, confederaţiile din România alăturându-se astfel sindicatelor din întreaga lume care celebrează Ziua Internaţională a Muncii Decente", susţin reprezentanţii confederaţiilor sindicale.
Sindicaliştii se vor aduna, marţi, la ora 11.00, în Piaţa Constituţiei, de unde vor pleca în marş în jurul Palatului Parlamentului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Manifestarea va continua la ora 12.30 cu discursurile liderilor confederaţiilor sindicale şi se va încheia cu un program artistic la care participă Ducu Bertzi, Fuego, Nae Lăzărescu şi Vasile Muraru.
"Ceea ce se întâmplă în aceste zile - disputa provocată de creşterea salariilor profesorilor, lipsa de politică unitară în privinţa salarizării, declaraţia de eliminare a Contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional, faptul că niciun partid nu a preluat în strategia proprie angajamentul de a continua aplicarea acordului referitor la raportul dintre salariul minim şi salariul mediu - sunt componente care ne îndreptăţesc să afirmăm că de fapt clasa politică nu doreşte instaurarea muncii decente", susţin liderii sindicali.
Potrivit celor patru confederaţii sindicale, de Ziua Internaţională a Muncii Decente, lucrători din toată lumea vor cere creşterea puterii de cumpărare a salariilor, muncă sigură şi sănătoasă şi rezolvarea problemelor şi conflictelor prin dialog social şi acorduri, "nu prin impunere şi represiune".
"Revendicăm, în fiecare ţară, creşterea puterii de cumpărare a salariilor, care au o valoare economică si macroeconomică, lansând consumul. Lansăm o luptă deschisă împotriva salariilor mici. Să întărim salariul minim. Luptăm împotriva inegalităţilor salariale. Trebuie să fim capabili din ce in ce mai mult de a afirma valorile solidarităţii şi coeziunii sociale: «salariu egal pentru munca egală în aceleaşi condiţii şi loc de muncă»", susţin reprezentanţii confederaţiilor sindicale.
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
Citește mai departe: