Aproximativ 30 de persoane au venit la sediul PMB, aşteptând votul în CGMB privind referendumul

Aproximativ 30 de persoane au venit, miercuri după-amiază, în faţa sediului Primăriei Capitalei, spunând că aşteaptă votul consilierilor municipali în cazul organizării referendumului privind Legea Capitalei.

Urmărește
4 afișări

Aceştia spun că sunt de la Asociaţia Apără Bucureştiul şi că au venit la sediul Primăriei Capitalei pentru că vor să vadă cum se votează propunerea de organizare a referendumului, ce urmează să fie discutată în şedinţa CGMB.

Ei au veste pe care scrie "Apără Bucureştiul de Elena Udrea" şi "Semnează pentru referendum", poartă pe cap şepci galbene cu însemnele PNL şi PC şi au afişat un banner pe care scrie "Apără Bucureştiul! Semnează pentru referendum!"

Cele aproximativ 30 de persoane care au venit la sediul municipalităţii s-au mutat pe trotuarul de vizavi de Primăria Capitalei şi spun că îl aşteaptă pe primarul Sorin Oprescu să vină la şedinţa CGMB.

Primarul general Sorin Oprescu a convocat, miercuri, o şedinţă de îndată a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, pentru discutarea proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului municipalităţii pe anul 2011 şi abrogarea Hotărârii CGMB 41/2011, precum şi a proiectului de hotărâre privind aprobarea desfăşurării referendumului local cu privire la modificarea organizării administrativ-teritoriale şi a funcţionării autorităţilor administraţiei publice locale din Capitală.

Primarul Sorin Oprescu a declarat, marţi, că în ultimele trei săptămâni a avut discuţii cu toate partidele, în care a explicat toate sumele prevăzute în buget.

"Pe ultima sută de metri se încearcă, ipotetic, să se demonstreze că veniturile nu acoperă cheltuielile. Eu susţin că există bani şi că avem o variantă de buget pentru banii pentru căldură, pentru transportul public şi pentru finalizarea proiectelor. Trebuie doar voinţă politică din partea consilierilor. Până acum dialogul a fost ţinut în loc de interese politice. S-a dorit blocarea finanţării pentru Stadionul Naţional, dar şi pentru alte proiecte, sub pretextul direcţionării banilor pentru căldură", a spus Sorin Oprescu.

Edilul a făcut "un ultim apel la raţiunea şi bunul simţ al consilierilor de a vota miercuri bugetul pentru Bucureşti".

Primarul general a precizat că dacă bugetul Capitalei nu va fi votat nici miercuri, va recurge la toate căile legale.

Pe de altă parte, referindu-se la referendumul pentru organizarea administrativă a Capitalei, Oprescu a susţinut că nici această problemă nu trebuie să fie o temă de ceartă şi că părţile implicate "trebuie să renunţe la orgolii personale şi interese politice".

Primarul general Sorin Oprescu a anunţat, marţi, după întâlnirea cu primarii sectoarelor 1 şi 4, Andrei Chiliman şi Cristian Popescu Piedone, că declanşarea referendumului va fi pe ordinea de zi în aceeaşi şedinţă în care se va discuta bugetul municipalităţii şi că această şedinţă ar putea avea loc miercuri.

"Odată cu şedinţa de buget vom supune la vot şi declanşarea referendumului, calendar apropiat de jumătatea lunii mai şi cu întrebările care se pot pune privind Legea Capitalei", a spus Oprescu.

Edilul a precizat că după votarea proiectului în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, vor fi 20 de zile pentru informarea bucureştenilor şi dezbaterea acestui subiect.

Sorin Oprescu a subliniat că este exclus ca la referendum să fie o singură întrebare, deoarece se încearcă lămurirea a două-trei chestiuni şi sunt necesare mai multe întrebări.

Primarul Capitalei a spus că întrebările de la referendum ar putea fi "Sunteţi de acord cu desfiinţarea consiliilor locale?", "Sunteţi de acord ca primarul să fie ales de cetăţeni" şi "Sunteţi de acord ca primarul să fie ales de Consiliul General", precizând însă că acestea sunt doar nişte exemple şi că există o mulţime de formule, deocamdată nefiind luată o decizie referitoare la cele care vor fi cuprinse în cazul referendumului.

Edilul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a spus că i-a înaintat lui Sorin Oprescu un proiect de hotărâre privind organizarea referendumul pe care reprezentanţii USL îl vor susţine în şedinţa Consiliului General. El a precizat că, în acest proiect de hotărâre, USL propune să fie o singură întrebare la referendumul privind Legea Capitalei: "Sunteţi de acord cu centralizarea administrativă prin transferarea de atribuţii de la primăriile de sector la Primăria Generală?".

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a spus că a adunat în favoarea organizării referendumului peste 100.000 de semnături de la bucureşteni, fără să fie centralizate şi opţiunile electronice transmise.

În 4 aprilie, conducerea USL a decis că cei 24 de consilieri ai Uniunii din CGMB - 16 aparţinând PSD şi 8 PNL - vor vota pentru proiectele promovate de primarul general Sorin Oprescu.

Liderii filialelor de Bucureşti ale PNL şi PC, Andrei Chiliman şi Cristian Popescu Piedone, au lansat, în 13 martie, campania "Apără Bucureştiul! Semnează pentru referendum", pentru strângerea de semnături privind organizarea unui referendum local referitor la Legea Capitalei.

Preşedintele PDL Bucureşti, Elena Udrea, declara, în 5 aprilie, după o dezbatere privind Legea Capitalei, că această propunere legislativă ar putea intra în vigoare începând cu alegerile din 2012, negând că prin aceasta vor fi desfiinţate sectoarele.

"Legea Capitalei va fi funcţională pentru alegerile din 2012 şi vom avea şi legea finanţelor publice locale modificată, în aşa fel încât bugetul unic al Bucureştiului să fie funcţional din 2012, pentru ca toate aceste competenţe pe care Legea Capitalei le va da la nivel central primarului şi Consiliului General să poată să fie puse în practică", spunea atunci Elena Udrea.

Ea preciza că acest proiect de lege va trece prin Parlament după consultarea prealabilă a bucureştenilor. În ceea ce priveşte referendumul la nivelul Capitalei, Udrea spunea că va avea loc, probabil, la sfârşitul lunii iunie.

De asemenea, liderul democrat-liberal susţinea că, în proiectul Legii Capitalei, competenţele care vor fi tranferate primarului general şi CGMB vor fi dezvoltarea urbanistică a oraşului, iniţierea şi finanţarea proiectelor majore pentru Bucureşti, aşa cum astăzi se vorbeşte de Pasajul Basarab, stadionul Lia Manoliu, de toate penetraţiile din Capitală dinspre linia de centură şi multe alte proiecte care ţin de interesul bucureştenilor, nu numai al unora dintr-un anumit sector.

Elena Udrea a arătat că una dintre modificările importante introduse de Legea Capitalei este crearea bugetului consolidat, agregat.

(Serviciul FOTO al agenţiei MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici