Aproximativ 300 de persoane au protestat faţă de închiderea spitalului din Codlea
Aproximativ 300 de persoane din Codlea, majoritatea cadre medicale, au protestat în stradă, sâmbătă, şi ameninţă că vor bloca DN1, dacă spitalul din localitate va fi închis şi transformat în cămin pentru bătrâni, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Acesta este cel de-al 8-lea protest al locuitorilor din Codlea, aceştia protestând în fiecare zi de sâmbătă, începând din luna februarie, în faţa spitalului, unde fac lanţuri umane în jurul unităţii medicale.
Protestatarii au scandat "Jos Guvernul", "Hoţii", "Luptăm, luptăm, spitalul îl apărăm", "Nu cedăm spitalul" sau "Nu ne luaţi spitalul", spunând că nu vor permite ca Spitalul Codlea să fie închis de către Ministerul Sănătăţii.
Protestatarii spun că următorul protest nu va mai fi paşnic, ci că intenţionează să blocheze DN1. De asemenea, unii locuitori ameninţă că
vor intra în greva foamei dacă spitalul va fi închis.
Autorităţile locale au dat însă asigurări că spitalul nu va fi închis, spunând că vor avea loc restructurări şi reorganizări ale activităţii unităţii medicale, măsură care însă îi nemulţumeşte pe oameni.
Peste 2.500 de locuitori din Codlea au semnat încă din luna februarie o petiţie către autorităţi, prin care cer atât menţinerea spitalului, cât şi dezvoltarea
şi modernizarea acestuia.
De asemenea, Consiliul Local a adoptat o hotărâre privind menţinerea spitalului, hotărâre care a fost trimisă tuturor factorilor decizionali, iar Prefectura Braşov a trimis Ministerului Sănătăţii o propunere de restructurare a activităţii, prin desfiinţarea camerei de gardă şi prin reducerea numărului de paturi.
Spitalul Municipal Codlea se află, alături de Spitalul Municipal Săcele şi Spitalul de Boli Cronice Victoria, pe lista cu unităţile propuse spre reprofilare şi transformare în cămine de bătrâni. Cele patru spitale din Braşov propuse de Ministerul Sănătăţii pentru comasarea cu Spitalul Judeţean Braşov sunt Spitalul Clinic de Copii Braşov, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Dr. I. A. Sbârcea"Braşov, Spitalul de Boli Infecţioase Braşov şi Spitalul de
Pneumoftiziologie Braşov.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a spus, vineri, că personalul medical din spitalele care vor fi transformate în cămine de bătrâni nu va fi disponibilizat, ci va fi redistribuit la alte unităţi medicale în cazul în care nu va dori să rămână în acelaşi loc.
El a precizat că nu toţi managerii spitalelor transformate în cămine de bătrâni au înţeles mesajul transmis de Minister, fiind situaţii în care aceştia au refuzat să dea drumul pacienţilor internaţi.
"Anumiţi manageri sau autorităţi locale nu au înţeles mesajul pe care l-am transmis de două luni, sunt alţii care au înţeles. Ieri (n.r. - joi), la ora 12.00, 35 de spitale erau complet evacuate, nu aveau niciun pacient. La Baia de Arieş este o situaţie specială. Nu există niciun medic la Centrul de Sănătate Baia de Arieş, dar am înţeles că unii de acolo nu vor să dea drumul pacienţilor, bolnavilor psihici, care nu au discernământ. Dar noi suntem pregătiţi şi pacienţii vor fi transferaţi de acolo. De două luni spun că aceste spitale nu vor avea finanţare, toată lumea a ştiut acest lucru, unii au înţeles, majoritatea, înţeleg că unii nu au înţeles acest mesaj", a precizat Cseke Attila.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO