Aproximativ 35% dintre români se tem că-şi vor pierde locul de muncă

Publicat: 24 07. 2009, 16:37
Actualizat: 06 11. 2012, 09:25

Sondajul Special Eurobarometer 316, efectuat pe un eşantion de peste 1.000 de persoane, între 25 mai şi 11 iunie, relevă că 41% dintre cetăţenii români cu vârste de peste 15 ani sunt angajaţi, 6% au o afacere proprie, iar 53% nu lucrează.

Totodată, 28% dintre cei intervievaţi au o rudă sau un prieten apropiat care şi-au pierdut slujba din cauza crizei financiare, 41% se tem că partenerul de viaţă va fi concediat, iar 44% spun că proprii copii vor rămâne fără loc de muncă.

Cele mai multe persoane, sau 75% dintre respondenţi, sunt încrezătoare privind păstrarea locului de muncă în următoarele luni. Totodată, 47% dintre cei chestionaţi susţin că este foarte probabil să-şi găsească o slujbă în următoarele şase luni.

Cea mai mare parte a participanţilor la studiu (peste 60%) au declarat că ar trebui scoase în evidenţă, în vederea îmbunătăţirii şanselor de a fi angajat, nivelul de calificare sau experienţa profesională. În schimb, 14% se bazează pe aptitudinile de a folosi computerul, 7% pe cunoaşterea unei limbi străine, iar 3% pe disponibilitatea de a lucra în străinătate.

Circa 51% din români, în cazul în care sunt disponibilizaţi, vor aplica pentru acelaşi tip de post, în acelaşi oraş, dar la alt angajator, pentru a găsi un nou loc de muncă. Aproximativ 16% sunt de părere că vor găsi o nouă slujbă prin schimbarea locaţiei, iar 14% sunt dispuşi să deschidă o afacere proprie.

La nivelul Uniunii Europene (UE), unde au fost chestionate, în total, 26.700 de persoane, 25% dintre cei care au participat la studiu au declarat că s-au pensionat, 10% au spus că sunt muncitori calificaţi, iar 9% erau studenţi.

Turcia este statul cu cel mai mic procent de angajaţi (17%). Suedia şi Slovacia au în schimb cel mai mare grad de ocupare al forţei de muncă (52%). Grecia este statul european cu proporţia cea mai mare de persoane cu o afacere proprie (20%).

În UE, 9% din repondenţi au declarat că şi-au pierdut locul de muncă din cauza crizei. Letonia este statul cel mai afectat, la nivelul pieţei muncii, de criza economică, în condiţiile în care 61% dintre cei chestionaţi au spus că au fost disponibilizaţi. La polul opus, în Luxemburg doar 4% şi-au pierdut slujba din cauza crizei.

În rândul cetăţenilor europeni, spaniolii (65%) se tem cel mai mult că-şi vor pierde locurile de muncă din cauza crizei. În Letonia a fost înregistrată cel mai mare procent de persoane care consideră că cea mai dificilă perioadă pentru piaţa muncii urmează să vină (82%).

Potrivit studiului, 80% din cetăţenii UE sunt foarte încrezători în capacitatea de a-şi păstra locul de muncă în umătoarele luni, iar 39% din cei chestionaţi consideră că sunt şanse foarte mari să-şi găsească o nouă slujbă în următoarele şase luni.

Studiul a fost efectuat de consorţiul TNS Opinion & Social, la cererea Comisiei Europene.