Aproximativ 40 de mii de turişti au ajuns, de Rusalii, pe litoral/ Tradiţii şi superstiţii, cum se sărbătoresc Rusaliile în România
Aproximativ 40 de mii de turişti au ajuns, de Rusalii, pe litoralul românesc, cei mai mulţi alegând, ca în fiecare an, staţiunea Mamaia, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Pentru hotelierii de la malul mării, minivacanţa de Rusalii a însemnat primul eveniment major din această vară şi spun că cel puţin jumătate din cele peste 80 de mii de locuri de cazare de pe litoral au fost ocupate.
Cei mai mulţi turişti au venit în staţiunea Mamaia, atraşi de viaţa de noapte şi de faptul că staţiunea a fost deschisă ceva mai devreme decât sudul litoralului. Fiecare hotel a venit cu diverse oferte pentru această minivacanţă, având reduceri care ajung şi până la 30 la sută faţă de tariful normal din această perioadă a anului.
„Gradul de ocupare a hotelurilor pe litoral este în creştere continuă, pe măsura ce ne apropiem de vacanţa de vară. Sărbătoarea de Rusalii ne oferă ocazia să înregistram un nou val de turişti în acest week-end pe litoral. În continuare Mamaia se află în topul celor mai căutate staţiuni, urmată de Venus şi Eforie Nord. Conform estimărilor primite de la Tour operatori, ne aflăm în sezonul cu cele mai bune vânzări pentru vacanţe pe litoral din ultimii zece ani”, a declarat preşedintele Asociaţia Litoral - Delta Dunării, Corina Martin.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
După anunţul lui Bolojan, şi şeful Camerei Deputaţilor anunţă reducerea a peste 200 de posturi
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
-
Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
În plus, cele trei zile de „week-end” au venit la pachet cu multe opţiuni de distracţie, evenimente culturale, sport şi modă. Hotelierii şi-au aşteptat turiştii cu pachete speciale pentru acest week-end, chiar cu masă de Rusalii inclusă, cluburile au venit cu nume sonore din industria muzicală, dj internaţionali, petreceri pe plajă sau la piscină, posibilitatea de vizionare a meciurilor în aer liber, plimbări cu telegondolă şi multă distracţie pentru toate vârstele în parcul acvatic Aqua Magic şi în Satul de Vacanţă.
Constanţa a găzduit, duminică, Parada SkirtBike, începând cu oră 16.00, în parcarea Maritimo, pentru a susţine comunitatea bicicliştilor, eveniment în cadrul căruia au fost pregătite concursuri şi multe premii pentru cei înscrişi la defilare. După ora 17.00, doamnele şi domnişoarele în fustiţe au plecat la defilare, pe un traseu care a plecat din parcarea Maritimo şi apoi a urmat ruta bulevardul Aurel Vlaicu, bulevardul Lăpuşneanu, bulevardul Mamaia, zona Rex, Cafe del Mar.
De asemenea, după 40 de ani, Constanţa va avea, din nou, festival de teatru. În perioadă 20 - 26 iunie, în Piaţa Ovidiu vor juca diverse trupe de teatru din ţara sau străinătate la Festivalul Internaţional “Miturile cetăţii”.
Distracţia din Mamaia nu a fost lipsită de incidente. Poliţiştii constănţeni au deschis o anchetă după ce o tânără de 25 de ani a fost rănită, sâmbătă seară, într-un club din staţiunea Mamaia. Deşi, iniţial, s-a presupus că fata ar fi fost înjunghiată, conform martorilor prezenţi la incident, aceasta ar fi consumat prea mult alcool şi ar fi căzut de pe o masă, rănindu-se în cioburile paharelor sparte.
De asemenea, poliţiştii încearcă identificarea unui şofer teribilist, care a intrat cu automobilul de lux pe plajă, sâmbătă dimineaţa, în zona cluburilor de fiţe din Mamaia. El riscă acum o sancţiune contravenţională de 20.000 de lei.
Tradiţii de Rusalii: Fetele necăsătorite din Figa care au prins boul împănat se mărită anul acesta
Tinerele necăsătorite care au prins boul împănat se mărită anul acesta, conform unui vechi obicei de sute de ani respectat cu sfinţenie în satul Figa din judeţul Bistriţa-Năsăud, transmite corespondetul MEDIAFAX.
În satul Figa se respectă cu sfinţenie o tradiţie de Rusalii, veche de 400 de ani - împănatul boului, străvechi obicei care celebrează fertilitatea.
“Tradiţia este una foarte veche. Noi aşa am moştenit-o de la străbuni şi aşa o ducem şi noi mai departe, aşa o transmitem copiilor şi nepoţilor...Se spune că fetele care prind boul împănat se mărită anul acesta”, povesteşte Leon Pop, unul dintre localnici.
Pregătirile pentru împănatul boului încep cu o zi înainte de Rusalii când tinerii din sat fură flori din grădini pentru a împăna boul. Florile vor fi folosite pentru a se realiza cununa care va sta pe creştetul animalului în timp ce tinerele domnişoare din sat, îmbrăcate în costume populare, vor încercă să îl prindă.
“Aşa e tradiţiala noi şi se respectă cu sfinţenie – în ziua de Rusalii se împănează boul şi fetele nemăritate se chinuie să îl prindă. Şi eu l-am prins şi m-am măritat” povesteşte o altă localnică, Ioana Moldovan.
Înainte de a merge la biserică, tinerii din sat au spălat cu grijă animalul pentru a fi prezentabil. Boul este lăsat apoi să mănânce liniştit timp în care lumea merge la biserică. După ce se serveşte în familie masa de amiază începe procesiunea. Însoţit de cei mai vrednici feciori din sat, boul porneşte de-a lungul localităţii, spre biserică. Din spatele bisericii, de pe un deal i se dă drumul pentru a fi prins de fetele care vor să se mărite. Anul acesta, animalul, toropit de căldură, nu le-a dat emoţii tinerelor care au reuşit să îl prindă fără eforturi prea mari.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO