Aproximativ 5.000 de locuri de muncă, oferite bucureştenilor la bursa pentru absolvenţi. Ce meserii se caută

Peste 50 de persoane au venit, vineri dimineaţă, la Bursa locurilor de muncă din Bucureşti cu mai bine de jumătate de oră înaintea deschiderii evenimentului, la care 177 de angajatori pun la dispoziţie aproximativ 5.000 de locuri de muncă.

Urmărește
2151 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 5.000 de locuri de muncă, oferite bucureştenilor la bursa pentru absolvenţi. Ce meserii se caută

Aproximativ 5.000 de locuri de muncă, oferite bucureştenilor la bursa pentru absolvenţi. Ce meserii se caută (Imagine: Shutterstock)

La Bursa locurilor de muncă organizată în foaierul Palatului Naţional al Copiilor au venit oameni de toate vârstele. Încă de la deschidere s-a format o coadă de peste o sută de persoane care aşteaptă să intre, alte 50 fiind deja înăuntru.

Potrivit Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AMOFM) Bucureşti, pentru această ediţie a bursei pentru absolvenţi au fost contactaţi aproximativ 6.000 de angajatori, însă doar 177 au depus oferte.

Potrivit sursei citate, sunt înregistrate aproximativ 5.000 de locuri de muncă, peste jumătate dintre ele fiind destinate absolvenţilor de studii medii. Cele mai puţine posibilităţi de angajare în cadrul bursei le au muncitorii necalificaţi şi absolvenţii de studii superioare.

Din datele centralizate de AMOFM rezultă că 53% din posturile disponibile sunt destinate absolvenţilor de studii medii, 21% sunt pentru muncitori calificaţi şi câte 13% sută pentru muncitori necalificaţi şi absolvenţi de studii superioare.

Cele mai multe locuri de muncă oferite în cadrul bursei de la Bucureşti sunt în domenii precum comerţ, servicii, pază şi protecţie, cosmetică, construcţii, transport, confecţii şi turism.

Pentru absolvenţii de studii superioare sunt oferite posturi de consilier, expert, inspector referend, economist în comerţ şi management, consilier financiar-bancar, programator, referend de specialitate în marketing, ofiţer bancar, manager, inspector specialitate protecţia muncii, inspector coordonator asigurări sau inginer, construcţii industriale şi agricole.

Absolvenţii de studii medii îşi pot găsi locuri de muncă precum agent comercial, agent contractări şi achiziţii, agent de asigurare, de intervenţie pază şi ordine, agent servicii client, agent vânzări, broker în asigurări, casier, contabil, funcţionar economic sau operator vânzări prin telefon.

Muncitorilor calificaţi le sunt oferite locuri de muncă precum afumător carne, barman, bucătar, confecţioner articole din piele şi înlocuitori, dulgher, mecanic auto, operator confecţioner industrie îmbrăcăminte din ţesături, şofer, vânzător sau zidar pietrar.

Muncitorii necalificaţi se pot angaja ca ambalator manual, călcătorescă lenjerie, manipulant mărfuri sau în domenii ca agricultură, industria confecţiilor ori la întreţinerea drumurilor.

Rata şomajului în luna august a fost în Bucureşti de 1,98%, fiind înregistrate 21.631 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Dintre şomerii înregistraţi în luna august, 49% aveau studii elementare sau erau fără studii, 31% aveau studii medii şi 20% studii superioare.

De asemenea, 10% dintre şomerii înregistraţi în Capitală au sub 25 de ani, 9% au între 25 şi 30 de ani, 21% au între 30 şi 40 de ani, 27% au între 40 şi 50 de ani, 16% au între 50 şi 55 de ani şi 17% au peste 55 de ani.

Cei mai mulţi dintre şomerii din Bucureşti sunt înregistraţi în Sectorul 2 (4.615) şi în Sectorul 3 (4.225), iar cei mai puţini în Sectorul 1 (2.493).

Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi are loc vineri în toate agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, respectiv 86 agenţii locale şi puncte de lucru.

În perioada iunie - august au fost înregistraţi ca şomeri 27.922 de absolvenţi de liceu din 2011. Dintre aceştia, 15.735 s-au înregistrat în iulie, 11.818 în august şi 369 în iunie, preciza ANOFM într-un răspuns transmis în 16 septembrie, la solicitarea agenţiei MEDIAFAX.

Dintre cei aproape 28.000 de absolvenţi de liceu intraţi în evidenţa ANOFM, 812 primesc deja indemnizaţia de şomaj. Cele mai multe indemnizaţii de şomaj pentru absolvenţii de liceu din acest an au fost date în judeţele Giurgiu (226), Teleorman (85), Bacău (80), Sibiu (73), Hunedoara (60) şi Mureş (59).

Aproximativ 100.000 de absolvenţi de liceu nu au luat bacalaureatul în acest an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici