Aproximativ 500.000 de studenţi încep, astăzi, cursurile. Cei mai mulţi sunt la studii de licenţă

Potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), luni, 2 octombrie, aproximativ 500.000 de studenţi încep noul al universitar, dintre aceşti, în jur de 368.000 sunt înscrişi la cursuri de licenţă atât în sistemul de stat, cât şi în cel privat.

Urmărește
360 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 500.000 de studenţi încep, astăzi, cursurile. Cei mai mulţi sunt la studii de licenţă

Aproximativ 500.000 de studenţi încep, astăzi, cursurile. Cei mai mulţi sunt la studii de licenţă

Majoritatea universităţilor din ţară îşi aşteaptă luni studenţii la festivităţile de deschidere a noului an universitar. La facultăţile de stat, sunt aproximativ 340.000 de studenţi la cursurile de licenţă, 90.000, la master şi 17.600, la doctorat. Universităţile particulare au, la licenţă, peste 28.000 de studenţi, 5.500 la master şi 74 la doctorat, iar în sistemul de învăţământ superior militar sunt peste 6.600.

Universitatea din Bucureşti începe ceremonia, luni, la ora 10.00, urmând ca fiecare facultate să-şi organizeze festivitatea de deschidere a anului universitar după un program personalizat. La aceeaşi oră, şi Academia de Studii Economice îşi aşteaptă studenţii şi invitaţii.

Universitatea de Vest din Timişoara desfăşoară un program special cu ocazia începutului de an universitar datorită prezenţei preşedintei Croaţiei, E.S. Kolinda Grabar-Kitarović. La ora 09.45, Excelenţa Sa va semna, alături de rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, un protocol privind înfiinţarea Lectoratului croat la Universitatea de Vest, anunţă instituţia de învăţământ

UMF „Carol Davila” îşi aşeaptă cei aproximativ 11.000 de studenţi, începând cu ora 09.00, la festivitatea de deschidere, care va avea loc în Amfiteatrul Facultăţii de Medicină „George Emil Palade”.

„Intrăm în anul universitar 2017-2018 cu noi perspective menite să poziţioneze în continuare medicina românească pe harta performanţei şi profesionalismului desăvârşite sub acelaşi imbold al jurământului lui Hipocrate şi totodată, cu noi proiecte de anvergură, printre care se numără, poate unul dintre cele mai importante pentru Universitatea noastră , dezvoltarea unui nou campus studenţesc integrat după modelul celor ce aparţin marilor Universităţi de Medicină din lume”, susţine rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, Ionel Sinescu, printr-un comunicat de presă.

În urmă cu o săptămână, pe 25 septembrie, universităţile tehnice, printre care şi Politehnica Bucureşti, au deschis noul an universitar.

Un raport al Curţii de Conturi, publicat în luna mai 2016, a aratat o situaţie dezastruoasă a calităţii universităţilor care instruiesc cu 30% mai puţini studenţi decât în 1990. În ciuda scăderii numărului de studenţi, raportul Curţii de Conturi arată că a crescut numărul de universităţi şi facultăţi. Astfel, avem 103 instituţii de învăţământ superior.

Numărul de studenţi s-a redus în perioada 1990/1991 – 2013/2014 cu 1,4 milioane de elevi, ceea ce reprezintă aproape 30% din populaţia şcolară din anul 1990/1991. Principalii factori care au determinat această reducere sunt scăderea natalităţii, emigraţia şi abandonul şcolar, se mai notează în raportul Curţii de Conturi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici