Aproximativ 70 de sindicalişti de la "Cartel Alfa" au pichetat sediul Ministerului Muncii

Aproximativ 70 de sindicalişti au pichetat, luni, sediul Ministerului Muncii, unde au cerut modificarea Legii dialogului social, aceştia reclamând că salariaţii români au devenit "sclavi moderni".

Urmărește
141 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 70 de sindicalişti de la "Cartel Alfa" au pichetat sediul Ministerului Muncii

Aproximativ 70 de sindicalişti de la "Cartel Alfa" au pichetat sediul Ministerului Muncii (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat luni că protestele vor continua până în 17 octombrie, acesta fiind de fapt termenul dat Guvernului pentru a iniţia modificarea Legii dialogului social.

"Până în 17 octombrie este timp necesar pentru ca Guvernul să iniţieze modificarea legislativă, Parlamentul să îl treacă prin cele două Camere, conform procedurilor, şi, practic, să apară modifiările la legea respectivă. Pentru că Guvernul a arătat că, atunci când doreşte, se pot face modificări chiar şi mai rapid decât calendarul propus de noi. Cerem lucruri rezonabile, care nu cer bani Guvernului, care înseamnă reintrarea într-un comportament normal", a spus liderul sindical.

Sindicaliştii au afişat în timpul protestului mai multe bannere pe care scria: "Solicităm o creştere salarială durabilă pentru salariaţii din sănătate", "Noi scoatem ideile în stradă", "Modificaţi legea. Aţi distrus dialogul social", "Legea dialogului social- Legea pumnului în masă".

Preşedintele "Cartel Alfa" anunţa, săptămâna trecută, că în Consiliul general al CNS s-a decis ca de la sfârşitul lunii septembrie să înceapă acţiunile de protest.

"Deoarece toate încercările de a construi au fost blocate, aceste acţiuni de protest se vor desfăşura sub sloganul «Dretul de a negocia nu se negociază! Ponta, respectă angajamentul şi modifică Legea dialogului social» Sperăm ca la aceste acţiuni să se solidarizeze şi alte organizaţii sindicale de unitate, federaţii sindicale sau confederaţii, care până la data desfăşurării acţiunilor să-şi realizeze deciziile interne", arăta atunci Bogdan Hossu.

Acţiunile de protest au început luni 29 septembrie şi vor continua până în 17 octombrie, cu pichetarea zilnică, de luni până vineri, între orele 10.00 şi 12.00, a Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV).

Singura zi din această perioadă în care nu vor fi proteste la sediul Ministerului Muncii este 7 octombrie, când aproximativ 5.000 de sindicalişti de la "Cartel Alfa" vor participa la un miting în Piaţa Victoriei, programat între orele 11.00 şi 13.00.

Sindicaliştii solicită să se facă urgent patru schimbări în Legea dialogului social, respectiv modificarea reprezentativităţii şi a modului de aplicare universală a contractului colectiv de muncă, introducerea contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional, până la dezvoltarea contractelor colectiv de muncă sectoriale, dreptul la conflict de muncă şi protejarea minimală a reprezentanţilor sindicali, astfel încât să fie permis dialogul social, precum şi realizarea unor relaţii de muncă negociabile pentru salariaţi, "nu transformarea lor în sclavi moderni".

Potrivit liderului confederaţiei "Cartel Alfa", la trei ani de la aplicarea Legii 62/2011 privind dialogul social, adoptată la presiunea Consiliului Investitorilor Străini şi a Camerei de Comerţ Americane, efectele pentru salariaţi sunt dezastruoase, deoarece prin eliminarea contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional, mai puţin de 30 la sută dintre salariaţi mai sunt astăzi acoperiţi de un contract colectiv de muncă.

Bogdan Hossu mai spunea că, din 2011, nu a mai fost posibilă nici realizarea unui contract de muncă sectorial, iar sindicaliştii spun că acum se încearcă blocarea înregistrării Contractului Colectiv de Muncă pe sectorul sănătate.

Liderul "Cartel Alfa" preciza că, din cauza faptului că un contract colectiv de muncă nu se poate negocia pentru unităţi care au mai puţin de 21 de salariaţi, peste 1,2 milioane de salariaţi, adică un sfert din totalul angajaţilor români, nu au dreptul de a fi reprezentaţi, în condiţiile în care un contract de sector sau naţional nu mai este posibil.

Liderul sindical arăta că toate aceste lucruri înseamnă de fapt "precarizarea locurilor de muncă", crearea unor condiţii inumane de muncă, salarii menţinute la nivel foarte scăzut, evaziune fiscală şi contribuţii fiscale plătite la nivelul salariului minim, toate acestea cu efecte asupra stării de sănătate a angajaţilor.

(Serviciul FOTO al agenţiei MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini.)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici