Aproximativ 80.000 de persoane au ajuns pe muntele Şumuleul Mic, la pelerinajul de Rusalii
Aproximativ 80.000 de persoane au ajuns, sâmbătă la prânz, pe muntele Şumuleul Mic din judeţul Harghita, în cadrul celui mai mare pelerinaj catolic de Rusalii din Europa Centrală şi de Sud-Est, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Sute de harghiteni au parcurs zeci de kilometri pe jos până în Şumuleu Ciuc, potrivit obiceiului vechi de sute de ani, intonând cântece religioase. Înainte de a urca muntele Şumuleul Mic, în pelerinaj, ei s-au închinat Fecioarei Maria din Catedrala Franciscană, rugându-se pentru "sănătate, belşug şi pace în toată lumea".
Sâmbătă, în jurul orei 10.30, din Catedrala Franciscană a fost scos drapelul sfânt al localităţii Şumuleu, Laborum, care a fost purtat în acest an de Kovacs Szabolcs, cel mai bun elev al Colegiului Romano-Catolic "Segito Maria" din Miercurea Ciuc. Drapelul cântăreşte 25 de kilograme.
Procesiunea a pornit către altarul de lângă Capela Salvator de pe muntele Şumuleul Mic, locul unde se oficiază, la ora transmiteriii acestei ştiri, slujba de Rusalii.
Slujba este oficiată de Spanyi Antal, episcop din Szekesfehervar, din Ungaria, alături de arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Jakubinyi György, şi de un sobor de preoţi romano-catolici din ţară şi din toate statele europene în care trăiesc maghiari.
Cei mai credincioşi dintre pelerini au urcat muntele Şumuleul Mic pe o coastă abruptă, denumită Drumul Crucii sau Dealul Golgotei, marcată de 14 cruci, simbolizând opririle lui Iisus Hristos către dealul supliciului.
La pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu Ciuc au venit credincioşi din toată ţara, din state europene precum Italia, Germania, Finlanda, dar şi de pe alte continente, din SUA, Argentina şi Australia.
Potrivit jandarmilor prezenţi la manifestări, pe muntele Şumuleul Mic au ajuns, sâmbătă la prânz, aproximativ 80.000 de persoane, lor urmând să li se alăture încă 20.000 de pelerini care urcă spre Capela Salvator.
Aproximativ 1.600 de pelerini din Ungaria, care participă la procesiunea de Rusalii de la Şumuleu Ciuc, au ajuns, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în judeţul Harghita, cu trenurile "Rapidul Secuiesc" şi "Expresul de Şumuleu".
"Rapidul Secuiesc" a trecut în România prin Episcopia Bihor şi a urmat traseul Oradea - Huedin - Cluj-Napoca - Apahida - Dej - Deda - Topliţa - Siculeni. "Expresul de Şumuleu" a intrat în ţară pe la Curtici şi a traversat, în drumul spre judeţul Harghita, localităţile Sighişoara - Braşov - Sfântu Gheorghe - Băile Tuşnad - Miercurea Ciuc, ajungând la Siculeni după miezul nopţii.
În ciuda întârzierii de mai bine de două ore, aproximativ 50 de localnici i-au aşteptat pe oaspeţii din Ungaria cu pălincă şi colac secuiesc, în timp ce fanfara le-a urat bun venit în acorduri muzicale. Pelerinii au înnoptat fie la pensiuni şi hoteluri, fie la rudele şi prietenii din Harghita.
Sâmbătă dimineaţă, cele două trenuri au transportat pelerinii la Miercurea Ciuc, de unde au pornit pe jos către Şumuleu, pe o distanţă de peste şase kilometri.
La procesiunea de Rusalii sunt aşteptate să participe peste 100.000 de persoane. Printre personalităţile care vor lua parte la pelerinaj se află Marele Maestru al Ordinului Suveran de Malta, Alteţa Sa Fra' Matthew Festing.
Pentru buna desfăşurare a pelerinajului de Rusalii de la Şumuleu Ciuc, primăria a dispus restricţii de circulaţie de vineri până duminică. Astfel, vineri, începând de la ora 6.00, s-a interzis oprirea şi staţionarea vehiculelor pe străzile Szék, Kájoni János şi Câmpul Mare.
De asemenea, aproximativ 500 de poliţişti şi jandarmi vor asigura paza şi ordinea publică în zona desfăşurării pelerinajului de Rusalii.
Adjunctul şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita, comisarul şef Ştefan Antal, a declarat că în dispozitiv au intrat 200 de poliţişti care organizează filtre şi patrule de ordine şi siguranţă publică atât pe căile de acces cât şi în zonele de desfăşurare a pelerinajului, în vreme ce agenţii rutierii vor asigura fluidizarea traficului.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, col. Daniel Hermeniuc, a precizat că 300 de jandarmi vor asigura măsurile de ordine şi desfăşurarea în siguranţă a pelerinjului.
Pe muntele Şumuleul Mic se află, sâmbătă, echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ale Ambulanţei, Salvamontului, precum şi voluntari ai Crucii Roşii, pregătiţi să intervină în caz de necesitate.
Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Şumuleu Ciuc este considerat drept cel mai mare din Europa Centrală şi de Est şi îşi are originea în vremuri străvechi.
În 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să impună credincioşilor din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Casin religia unitariană. Credincioşii adunaţi la Şumuleu, sub conducerea preotului Istvan din Joseni, au pornit să înfrunte armata principelui. După respingerea atacului, împodobindu-şi steagurile cu crengi de mesteacăn, bărbaţii s-au întors la Şumuleu şi împreună cu ceilalţi s-au rugat la Dumnezeu şi la Sfânta Fecioară, exprimindu-şi astfel recunostinţa pentru obţinerea victoriei.
În memoria acestui eveniment istoric, sute de mii de oameni din toate colţurile lumii vin anual în pelerinaj la Şumuleu Ciuc şi participă la procesiunea religioasă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO