Aproximativ 86 la sută din medicii de familie nu au semnat actele adiţionale cu CJAS, în Harghita

Aproximativ 86 la sută din medicii de familie din judeţul Harghita nu au semnat, până miercuri, actele adiţionale cu CJAS, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie (AMF) Harghita, dr. Szabo Soos Klara, susţinând că de joi majoritatea medicilor au hotărât să consulte pacienţii contra cost.

Urmărește
7 afișări

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie (AMF) Harghita, dr. Szabo Soos Klara, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că din cei 158 de medici de familie existenţi în judeţ doar 22 (13,9 la sută) au semnat actele adiţionale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), restul apreciind că acest document este ilegal.

"Nu se poate face un act adiţional la un contract expirat, inexistent şi, din acest punct de vedere, un astfel de document este ilegal, fapt pentru care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a fost acţionată în justiţie", a afirmat dr. Szabo Soos Klara.

Preşedintele AMF Harghita a spus că medicii de familie cer să fie evidenţiat procentul alocat medicinei primare din fondul naţional unic al asigurărilor de sănătate şi ca acesta să fie de nouă la sută.

Potrivit sursei citate, în prezent acesta este de cinci la sută şi orice diminuare a lui ar duce la pierderea autorizaţiilor de funcţionare a cabinetelor medicilor de familie.

"În ultimii trei ani, finanţarea medicinei primare a suferit o tăiere de 40 la sută. Medicii de familie nu au cum să facă disponibilizări, întrucât cele mai multe cabinete funcţionează cu un medic şi o asistentă, nici să reducă din cheltuieli nu pot, să renunţe la dezinfectante, la medicaţia de urgenţă, la colectarea deşeurilor periculoase de pildă, fără să rişte să îşi piardă autorizaţia de funcţionare", a adăugat dr. Szabo Soos Klara.

Preşedintele AMF Harghita a spus că, astfel, începând de joi, pacienţii vor plăti consultaţiile oferite de medicii de familie.

"Încă nu am vorbit cu toţi colegii, dar majoritatea medicilor de familie au hotărât să consulte, începând de mâine ( joi - n.r.), contra cost, însă pacienţii au tot dreptul să îşi recupereze cheltuielile de la CJAS", a declarat dr. Szabo Soos Klara.

Ea i-a sfătuit pe pacienţi să păstreze chitanţele care li se vor elibera de la cabinetele medicilor de familie, de laboratoare şi de farmacii şi cu toate acestea să se prezinte la CJAS, cerând să le fie decontate.

"CJAS colectează bani la fondul de sănătate chiar şi în această perioadă, sub pretextul că le oferă asiguraţilor asistenţa medicală primară. Să nu îi pună în buzunar, să îi restituie pacienţilor sau, dacă nu îi restituie, să le dea înapoi banii colectaţi lunar, căci este obligaţia Casei şi a Guvernului să acopere prin contracte serviciile medicale", a spus preşedintele AMF Harghita.

Dr. Szabo Soos Klara a declarat că întreaga vină pentru situaţia creată o poartă autorităţile care "nu au fost în stare" să redacteze contractul cadru pentru anul în curs în timp util şi în termeni care să poată fi acceptaţi de medicii de familie.

"Nu mai acceptăm din partea decidenţilor percepţia potrivit căreia noi trebuie să îi deservim pe ei, adică pe Guvern, Ministerul Sănătăţii şi CNAS, rolul noastru este să îi deservim pe pacienţi şi atât", a spus ea.

Medicii de familie au refuzat să semneze contractele pe 2011 întrucât sunt nemulţumiţi de multe dintre prevederile noilor acte normative, astfel că, din 1 iunie, nu mai pot prescrie reţete pentru medicamentele compensate şi gratuite, şi nici bilete de trimitere către specialist sau spital. Aceştia au cerut o întrevedere de urgenţă cu preşedintele CNAS şi ministrul Sănătăţii.

Medicii de familie spun că încearcă să susţină funcţionarea cabinetelor până în 14 iunie, în speranţa că până atunci vor fi rezolvate problemele, astfel încât să nu fie obligaţi să îi pună pe pacienţi să plătească pentru consultaţii.

"Iniţial intenţionam să introducem coplată la consultaţie pentru toţi bolnavii începând de joi (9 iunie - n.r.), însă ne-am gândit să amânăm luarea unei decizii şi să încercăm să ne susţinem singuri cabinetele, în speranţa că până săptămâna viitoare ar putea fi rezolvate problemele", a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele Societăţii Naţionale a Medicinei de Familie/Medicină Generală (SNMF/MG), Rodica Tănăsescu.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a invitat reprezentanţii medicilor de familie şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate la discuţii, miercuri, la ora 14.00, la sediul ministerului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici