Aproximativ o sută de persoane au protestat faţă de desfiinţarea Centrului de Sănătate Teaca

Aproximativ o sută de persoane au protestat, vineri, faţă de intenţia Ministerului Sănătăţii de a desfiinţa Centrul de Sănătate Teaca şi de a-l transforma în cămin de bătrâni, printre acestea numărându-se mai mulţi localnici şi angajaţi ai instituţiei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
6 afișări

Protestul a început în jurul orei 13.30 şi s-a încheiat după aproximativ o oră în care oamenii au stat în curtea Centrului de Sănătate Teaca.

Ei au afişat pancarte pe care scria "Nu vrem să desfiinţaţi spitalul!", "Nu vă bateţi joc de sănătate!", "Dacă noi murim, muriţi şi voi", "Vrem spitalul!" şi "NU pentru desfiinţare".

Printre protestatari s-a aflat şi primarul comunei Teaca, Iustian Muntean, dar şi liderul judeţean al PSD Bistriţa-Năsăud, deputatul Emil Radu Moldovan.

Iustian Muntean a declarat că, printr-o hotărâre luată joi, Consiliul Local Teaca, format din 15 consilieri locali PSD, PNL, PDL şi UDMR, se opune desfiinţării Centrului de Sănătate şi transformării lui în cămin de bătrâni.

"Nu ştim ce se va întâmpla, noi vrem să nu fie desfiinţat Centrul de Sănătatea Teaca fiindcă deserveşte 14.000 de oameni. Oamenii nu vor să fie desfiinţat, de aceea s-au adunat aici să protesteze", a spus Muntean.

Consiliul Local Teaca a adoptat, joi, o hotărâre prin care se opune desfiinţării Centrului de Sănătate din localitate şi transformării lui în cămin de bătrâni.

Primarul comunei Teaca, Iustian Muntean (PSD), declara că hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi, ceea ce înseamnă 15 voturi "pentru" ale consilierilor PSD, PNL, PDL şi UDMR.

"Toţi membrii Consiliului Local, 15 la număr, au votat împotriva desfiinţării Centrului de Sănătate Teaca şi transformării lui în cămin de bătrâni. (...) Nu suntem de acord cu desfiinţarea Centrului de Sănătate. Este în administrarea noastră şi nu ne poate obliga nimeni să îl facem cămin de bătrâni", spunea Muntean.

Centrul de Sănătate Teaca a fost construit de Crucea Roşie din Austria în 1993, iar la el au fost arondate cinci comune, Teaca, Galaţii Bistriţei, Urmeniş, Milaş şi Silivaşu de Câmpie în care locuiesc, în total, circa 14.000 de oameni.

Centrul a avut, iniţial, 50 de paturi care erau dispuse în camere cu câte trei locuri, cu baie proprie şi erau în stare bună de funcţionare. De-a lungul timpului, numărul de paturi a oscilat între 15 şi 30 de paturi.

Din data de 20 mai 2010, în baza ordinului dat de Ministerul Sănătăţii nr.493/2010, structura organizatorică a spitalului s-a modificat, reducându-se 60 la sută din paturi. În urma acestei măsuri, au rămas 12 paturi, câte patru pentru medicină internă, pediatrie şi recuperare-balneologie.

Autorităţile au cerut transformarea acestuia în centru medico-social cu 30 de paturi, însă acest lucru nu a fost agreat, solicitându-se Consiliului Local să hotărască închiderea centrului şi transformarea lui în cămin de bătrâni, lucru cu care aleşii locali nu au fost de acord.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici