Aproximativ trei sferturi din farmacii sunt în pragul falimentului

Aproximativ trei sferturi din farmacii sunt în pragul falimentului, vânzările a 47% dintre acestea fiind mai mici faţă de media naţională, în condiţiile în care s-au supraexpus prin eliberarea continuă de medicamente compensate şi gratuite, a declarat directorul general Cegedim, Petru Crăciun.

Urmărește
178 afișări
Imaginea articolului Aproximativ trei sferturi din farmacii sunt în pragul falimentului

Aproximativ trei sferturi din farmacii sunt în pragul falimentului (Imagine: Laszo Raduly/Mediafax Foto)

În România, există între 4.000 şi 5.000 de farmacii.

"Procentul de 75% farmacii în apropierea falimentului mi se pare extrem de verosimil. Am atras atenţia de mai multă vreme că 25% dintre farmacii sunt la limita funcţionării, dar asta era înainte de amânarea plăţilor de anul trecut. Cegedim deţine date despre situaţia şi evoluţia vânzărilor la nivel de farmacie, iar aici putem confirma că, în funcţie de vânzările medii lunare, farmaciile cu vânzări mari sunt în proporţie de 24%, cele medii de 29% din total, iar 47% dintre farmacii au vânzari care pot fi catalogate ca mici faţă de media naţională", a explicat directorul companiei de analiză şi studii de piaţă Cegedim.

El a arătat că farmaciile care s-au supraexpus au făcut acest lucru din cauză că nu au întrerupt eliberarea de medicamente compensate şi gratuite, mai bine de jumătate de an susţinerea publică a sistemului fiind asigurată de partea de retail a industriei farmaceutice.

"Farmaciile sunt mult mai expuse decât arată cifrele noastre, care nu includ situaţia plăţilor şi datoriilor (...). Dacă până în 2009 atrăgeam atenţia că jumătate dintre farmaciile mici au vânzari care nu le fac sustenabile la nivelul marjelor existente, în 2009 situaţia s-a înrăutăţit semnificativ, amânarea plăţilor putând duce în faliment toate farmaciile mici şi mijlocii, în condiţiile în care într-o farmacie costul vânzărilor, al produselor la distribuitori, reprezintă peste 85% din cifra de afaceri", a apreciat reprezentantul Cegedim.

Crăciun este de părere că farmaciile au avut de ales între supravieţuire şi dispariţie, "ceea ce nu ar fi greu ca alegere, ci ca implementare".

"Prezenţa farmaciilor este importantă pentru accesibilitatea medicamentelor la pacienţi, iar o diminuare semnificativă a numărului acestora ar deteriora substanţial una din puţinele zone de funcţionare rezonabilă din sistemul nostru de sănătate", a adăugat Crăciun.

În ceea ce priveşte pacienţii, potrivit lui Crăciun, poziţia acestora nu este diferită de anii precedenţi, mai exact "cei care au posibilităţi materiale sunt nevoiţi să se descurce pe cont propriu, iar cei care nu au aceste posibilităti sunt nevoiţti să aştepte sprijinul sistemului public, sprijin care vine parţial şi nesigur".

Grupul francez Cegedim furnizează la nivel mondial date şi servicii de marketing şi vânzări pentru industria farmaceutică, având o cifră de afaceri de peste un miliard dolari şi circa 8.000 de angajaţi.

În România, cota de piaţă a companiei în sectorul pe care activează este de 80%, potrivit datelor companiei. Principalul competitor este IMS Health.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici