Arad: 15 persoane pichetează sediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate
Un număr de 15 persoane pichetează, luni dimineaţă, sediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Arad, doar cinci dintre acestea fiind medici, restul fiind reprezentanţi ai cabinetelor de medicină de familie, nemulţumirile lor vizând legislaţia din domeniul sanitar.
Cei cinci medici de familie şi cei zece reprezentanţi ai unor cabinete de medicină de familie, respectiv asistente şi pacineţi, s-au adunat, la ora 10.00, în faţa CJAS Arad pentru a picheta sediul instituţiei.
Protestul este organizat de Patronatul Medicilor de Familie (PMF) din Arad care a primit autorizaţie şi i-a invitat la manifestare pe toţi cei aproximativ 300 de medici de familie din judeţ.
Preşedintele PMF Arad, Adrian Dărăbanţiu, a declarat că este "susprins" de participarea redusă şi a dat vina pe conducerea CJAS pentru acest lucru.
"Colegii mei au fost chemaţi la raportarea lunară pentru ziua de marţi, deşi ar fi trebuit să aibă loc astăzi ( luni - n.r.). Conducerea CJAS a schimbat ziua vineri după-amiază, după ce am anunţat presa cu privirea la organizarea pichetului. În acest fel s-au asigurat că medicii nu vor veni astăzi la raportare şi nu se vor opri la pichet în faţa sediului instituţiei. Mărturisesc că există şi un grad de individualism al colegilor care nu au venit", a spus Dărăbanţiu.
Participanţii la manifestare au spus că protestează faţă de pachetul de legi din domeniul sanitar adoptat în ultimii ani de actualul Guvern.
Participanţii poartă pancarte pe care scrie "Guvernul doreşte reducerea speranţei de viaţă cu 25 la sută", "Suntem medici, nu funcţionari publici", "FMI şi Guvernul consideră sănătatea un cost care trebuie redus".
Pichetul este autorizat până la ora 12.00.
Medicii de familie din Arad vor distribui pacienţilor, în următoarele zile, fluturaşi privind nemulţumirile pe care le au.
Fluturaşii au fost deja redactaţi, iar printre problemele semnalate pe aceştia se numără prevederile noului contract ce va trebui semnat cu CJAS.
"De la 1 aprilie nu mai putem semna un nou contract cu casele de asigurări, căci acesta ne-ar pune în situaţia de a nu vă mai putea acorda îngrijirile fireşti, pe care noi le considerăm necesare pentru sănătatea dumneavoastră. Un asemenea contract ar duce la închiderea rapidă a cabinetelor din cauza datoriilor", se arată pe fluturaşi.
Pe aceştia mai scrie că noul contract le impune medicilor de familie să consulte un pacient cel mult o dată la trei luni.
"Ne impune să uităm de jurământul nostru de medici, să alegem cine primeşte medicamente compensate şi cine nu (căci vom avea plafon), să nu vă consultăm decât o singură dată la trei luni, să vă cerem coplată, să nu dăm reţete şi bilete de trimitere decât pentru 20 de pacienţi pe zi, să cumpărăm cititoare de carduri şi servere din banii proprii, să introducem date pe cardurile de asigurat în loc să consultăm, să lipim coduri de bare pe reţete şi multe altele", se arată pe fluturaşi.
Medicii de familie arădeni se plâng că în ultimele luni sunt supuşi unor "presiuni extreme".
"Au apărut hotărâri care, pe de o parte, nu ne mai permit să vă îngrijim aşa cum este nevoie şi, pe de altă parte, nu ne mai asigură cele strict necesare cabinetelor (…) În aceste condiţii, noi, medicii dumneavoastră de familie, nu putem semna aşa-zisul contract de furnizare de asistenţă medicală, care nu ne va mai lăsa de fapt să vă acordăm îngrijirea de care aveţi nevoie, ca medici - nu ca funcţionari, şi ne va distruge menirea pentru care am învăţat atâţia ani", se mai arată pe fluturaşii de protest, în care li se mai cere arădenilor să fie alături de medicii de familie la protestele viitoare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO