Arad: Parcul Reconcilierii Româno-Ungare va fi extins în urma unei investiţii de 500.000 de euro

Parcul Reconcilierii Româno-Ungare, inaugurat în Arad în 2005 şi afectat de degradare, va fi modernizat şi extins până la un alt punct de interes turistic din oraş - Turnul de Apă - în urma unei investiţii de peste 500.000 de euro, anunţul de licitaţie pentru atribuirea lucrărilor fiind publicat.

Urmărește
178 afișări
Imaginea articolului Arad: Parcul Reconcilierii Româno-Ungare va fi extins în urma unei investiţii de 500.000 de euro

Arad: Parcul Reconcilierii Româno-Ungare va fi extins în urma unei investiţii de 500.000 de euro (Imagine: Onoriu Felea/Arhiva Mediafax Foto)

Primăria Arad a publicat anunţul de licitaţie pentru lucrări care prevăd modernizarea şi extinderea Parcului Reconcilierii Româno-Ungare, investiţie estimată la suma de 2.393.278 lei, adică peste 500.000 de euro, din care 1.400.000 de lei sunt proveniţi de la Guvern, iar restul de la bugetul local.

Companiile interesate să câştige contractul de lucrări pot depune oferte până în 7 februarie, urmând ca deschiderea ofertelor să aiba loc în 11 februarie, la Primăria Arad.

Municipalitatea are în vedere atât reparaţii şi îmbunătăţiri estetice, parcul fiind în stare de degradare, cât şi extinderea suprafeţei până la Turnul de Apă, un monument istoric datând din 1890, înalt de 35 de metri.

Între parcul actual şi turn va fi realizată o alee pietonală care va beneficia de mobilier urban şi diverse decoraţiuni, dar şi plantaţii de copaci şi gard viu. În apropierea turnului va exista o fântână arteziană cu jeturi ţâşnind din pavaj.

Parcul Reconcilierii Româno-Ungare a fost inaugurat în 2005, după o investiţie de aproximativ 13 milioane de lei, cea mai mare parte a sumei, respectiv 10 milioane de lei, provenind de la Guvernul României şi fiind alocată pentru construirea Arcului de Triumf, care simbolizează revoluţia transilvănenilor de la 1848-1849.

În parc a fost reinstalată, în 2004, cu un an înainte de inaugurare, Statuia Libertăţii, monument maghiar care a fost ridicat în anul 1880, la comemorarea execuţiei a 13 generali revoluţionari, ucişi la Arad în urma Revoluţiei de la 1848-1849.

Monumentul, înalt de 12 metri, fusese demontat în 1924, la ordinul guvernului Ionel I.C. Brătianu şi păstrat în Cetatea Aradului până la reinstalare.

Începând din 2005, când a fost finalizat, Parcului Reconcilierii Româno-Ungare a devenit locul în care comunitatea maghiară din judeţ îşi organizează sărbătorile sau îşi comemorează eroii.

De la inaugurare, parcul este vizitat zilnic de turişti sosiţi cu autocare din Ungaria, interesaţi de Statuia Libertăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici