Arad: Profesoara suspectată că a luat mită la bacalaureat era exigentă şi lăsa mulţi corigenţi

Profesoara de română Lavinia Biţ de la Liceul Tehnologic "Iuliu Maniu" Arad, care este suspectată că ar fi primit bani de la elevi pentru a-i ajuta să promoveze examenul de bacalaureat, era "foarte exigentă" şi lăsa mulţi corigenţi, afirmă directorul unităţii de învăţământ, Stelian Ionuţiu.

Urmărește
1054 afișări
Imaginea articolului Arad: Profesoara suspectată că a luat mită la bacalaureat era exigentă şi lăsa mulţi corigenţi

Arad: Profesoara suspectată că a luat mită la bacalaureat era exigentă şi lăsa mulţi corigenţi (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Directorul Liceului Tehnologic "Iuliu Maniu" din Arad, Stelian Ionuţiu, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că este surprins de implicarea profesoarei de limba română într-un caz de corupţie la bacalaureat.

"Singurele plângeri pe care le-am avut de la părinţi şi elevi la adresa profesoarei au fost că este foarte exigentă, ceea ce nu ştiu dacă este neapărat rău. Lăsa şi mulţi corigenţi. Alte reclamaţii nu au existat, iar despre faptul că ar fi cerut vreodată bani de la elevi, nu am auzit", a spus directorul unităţii.

Potrivit acestuia, după finalizarea examenului de bacalaureat se va întruni Comisia de disciplină a unităţii de învăţămant pentru a discuta cazul profesoarei.

Directorul Liceului Tehnologic "Iuliu Maniu" din Arad a precizat că profesoara predă în şcoală de aproximativ opt ani, iar în învăţâmânt are o vechime de peste zece ani.

Referitor la ceilalţi doi suspecţi în cazul de corupţie, inspectorul general şcolar adjunct Mihai Spânu, care a fost reţinut, şi inspectorul Simona Crîsnic, cercetată în acelaşi dosar, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Arad spun că se delimitează de ”faptele săvârşite" de aceştia.

"ISJ se delimitează total de faptele săvârşite de persoanele aflate în cercetare şi asigură că organizarea bacalaureatului în judeţul Arad respectă legislaţia în vigoare şi metodologia specifică examenului. În prezent, organizarea şi desfăşurarea probelor scrise nu sunt perturbate de cele întâmplate ", a declarat purtătorul de cuvânt al ISJ Arad, Mariana Tocaciu.

În ceea ce priveşte eliberarea din funcţie a inspectorului general şcolar adjunct Mihai Spânu, anunţată de ministrul Educaţiei, purtătorul de cuvânt al ISJ Arad a spus că era de aşteptat o astfel de decizie, care este una corectă.

"Este o decizie corectă şi ne aşteptam la ea. După finalizarea probelor din cadrul examenului de bacalaureat, vom face o propunere la minister pentru un alt inspector general adjunct", a spus Mariana Tocaciu.

Aceasta a precizat că Mihai Spânu are o vechime în învăţământ de peste 25 de ani şi că ocupa funcţia de adjunct al şefului ISJ Arad din anul 2012, iar înainte a fost inspector de resurse umane.

Referitor la cel de-al doilea inspector şcolar cercetat, Simona Crîsnic, ISJ precizează că aceasta are o vechime în învăţământ de peste 30 de ani, iar în funcţia actuală este de un an. Înainte de 2013, aceasta a fost timp de trei ani inspector pentru perfecţionarea cadrelor didactice.

Purtătorul de cuvânt al ISJ Arad a mai precizat că după încheierea examenului de bacalaureat se va întruni Consiliul de Administraţie al Inspectoratului pentru a decide măsuri în cazul inspectorului Simona Crîsnic.

Procurori ai Parchetului Tribunalului Arad au descins, în noaptea de duminică spre luni, la locuinţele inspectorilor şcolari Mihai Spânu şi Simona Crîsnic şi la domiciliul profesoarei Lavinia Biţ, ridicând mai multe probe într-un dosar de trafic de influenţă la bacalaureat, după ce suspecţii ar fi primit bani în schimbul promisiunii că vor ajuta mai mulţi candidaţi să promoveze examenul.

"Din informaţiile existente rezultă că cei trei au promis că vor facilita obţinerea notelor de trecere la bacalaureat", a spus procurorul de caz Codrin Gavra.

Inspectorii şcolari Mihai Spânu şi Simona Crîsnic şi profesoara Lavinia Biţ au fost audiaţi de procurori, pe parcursul nopţii, iar Spânu, adjunct al şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, a fost reţinut pentru 24 de ore, ceilalţi doi suspecţi fiind cercetaţi în libertate.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, inspectorii Mihai Spânu şi Simona Crîsnic şi profesoara Lavinia Biţ ar fi primit de la elevi sume cuprinse între 300 şi 500 de euro pentru a-i promova examenul de bacalaureat.

Sursele citate mai spun că în urma percheziţiilor din locuinţele acestora au fost ridicaţi aproximativ zece mii de euro şi liste cu nume ale unor absolvenţi de liceu care ar fi plătit ca să promoveze examenul.

În timpul anchetei, investigatori sub acoperire s-au prezentat drept părinţi în faţa celor trei dascăli, pretinzând că vor să se asigure că toate probele bacalaureatului vor fi promovate de către copii.

Anchetatorii spun că cercetările vor fi extinse, pentru că au informaţii că şi alţi profesori ar fi fost implicaţi în această reţea, fiind intermediari care le făceau legătura părinţilor cu inspectorii şcolari.

Procurorul Codrin Gavra preciza că cercetările în acest dosar au început în urma unui denunţ, iar SRI a sprijinit această anchetă.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, Claudius Mladin, declara corespondentului MEDIAFAX că adjunctul său, Mihai Spânu, inspectoarea Simona Crîsnic şi profesoara Lavinia Biţ nu erau implicaţi în desfăşurarea examenului de bacalaureat.

Conform sursei citate, Mihai Spânu "este răspunzător de partea de mobilitate a dascălilor şi de resursele umane", la fel ca Simona Crîsnic, care este inspector şcolar pentru managementul resurselor umane.

Şeful ISJ Arad preciza că doar profesoara de limba română Lavinia Biţ se înscrisese pentru tragerea la sorţi programată luni dimineaţă pentru stabilirea componenţei comisiei de examinare la bacalaureat, însă ulterior a fost făcută o altă propunere în locul acesteia.

Tot luni, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat pentru MEDIAFAX, că inspectorul şcolar general adjunct din Arad Mihai Spânu a fost eliberat din funcţie.

Ministrul Educaţiei preciza că în cazul celuilalt inspector şcolar şi al profesoarei suspectaţi că ar fi primit mită de la elevi pentru a-i ajuta să promoveze bacalaureatul o eventuală decizie administrativă poate fi luată de Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad.

Luni va avea loc prima probă scrisă a bacalaureatului, la disciplina de Limba şi literatura română. Sunt aşteptaţi să participe la această probă 143.968 de absolvenţi, dintre care 129.827 din promoţia curentă, iar alţi 14.141 din promoţiile anterioare, potrivit informaţiilor transmise de Ministerul Educaţiei.

Marţi, 1 iulie, absolvenţii clasei a XII-a vor participa la proba scrisă de Limba şi literatura maternă, iar miercuri, 2 iulie, la proba scrisă obligatorie a profilului. Vineri, 4 iulie, se va desfăşura proba scrisă la alegere a profilului şi specializării.

Afişarea rezultatelor va avea loc în 7 iulie şi în aceeaşi zi vor putea fi depuse contestaţii. Acestea urmează a fi soluţionate în perioada 8 - 10 iulie, iar rezultatele finale vor fi anunţate în 11 iulie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici