UNTRR consideră că prevederile Codului Muncii în forma actuală şi reglementările privind piaţa muncii instituie numeroase bariere birocratice, mult prea protective pentru angajaţi în raport cu angajatorii, conducând la o situaţie dezechilibrată pe piaţa muncii.
„Prin flexibilizarea pieţei muncii, formarea profesionala continuă va redeveni un factor de interes comun atât pentru patronat cât şi pentru sindicat, pentru creşterea calificării angajatului, creşterea performanţelor la locul de muncă astfel încât partenerii sociali au de câştigat împreună într-un proces sinergetic, în care patronatul creşte eficienţa şi performanţa, iar sindicatele cresc valoarea, performanţa şi posibilitatea de câştig a angajaţilor”, se arată într-un comunicat al UNTRR.
Potrivit sursei citate, condiţiile actuale din legislaţia muncii sunt rigide şi protejează lipsa de performanţă şi chiar furtul, iar reconversia profesională este mult descurajată, fapt ce are consecinţe directe asupra mobilităţii teritoriale şi profesionale.
Astfel că flexibilizarea pieţei muncii va avea ca efect interesul angajaţilor pentru creşterea performanţei şi a valorii acestora pe piaţa muncii.
Guvernul a discutat, miercuri, în primă lectură, proiectul de modificare a Codului Muncii şi intenţionează să se reunească în următoarele zile în şedinţă specială pentru a aproba documentul, aşteptând şi avizul Consiliului Economic şi Social.
Premierul Emil Boc a declarat, marţi, că a acceptat propunerea UNPR privind reglementarea contractelor colective de muncă prin lege specială, care urmează să fie adoptată imediat după Codul Muncii.
Sindicatele nu sunt de acord cu scoaterea contractelor colective de muncă din viitorul Cod al Muncii, susţinând că în acest fel regulile minimale ca timpul de lucru, condiţiile de lucru, salariul minim, trecerea la coeficienţii de ierarhizare care să departajeze lucrătorii vor dispărea.