- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (18.11.2012, 10:41)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Arafat: Achiziţiile pe termen lung de aparatură şi medicamente scumpe vor fi făcute de Ministerul Sănătăţii. Instituţia va deveni unitate centrală de achiziţii pentru sistemul sanitar
Achiziţiile pe termen lung de materiale, aparatură, medicamente scumpe şi în cantitate mare vor fi făcute de Ministerul Sănătăţii, care va deveni unitate centrală de achiziţii pentru sistemul sanitar, a anunţat ministrul Raed Arafat, în emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de PRO TV.
Urmărește
449 afișări
Arafat: Achiziţiile pe termen lung de aparatură şi medicamente scumpe vor fi făcute de Ministerul Sănătăţii. Instituţia va deveni unitate centrală de achiziţii pentru sistemul sanitar (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)
"Pentru achiziţiile de aparate şi materiale de volum mare sau (medicamente, n.r.) specifice scumpe pe programele Ministerului Sănătăţii intră hotărâre de Guvern, care va stabili că Ministerul Sănătăţii este unitate de achiziţie centrală pentru sistemul sanitar şi care achiziţionează pe acordul cadru, pe durată mai lungă, materialele, aparatură, medicamente pentru sistemul sanitar cu sursa de finantare din fonduri publice, atât pentru spitalele MS, cât şi pentru cele descentralizate", a spus ministrul Sănătăţii, Raed Arafat la Pro TV.
ULTIMELE ȘTIRI
-
O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
-
Nou record al numărului de investitori activi la Bursa de Valori
-
Cum sărbătoresc europenii Crăciunul? Tradiţii unice şi fascinante din diferite culturi
-
Israelul vrea ca grupul rebel Houthi să fie desemnat organizaţie teroristă
Ministrul a precizat că după ce va fi aprobată hotărârea de Guvern se va putea spune câte aparate computer-tomograf sunt necesare în următorii patru ani.
"Stabilim 10, 15, facem o singură licitaţie. În acest context, putem obliga concurenţa să vină cu preţuri mai mici. Avem spitale care au luat acelaşi aparat la preţuri duble, un spital faţă de altul. Banii veneau de la Ministerul Sănătăţii", a explicat ministrul Sănătăţii.
Raed Arafat a spus că în prezent se face licitaţie, legală, pentru astfel de achiziţii, dar este posibil ca în anumite caiete de sarcini să fie exclusă concurenţa.
Citeşte şi:
Raed Arafat nu vrea să fie ministru în viitorul Guvern: Am acceptat această poziţie ca o soluţie excepţională. Prefer partea tehnică, nu o funcţie politică
"Vom verifica unde avem preţuri flagrante. Licitaţia centralizată poate evita aceste situaţii. Procedura trebuie să fie extrem de transparentă, să mergem către licitaţia electronică", a adăugat RaedArafat.
Ministrul Sănătăţii a explicat cum va decurge noul sistem de achiziţii.
"Astfel, cu o săpămână înainte de ofertare, faci o primă discuţie cu firmele interesate care au discuţii pe caietelor de sarcini. Dacă firmele au dreptate în ceea ce sesizează, şi nu este o chestie vitală pentru mine, rezolvi contestaţia reală înainte să vină oferta. Apoi, în etapa a doua, vin ofertele, verifici eligibilitatea firmelor, dacă sunt eligibile, le bagi pe electronic. Ei se pot bate de preţ până la un anumit moment, asta nu mai este sub controlul ministerului. Aceasta înseamnă procedură, monitorizare, control. Am fost încurajat să o fac în Guvern. Această procedură este şi o recomandare a FMI, nu obligaţie", a adăugat Raed Arafat, în emisiunea "După 20 de ani".
Raed Arafat a mai spus că aceste schimbări vizează normalitate în România, precizând că pentru acest proiect au lucrat în echipă Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Finanţelor.
Citeşte şi:
Arafat: Noua Lege a sănătăţii ar putea intra în dezbaterea Parlament cel mai devreme în februarie. Buget Sănătăţii în 2013 va fi probabil mult sub media europeană
"Hotărârea de Guvern privind achiziţii centralizate este un proces obişnuit. Încercăm să îl introducem în şedinţa de Guvern de marţi, dacă nu de săptămâna viitoare. Ar putea începe licitaţii imediat de la emiterea ei. O achiziţie centralizată pe cantităţi mari şi pe durată mai lungă va obliga firmele să vină pe preţuri mai mici. Va fi o competiţie mult mai mare şi mai serioasă între companii. Cert este că ne aşteptăm ca unii să se joace pe contestaţii. Este un sport naţional. Am prevăzut o fereastră, soluţii de back up, temporare", a adăugat ministrul.
El a mai spus că o licitaţie care a produs efecte foarte bune pe termen lung este cea pentru ambulanţe. Ministrul a precizat că, în prezent, preţul pe ambulanţă este de 15-20 de ori mai mic decât în 2007 tocmai pentru că achiziţia se face centralizat pe termen lung.
Ministrul a mai arătat că oamenii trebuie să aibă curajul să sesizeze nereguli, corupţie sau fraudă în sistemul de sănătate.
"Aceste probleme cred că au fost recunoscute şi văzute de-a lungul anilor, dar trebuie ca oamenii să aibă curajul să sune şi să vină cu cifre pe hârtie, cu dovezi, adică date concrete. Aceste situaţii nu sunt numai la noi. În Croaţia, 350 de medicii au fost arestati pentru fraudă. În SUA, un control pe partea de cardiologie, pe stenturi a dus la descoperirea unor fraude de 200 de milioane de dolari. Erau stenturi puse cui nu trebuiau puse. (...) Prin toate aceste măsuri vrem să se creeze un sistem de prevenire şi control în sistem", a precizat Raed Arafat.
Citește pe alephnews.ro: Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
De Crăciun, dăruiește din suflet: Prințul William urmează pașii caritabili ai mamei sale, prințesa Diana
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe