Arafat: În străinătate, secţiile ATI şi blocul operator au acces controlat, la noi doar unele
Secţiile de terapie intensivă şi blocul operator din spitalele din străinătate au acces controlat, iar în cazul unui incendiu uşile se deblochează automat, în România mai sunt unităţi sanitare fără acest sistem, a declarat, vineri, agenţiei MEDIAFAX, subsecretarul de stat Raed Arafat.
Arafat: În străinătate, secţiile ATI şi blocul operator au acces controlat, la noi doar unele (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
"Aceste zone sunt securizate în spitalele din occident, iar accesul, mai ales în cazul aparţinătorilor, este limitat. În România, din păcate mai sunt spitale unde nu există astfel de sisteme. Totuşi, deşi spital vechi, la Maternitatea Giuleşti exista un astfel de sistem. Este nevoie de un acces controlat în aceste zone, însă în cazul unui incendiu uşile trebuie să se deschidă automat, nu să alergi după o cartelă care stă la o singură persoană care lipseşte din zonă", a spus subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii.
El a mai spus că, securizate sau nu aceste zone, angajaţii nu trebuie să părăsească locul de muncă decât dacă au înlocuitor.
"Problema este că angajaţii nu trebuie să părăsescă locul de muncă decât după ce au găsit un înlocuitor pe durata absenţei", a mai spus medicul Raed Arafat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Grindeanu, atac la Bolojan: La Bihor din 200 de persoane date afară 195 au câştigat în instanţă / Dacă faci doar pentru presă, ai reversul în câteva luni
-
Bujduveanu (PNL) şi Vigheciu (PSD) sunt noii viceprimari ai Capitalei
-
ZF: Un tronson de autostradă construit de un gigant din Austria trebuie demolat în totalitate în Ungaria. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţie
Întrebat despre decizia conducerii Maternităţii din Ploieşti de a scoate din funcţiune sistemele pe bază de cartelă magnetică sau de cifru şi care blocau intrările în unele secţii ale spitalului, subsecretarul de stat a răspuns: "No comment".
Cinci bebeluşi au murit şi alţi şase sunt răniţi grav în urma incendiului care a avut loc luni, la Maternitatea Giuleşti din Capitală.
Cadrele medicale care aveau cartele de acces în Secţia de Terapie Intensivă prematuri a Maternităţii Giuleşti, luni seara, la momentul în care s-a declanşat incendiul, îşi sărbătoreau colegele care se numesc Maria, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse medicale.
Uşa încăperii unde se aflau cei 11 micuţi, arşi în incendiu, se deschidea numai cu cartelă. De altfel, imaginile date publicităţii de criminalişti redau panica părinţilor, dar şi neputinţa unor cadre medicale de a intra în secţie şi de a interveni pentru a scoate bebeluşii din încăpere.
Surse medicale susţin că asistentele care erau responsabile cu supravegherea micuţilor participau la o masă dată în cinstea Sfintei Marii, sărbătoare religioasă care avusese loc cu o zi înainte, respectiv în 15 august.
Potrivit primelor estimări ale specialiştilor, din momentul declanşării incendiului şi până la intervenţia cadrelor în încăpere a durat cel puţin 20 de minute, timp în care secţia a fost lăsată nesupravegheată.
Cazul privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti a fost preluat de la Parchetul Judecătoriei sectorului 6 Bucureşti de către Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică (SUPC) a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorii începând urmărirea penală "in rem" pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă.
Procurorul şef al SUPC, Marius Iacob, a declarat că sunt indicii cu privire la încălcarea atribuţiilor de serviciu de către mai multe persoane, nu neapărat doar de personalul medical, fiind vorba de o încălcare a normelor de muncă.
Întreaga conducere a Maternităţii Giuleşti a fost suspendată până la finalizarea anchetei, în urma dispoziţiei primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, la scurt timp după ce ministrul Sănătăţii ceruse demiterea echipei manageriale a unităţii sanitare.
Conducerea Maternităţii din Ploieşti a scos din funcţiune sistemele pe bază de cartelă magnetică sau de cifru şi care blocau intrările în unele secţii ale spitalului, decizia fiind luată după incendiul de la Maternitatea Giuleşti, în urma căruia cinci bebeluşi au murit şi alţi şase sunt răniţi grav.
Managerul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie din Ploieşti, medicul Călin Boeru, a declarat, joi seară, în timpul unui control făcut la maternitate de către preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, instituţie care a preluat acest spital, că toate sistemele care blocau accesul în unele secţii ale spitalului şi care funcţionau au fost dezactivate după incendiul de la Maternitatea Giuleşti, în condiţiile în care clădirea Maternităţii din Ploieşti nu este dotată cu senzor de fum.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO