Arafat, întrebat dacă au mai apărut reacţii adverse la vaccinul BCG: E posibil, în limita de până acum

Ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, a fost întrebat, miercuri, la Piteşti, dacă au mai apărut probleme în urma administrării vaccinului BCG din Danemarca, el răspunzând că nu are cunoştinţă, dar "este posibil" să mai fi existat noi cazuri, "în limita în care au apărut şi până acum".

Urmărește
300 afișări
Imaginea articolului Arafat, întrebat dacă au mai apărut reacţii adverse la vaccinul BCG: E posibil, în limita de până acum

Raed Arafat (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

Întrebat dacă vaccinul BCG a mai provocat probleme copiilor şi de ce România nu începe să producă propriul vaccin, ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, a răspuns că nu cunoaşte alte cazuri în care vaccinul să fi provocat reacţii adverse, dar acest lucru "este posibil".

"Nu am cunoştinţă şi este posibil să mai fi apărut (reacţii adverse la vaccinul BCG -n.r.), în limita în care au mai apărut până acum, deci este posibil. Acum nu-l putem produce noi, încercăm să revenim, dar asta va dura destul timp şi nu putem să oprim vaccinarea până când nu reluăm producţia acestui vaccin în România. Poate dura un an, un an şi jumatatate", a declarat Raed Arafat.

Ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, s-a întâlnit, miercuri, cu managerii unităţilor sanitare din judeţul Argeş şi a vizitat Spitalul Regional de Pediatrie din Piteşti.

Zece bebeluşi cu reacţii adverse la vaccinul antituberculos (BCG) din Danemarca au fost internaţi la Institutul "Marius Nasta" din Capitală, unde în intervalul martie - noiembrie au fost trataţi, din acelaşi motiv, 50 de copii, a declarat medicul pneumolog Gheorghe Murgoci. El a precizat că bebeluşii au fost operaţi, iar în prezent se află sub tratament.

Numai în spitalul bucureştean au fost trataţi, anul acesta, 50 de copii cu reacţii adverse la vaccinul BCG importat din Danemarca.

Ministerul Sănătăţii a decis în 22 noiembrie să oprească temporar imunizarea contra tuberculozei, pentru evaluarea de către experţi străini de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile a situaţiei create după vaccinarea cu produsul importat din Danemarca.

Vineri, ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, a susţinut o conferinţă de presă în care a prezentat rezultatele evaluării experţilor străini de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) privind efectele adverse ale imunizării cu vaccinul danez BCG-SSI.

El a anunţat că produsul este sigur şi că vaccinarea, întreruptă pe durata evaluării experţilor străini şi români, va continua.

Arafat a mai spus că Ministerul Sănătăţii va elabora ghiduri pentru administrarea vaccinului, urmărirea şi tratamentul reacţiilor adverse, pentru ca părinţii să nu fie surprinşi de acestea şi pentru a se interveni rapid şi corespunzător.

Pe de altă parte, el a atras atenţia că refuzul de a vaccina copiii pune în pericol viaţa acestora.

Raed Arafat a mai spus că, în urma analizei făcute de specialiştii străini de la OMS/ECDC şi de cei români, siguranţa vaccinului danez nu este pusă sub semnul întrebării.

"În nicio ţară nu s-a oprit imunizarea şi nici nu a fost schimbat vaccinul", a subliniat ministrul.

Potrivit lui Arafat, în România au fost vaccinaţi, cu primul lot de doze din Danemarca, începând din iunie 2011, peste 136.000 de copii, înregistrându-se 134 de reacţii adverse, constând în mărirea nodulilor limfatici - lucru comun după o astfel de imunizare - şi ocazional abcese cu ulceraţii.

Frecvenţa raportării de noduli limfatici măriţi a fost în limitele aşteptării, de 1 la 100-1.000, a arătat ministrul.

Reacţiile adverse au fost dintre cele uşoare şi moderate, iar răspândirea acestor cazuri în România arată că nu au existat erori sistematice de tehnică de administrare, a mai spus Arafat.

"Nu a fost nicio complicaţie severă, cum ar fi ostiomielita, iar absenţa grupărilor de cazuri arată că nu au fost nici erori sistematice legate de tehnica de administrare. La Institutul «Marius Nasta» din Bucureşti au fost mai multe cazuri pentru că unele au provenit din alte judeţe", a explicat ministrul.

Pe de altă parte, în România, 63 la sută din copiii cu reacţii adverse au primit tratament, proporţia lor fiind, se pare, mai mare decât în alte ţări UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici