Arafat: La Urgenţe e aglomerat în permanenţă întrucât e o problemă cu sistemul de asistenţă primară

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat, duminică seară, la Iaşi, că unităţile de primiri urgenţe ale spitalelor sunt în permanenţă aglomerate, iar oamenii aşteaptă întrucât există o problemă cu sistemul de asistenţă primară, care în anumite intervale nu funcţionează.

Urmărește
343 afișări
Imaginea articolului Arafat: La Urgenţe e aglomerat în permanenţă întrucât e o problemă cu sistemul de asistenţă primară

Arafat: La Urgenţe e aglomerat în permanenţă întrucât e o problemă cu sistemul de asistenţă primară (Imagine: Bogdan Danescu/Mediafax Foto)

Raed Arafat a participat, duminică seară, la Iaşi, la o conferinţă pe tema medicinei de urgenţă, la întrunirea desfăşurată în aula Bibliotecii Central Universitare participând câteva sute de persoane, între care rectorul Univeristăţii de Medicină şi Farmacie Iaşi, Vasile Astărăstoae şi şeful UPU-SMURD Iaşi, Diana Cimpoeşu.

Arafat a recunoscut că unităţile de primiri urgenţe din spitale sunt în permanenţă aglomerate şi că pacienţii aşteaptă uneori prea mult pentru a fi preluaţi, el precizând că în UPU se prezintă orice persoană care simte că are o problemă medicală.

"Ştiu că UPU-urile sunt aglomerate şi că oamenii aşteaptă, dar de regulă aşteaptă cei cu urgenţe minore. Aud de la colegii noştri că suntem asaltaţi de bolnavi. Hai să analizăm. Este o problemă cu sistemul de asistenţă primară, pentru că după o anumită oră sistemul nu funcţionează. Noaptea nu ai asistenţă primară, în weekend nu ai, de sărbători nu ai. Şi atunci singurul sistem deschis permanent este sistemul de urgenţe", a afirmat secretarul de stat în ministerul Sănătăţii.

El a mai spus că nu poţi pretinde oamenilor să-şi facă singuri triajul acasă, iar apoi să meargă acolo unde trebuie pentru a se trata.

"Un om simplu, atunci când apare o durere pe care n-a mai avut-o, este îngrijorat. El simte că este o urgenţă. Dacă pe medicul de familie nu-l găseşte sau trebuie să se programeze, el merge imediat la urgenţe. Rolul nostru este să stabilim dacă este o urgenţă sau nu. Nu putem spune în nici un caz să nu vină", a mai declarat Raed Arafat.

El a precizat că, în medie, unul din cinci pacienţi care se prezintă la unităţile de primiri urgenţe necesită apoi internarea în spital.

"Mulţi spun că sistemul de urgenţe costă mulţi bani. În România, UPU-urile şi SMURD-ul nu depăşesc, ca finanţare, 5,5 la sută din bugetul alocat sănătăţii. Să nu credeţi că nu sunt şi acum atacuri, eu m-am învăţat”, a precizat Arafat.

Totodată, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a spus că mai sunt multe lucruri de făcut în sistemul de urgenţe şi că de multe ori când se uită înapoi îşi aduce aminte de piedicile care i s-au pus pentru a înfiinţa SMURD.

"Şi acum avem lupte. Dar toate sunt în culise şi le putem depăşi. Sunt şi acum comentarii şi multe întrebări, dar le putem rezolva", a adăugat Raed Arafat.
 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici