Arafat: O comisie va analiza măsurile luate în cazul femeii care s-a aruncat de pe bloc în Capitală

O comisie va analiza măsurile luate în cazul femeii care s-a aruncat, vineri seară, de pe un bloc din centrul Capitalei, unde a stat mai bine de 30 de ore ameninţând cu sinuciderea, în timp ce negociatorii Poliţiei şi pompierii au încercat neîntrerupt să o salveze, a declarat Raed Arafat.

Urmărește
235 afișări
Imaginea articolului Arafat: O comisie va analiza măsurile luate în cazul femeii care s-a aruncat de pe bloc în Capitală

Arafat: O comisie va analiza măsurile luate în cazul femeii care s-a aruncat de pe bloc în Capitală (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Comisia mixtă a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) şi a Poliţiei Române va analiza modul în care au fost urmate procedurile în cadrul operaţiunii de salvare şi se vor lua măsuri dacă se constată că nu s-au respectat toţi paşii, a declarat pentru MEDIAFAX Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.

El a precizat că la faţa locului au fost mulţi oameni cu experienţă şi totuşi nu au putut să prevină sinuciderea.

Echipele de salvare şi-au început misiunea joi, în jurul orei 11.00, când femeia s-a urcat pe blocul de opt etaje, de pe strada George Enescu, ameninţând că se aruncă. Femeia ar fi fost afectată de moartea unicului ei copil, o fată care murise de cancer, şi ar fi avut şi probleme psihice, fiind internată în trecut pentru depresie.

Timp de peste 30 de ore, negociatorii Poliţiei Capitalei au încercat să o convingă să renunţe la gestul sinucigaş, în timp ce pompierii mobilizaţi la faţa locului au încercat la rândul lor să intervină.

Astfel, deşi în Bucureşti nu mai exista o platformă specială pentru prinderea victimei în astfel de situaţii, a fost adusă una din Argeş, cu o oră şi jumătate înainte ca femeia să se arunce. Platformele de acest fel, ca nişte perne, se înalţă cu 25 de metri şi pot suporta până la 100 de kilograme, a precizat Arafat.

Însă de fiecare dată când pompierii încercau să facă vreo manevră pentru a pregăti platforma, femeia devenea agitată şi se vedeau nevoiţi să renunţe, a mai spus Arafat. El a mai precizat că aceste perne speciale trebuie umflate chiar la locul unde urmează a fi folosite.

Arafat a mai menţionat că la Bucureşti a existat o astfel de platformă din 1980, care a fost casată după 1990. Pe de altă parte, platforma de salvare a fost adusă la timp, din Argeş, dar nu a putut fi folosită.

În restul ţării, cele mai vechi platforme sunt din 1977, şi numai două au fost achiziţionate după 1990, acestea aflându-se la Iaşi şi Craiova.

Potrivit unor surse din Poliţie, negociatorii au încercat neîntrerupt să o convingă pe femeie să coboare, inclusiv aducându-i banii pe care spunea că îi datorează la întreţinere şi aducându-l pe bloc pe soţul ei.

Femeia s-a aruncat, însă, vineri, după ora 18.00.

Înainte de a se urca pe clădire, femeia ar fi anunţat-o pe casiera blocului că doreşte să moară pentru a-şi revedea fiica.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici