- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (03.12.2012, 15:26)
- Elvira Gheorghita , Valentin Anghel
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Arafat: Spitalele mai fac propriile achiziţii doar pentru şase luni, apoi intră pe noul ordin
Spitalele îşi mai pot face propriile achiziţii doar pentru şase luni, ulterior acestea urmând să fie realizate centralizat, pentru mai mulţi ani, de către Ministerul Sănătăţii, a anunţat, luni, ministrul de resort, Raed Arafat, la inaugurarea noii Unităţi de Primiri Urgenţe a Spitalului Floreasca.
Urmărește
545 afișări
Arafat: Spitalele mai fac propriile achiziţii doar pentru şase luni, apoi intră pe noul ordin (Imagine: Shutterstock)
"Ordinul privind achiziţiile centralizate este la avizat în Ministerul Sănătăţii. Lucrăm inclusiv pe codul etic. Va ieşi ordinul pentru materialele pe care le vom achiziţiona în următorii ani. Pentru început, ordinul vizează achiziţiile foarte scumpe, dar şi cele ieftine, dar prin care se iau în cantităţi foarte mari", a mai spus Arafat.
Ministrul Sănătăţii a precizat că materialele ieftine la care face referire sunt cele de tipul mănuşilor sau al sondele nazale ale căror preţuri de achiziţie pot fi şi de 60 de ori mai mari la anumite unităţi. "Există diferenţe mai de preţ chiar la materiale ieftine. De exemplu, la mănuşi sau la sonde nazo-gastrice. Sunt diferenţe majore de preţ, de la 1 la 60 de ori de la 1 la 4 ori, de la 1 la 10 ori. Dacă acestea vor fi aduse în achiziţie centralizată, atunci vom avea reduceri substanţiale de costuri, dar şi un control pe consum", a explicat Raed Arafat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Ministrul a subliniat că, după intrarea în vigoare a ordinului privind achiziţiile, acestea nu vor mai fi făcute de către spitale.
"Spitalele nu vor mai face achiziţii decât pentru şase luni. Apoi, va intra în vigoare ordinul. În curând, vom face publice normele de aplicare a ordinului, astfel încât toată lume să vadă despre ce achiziţii vorbim. Cred că, prin acest ordin, nu vom mai avea întreruperi în aprovizionare", a mai spus Raed Arafat.
Potrivit unui proiect de ordin dat publicităţii în noiembrie, Ministerul Sănătăţii (MS) va face achiziţii pentru spitalele din reţeaua proprie şi cea a autorităţilor administraţiei publice locale, după ce a constatat că au fost cazuri când preţul de cumpărare a unui anumit produs a fost şi de zece ori mai mare de la o unitate la alta, potrivit unui proiect.
Proiectul de hotărâre de guvern vizează, astfel, desemnarea Ministerului Sănătăţii ca unitate de achiziţii centralizată.
Potrivit proiectului, unitatea de achiziţii centralizată, respectiv MS, încheie acorduri-cadru, în numele şi pentru unităţile sanitare publice cu paturi din reţeaua ministerului şi cea a autorităţilor administraţiei publice locale.
În prezent, fiecare spital/unitate sanitară cu paturi desfăşoară, în mod individual, procedurile de achiziţii publice pentru achiziţia de medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protective, servicii, combustibili şi lubrefianţi pentru parcul auto. În acest condiţii, spun iniţiatorii proiectului, sunt situaţii în care preţurile de achiziţie a medicamentelor, materialelor sanitare, echipamente medicale, echipamente de protective, servicii, combustibili şi lubrefianţi pentru parcul auto diferă de la un spital la altul, la acelaşi produs şi cu aceleaşi specificaţii tehnice, chiar şi în situaţia în care acesta provine de la acelaşi producător sau distribuitor. În unele cazuri, preţurile de achiziţie au variaţie foarte mare, ajungând chiar la valori de zece ori mai mari, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe