Arafat: Vom trimite punctul de vedere despre Urgenţă preşedintelui, parlamentarilor, politicienilor

Comisia MS va trimite punctul de vedere despre Urgenţă din proiectul Legii sănătăţii preşedintelui şi parlamentarilor, iar dacă în final la politic se decide că "doctorul Arafat nu are dreptate", este normal să se retragă cel care nu crede în această idee, a declarat pentru MEDIAFAX Raed Arafat.

Urmărește
961 afișări
Imaginea articolului Arafat: Vom trimite punctul de vedere despre Urgenţă preşedintelui, parlamentarilor, politicienilor

Arafat: Vom trimite punctul de vedere despre Urgenţă preşedintelui, parlamentarilor, politicienilor (Imagine: Cristi Vatavu/Arhiva Mediafax Foto)

Subsecretarul de stat Raed Arafat a spus că are expertiză de o viaţă în sistemul de urgenţă, de aceea îşi va spune punctul de vedere legat de acest proiect politicienilor, parlamentarilor şi îl va trimite şi preşedintelui Traian Băsescu, pentru ca toată lumea să aibă acces la punctul de vedere al comisiei de specialitate din Ministerul Sănătăţii (MS).

"Voi trimite şi preşedintelui punctul de vedere al Comisiei de Urgenţă. Noi acum suntem în perioada de dezbatere. Eu vorbesc de domeniul meu de expertiză de o viaţă. Trebuie să fie publice concluziile noastre. Dacă în final, la politic se decide că doctorul Arafat nu are dreptate, că vrem să mergem cum au zis cei care au scris legea, este normal să se retragă cel care nu crede în această idee. Să vină cineva să facă toate actele normative secundare ca să ţină sistemul nou sub control şi să nu strice ceea ce merge bine acum. Orice se strică nu se mai repară. Urgenţa este sistemul angajat zilnic în război. Sunt mii de intervenţii pe zi. Când te joci cu sistemul acesta de urgenţe majore trebuie să fii foarte sigur cum te joci cu el", a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX Raed Arafat.

El a precizat că sistemul de urgenţă include foarte multe instituţii şi s-ar putea ca unele să nu vrea să intre în competiţie pe bani publici cu privaţii.

"Cine merge la competiţie pentru SMURD, de exemplu, pompierii, UPU-urile. Costul medical al SMURD este 1,52 la sută din costul UPU, care este stabil, 85 de milioane de euro pe an. Cu partea medicală a SMURD costul unui pacient în UPU este de 22 de euro. În UPU au ajuns 3.800.000 de cazuri pe an. UPU în România însemană patru euro pe cap de locuitor, faţă de 40 în Marea Britanie, care are UPU de 40 de ani din fonduri de la bugetul de stat", a mai spus subsecretarul de stat.

Raed Arafat a subliniat că sistemul actual este bine reglementat pe o anumită viziune, o anumită direcţie, iar punctul de vedere al FMI este foarte clar şi arată că sistemul de urgenţă din România funcţionează, este considerat exemplu de bună practică pentru întreaga regiune şi sugerează ca el să nu fie reformat cel puţin până ce nu este văzut impactul reformei şi asupra altor sectoare. "Punctul de vedere al Băncii Mondiale şi al Comisiei Europene susţine acelaşi lucru", a adăugat subsecretarul de stat.

"Nu cred că eu puteam să-i conving să spună alt punct de vedere decât ce cred ei. Consider că trebuie să ajungem la înţelepciunea de a spune «da, este nevoie de reforma radicală», nimeni nu poate anula acest lucru, dar sistemul de urgenţă trebuie să-l sprijinim să se dezvolte mai departe. În loc să-l dezvoltăm mai departe, noi creăm total alte concepte", a continuat Raed Arafat.

Potrivit acestuia, acum nu este monopolul statului asupra urgenţei, pentru că Legea 95/2006 permite privatului să acţioneze pe toate palierele sistemului de urgenţă, pe toate palierele lui pe fonduri private, fie plata directă de la pacient, fie prin contracte cu firmele, cum se întâmplă în Bucureşti.

"Demult este concurenţă în sistem, dreptul cetăţeanului de a alege sectorul public sau privat, dacă doreşte. Aceste aspecte sunt reglementate, inclusiv acela că pot avea număr propriu. Mai mult, ambulanţele private primesc bani publici pentru consultaţii de urgenţă la domiciliu şi pentru transportul sanitar. Numai într-un an în Bucureşti, în 2010, printr-un protocol cu SABI, servicii private de ambulanţă au făcut 36.000 de intervenţi. Nu putem spune nici despre restricţii absolute şi nici despre monopol de stat", a explicat Raed Arafat.

Subsecretarul de stat a precizat că trebuie să se vorbească despre reglementare clară în ce priveşte urgenţele majore, pentru că acolo finanţarea publică "este exact la limita a cât ne trebuie, finanţarea publică nu va creşte în acest sens".

"Ambulanţa privată poate face urgenţe majore pe bani privaţi, nimeni nu îi opreşte. Sunt alte state din Europa de Vest cu monopol de stat pe urgenţele majore şi care nu lasă comercialul să intre pe acest sector. Legea nouă nu mai face diferenţa dintre public şi privat, ci vorbeşte doar ambulanţe omologate şi unităţi de primiri urgenţă omologate. Adică intrăm şi în UPU. Ni se va cere să găsim modalităţi transparente din punct de vedere comercial de distribuire a fondurilor. Adică, concurenţă pe principii comerciale pentru fonduri publice", a adăugat Raed Arafat.

El a mai spus că, în acest fel, în viitor se va vorbi despre un sistem care nu mai poate fi integrat, pentru că nu poţi menţine sistemul cu elemente care urmăresc profitul şi mai mulţi bani.

"Vor fi entităţi în acest sistem care vor dori să câştige cât mai mulţi bani şi să aibă o piaţă cât mai largă. Nu se pune problema ca existând ISU, serviciul public de ambulanţă, fiecare cu rolul lui, unul să-l elimine pe altul pentru mai mulţi bani. Prin noua lege însă, aşa va fi . Firmele se vor lupta între ele, dar şi să elimine sistemul public, ca să controleze piaţa mai bine. Devenim mai vulnerabili", a arătat Arafat.

De asemenea, el a spus că acum, la un un cutremur, la un dezastru pot fi concentrate echipaje în câteva ore, cum pot face doar câteva ţări.

"Suntem lăudaţi pentru acest lucru. Într-un sistem concurenţial nu mai poţi avea sistem standardizat. Acum, ambulanţa din Bucureşti are aceleaşi echipamente cu Galaţi, Arad, Timişoara, un avantaj major. În viitor, fiecare va avea ceea ce îşi doreşte, va pune ce vrea, concepţia medicului lui, plus interesul lui. Dacă firma privată are contract pentru o zonă, nu va avea resurse să intervină în altă zonă, nu o interesează. Dacă la calamitate ceri ambulanţei private 50 la sută din maşini, ea nu poate da pentru că are contract şi nu poate lăsa descoperit pe cel cu care are contract, în schimb ambulanţa publică şi SMURD se completează, se ajută reciproc", a adăugat medicul Raed Arafat.

Subsecretarul de stat a subliniat că privatul nu cheltuieşte în plus ca să fie pregătit cândva pentru dezastre, pentru că nu este comercial, în schimb sistemul actual integrat este pregătit să intervină rapid în situaţii neprevăzute, să acţioneze la calamităţi în timp foarte scurt.

"Apoi, nicio firmă privată nu are ambulanţe similare una cu cealaltă. La sector public, SMURD, ambulanţele din toată ţara sunt la fel. Nu este rău, pentru că nici armata nu merge la război cu zece feluri de avioane. Şi pompierii când merg la incendii, nu merg cu zece feluri de maşini. Aici vorbim de interoperativitate, complementaritate, sistemul să fie integrat", a mai susţinut Raed Arafat.

El a precizat că în 2007 investiţia mare în ambulanţe a fost de 15 lei pe cap de locuitor, pentru că nu mai fuseseră luate maşini de şapte ani. În 2009 s-au luat ambulanţe de 3,5 lei pe cap de locuitor, iar în 2011 de trei lei pe cap de locuitor.

"Nu cred că se va supăra vreun locuitor pentru această sumă. Nu văd justificarea reală să mut sistemul public în privat, unde nu mai pot face niciun control calitativ", a declarat Raed Arafat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici