- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (05.06.2013, 20:03)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ARBACS: Aproape 7 la sută dintre femeile din România acceptă recoltarea de celule stem la naştere
Aproape 7 la sută dintre femeile din România acceptă, anual, recoltarea de celule stem la naştere, scopul final al acestor donări fiind, în prezent, doar cel al transplantului, şi nu tratarea unor boli, susţine conducerea Asociaţiei Române a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS).
Urmărește
391 afișări
ARBACS: Aproape 7 la sută dintre femeile din România acceptă recoltarea de celule stem la naştere (Imagine: AFP/ Arhiva Mediafax Foto)
Celelalte idei, potrivit cărora celulele stem ar ajuta la vindecarea oricărei boli, sunt afirmaţii neştiinţifice, consideră conducerea ARBACS, care a anunţat că acestea vor fi combătute odată cu promovarea Codul de etică profesională în domeniul celulelor stem - lansat, miercuri, în Capitală.
Potrivit ARBACS, piaţa de celule stem din România se ridică în prezent la aproximativ 10 milioane de euro.
ARBACS susţine că trei sferturi dintre companiile de pe piaţa de celule stem fac parte din asociaţie şi acţionează etic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Surse: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
-
Rezultate parţiale după numărarea voturilor din aproape 70% dintre secţiile de votare. Ciolacu pe unu, Georgescu pe doi, Simion pe trei. Lasconi pe 4, dar aşteptă marile oraşe
-
Alegeri prezidenţiale. Noi rezultate EXIT-POLL. Ciolacu scade, Lasconi şi Georgescu cresc
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
Abonamentul pentru stocarea în bănci a celulelor stem oscilează între 50 şi 110 euro pe an, iar recoltarea, procesarea şi verificare produselor costă între 700 şi 1.100 de euro.
"Cea mai veche stocare este de şapte ani, iar până acum au fost utilizate celule stem recoltate la naştere într-un singur caz, al unui bebeluş, intervenţia fiind realizată în SUA", a precizat medicul Bogdan Ivănescu, de la ARBACS.
La baza Codului de etică profesională în domeniul celulelor stem stau, potrivit iniţiatorilor, reglementări europene şi interne.
Potrivit codului, părinţii trebuie să fie informaţi în mod obiectiv şi comprehensibil despre criteriile aplicate, pentru a asigura faptul ca recoltarea, transportul şi stocarea sunt realizate în conformitate cu standardele de calitate şi siguranţă legale.
Băncile de celule stem se angajează să informeze părinţii fără întârziere despre orice eveniment apărut în timpul transportului (de la locaţia de recoltare şi până la locaţia de stocare) care ar putea afecta calitatea materialului biologic colectat. Tot ele se obligă să informeze părinţii dacă, după efectuarea întregului set de teste medicale, proba biologică recoltată se dovedeşte a fi nepotrivită pentru o posibilă utilizare sau transplant. În cazul stocării cu succes a probei biologice recoltate, băncile de celule stem vor furniza părinţilor un certificat confirmator, prevede codul.
Pe durata contractului, băncile se angajează să informeze părinţii despre orice eveniment care face imposibilă stocarea pe mai departe a probei în deplină siguranţă, incluzând aici defecţiuni tehnice, caz în care părinţii trebuie să fie informaţi şi să le fie oferită restituirea tuturor banilor plătiţi
Acelşi cod de etică arată că băncile nu vor oferi clienţilor, clienţilor potenţiali sau oricăror reprezentanţi ai acestora nicio recompensă sau beneficiu care contravin legilor în vigoare sau practicilor de afaceri rezonabile şi general acceptate.
"Clienţii vor fi trataţi onest şi echitabil, cu o atitudine care să le respecte independenţa, dreptul la sănătate şi la informare. Companiile membre îşi asumă voluntar şi responsabil angajamentul de a informa viitorii părinţi si personalul medical asupra beneficiilor şi limitărilor referitoare la recoltarea de celule stem, asupra caracteristicilor transplantului autolog şi alogen de celule stem, statisticilor efectuate şi făcute publice în acest domeniu de către instituţiile şi organizaţiile reprezentative", mai prevede codul.
De asemenea, ARBACS militează pentru o informare etică, documentată şi echilibrată a viitoarelor mame si a personalului medical cu privire la posibilitatea de recoltare a celulelor stem, la posibilităţile actuale şi de perspectivă de utilizare terapeutică a grefei obţinute şi la cele două sisteme de banking de celule stem, disponibile în anumite ţări.
Promovarea serviciilor trebuie să fie exactă, echilibrată, echitabilă, obiectivă şi suficient de completă pentru a da posibilitatea celor cărora le este adresată să îşi formeze propria opinie cu privire la valoarea terapeutică a celulelor stem. Ea nu trebuie să inducă în eroare prin distorsionare, exagerare, accentuare nejustificată, omisiune sau în orice alt mod, se arată în cod.
Codul nu intenţionează să restrângă promovarea serviciilor de procesare şi stocare de celule stem sau să limiteze interacţiunea cu profesioniştii din domeniul sanitar într-un mod dăunător competiţiei echitabile. În schimb, el caută să asigure desfăşurarea tuturor activităţilor într-un mod onest, cu evitarea practicilor înşelătoare şi a potenţialelor conflicte de interes cu profesioniştii din domeniul sanitar şi în concordanţă cu legile şi reglementările din România şi UE.
Citește pe alephnews.ro: EXIT POLL 21:00 Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 24,1%, Elena Lasconi 19,6%, Călin Georgescu 17,1% George Simion 13,8%
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e pe locul 2 acum
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe