- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ArcelorMittal Galaţi prelungeşte cu o lună termenul de depunere a cererilor de autodisponibilizare
Conducerea ArcelorMittal Galaţi a decis să prelungească cu o lună termenul în care angajaţii pot depune cereri de autodisponibilizare, listele de plecări voluntare din combinat fiind deschise la începutul anului, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Listele de autodisponibilizări ar fi trebuit închise la 31 martie, însă administraţia combinatului gălăţean a decis prelungirea cu o lună a acestui termen. Conform sindicaliştilor, până la 31 martie aproximativ 2.600 de siderugişti şi-au anunţat intenţia de a pleca, iar 1.500 dintre ei au primit deja acceptul companiei.
Sindicaliştii au aflat de intenţia companiei marţi, în cadrul întâlnirii în care urmau să discute cu administraţia o eventuală creştere salarială.
"Ni s-a comunicat că se prelungeşte cu încă o lună termenul pentru autodisponibilizări. Cât priveşte majorarea salarială, ce trebuia discutată la finele primului trimestru, conducerea ne-a spus că totul merge prost, dar nu ne-a pus la dispoziţie niciun document. Am cerut să ni se prezinte care a fost producţia planificată şi cea realizată în trimestrele întâi şi patru din 2008 şi în primul din 2009, pentru a putea face o comparaţie. Noi cerem o creştere salarială de 8%, începând cu 1 aprilie", a declarat Gheorghe Tiber, liderul sindicatului Solidaritatea, ce reprezintă 4.400 din cei 11.500 de angajaţi ai ArcelorMittal Galaţi.
Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al combinatului, a refuzat să precizeze motivul pentru care compania a decis să prelungească perioada de înscriere pe schemele de plecări voluntare, însă a ţinut să reconfirme că în al doilea trimestru toţi angajaţii vor fi trimişi în şomaj tehnic.
"ArcelorMittal Galaţi a decis aplicarea măsurii de şomaj tehnic în cel de-al doilea trimestru din 2009. În acest moment, suntem în curs de a stabili perioadele efective de aplicare, precum şi toate celelalte detalii legate de această măsură", a declarat Dumitrescu.
Angajaţii combinatului au fost atraşi să părăsească unitatea chiar de către conducerea combinatului, care le-a oferit un pachet financiar mai generos decât cel prevăzut în Contractul Colectiv de Muncă. Pachetul include o suma fixă, care variază între 10.000 de lei şi 25.000 de lei, în funcţie de vechime. De asemenea, salariaţii vor primi, timp de până la 24 de luni, ultimul salariu brut încasat în luna anterioară plecării.
În prezent, la ArcelorMittal Galaţi mai lucrează aproximativ 11.500 de angajaţi, mai puţin de jumătate faţă de cât număra combinatul în toamna lui 2001, când a fost preluat de compania anglo-indiană Ispat. Pentru că una din clauzele privatizării prevedea că nu se pot face concedieri timp de cinci ani de la preluarea Sidex Galaţi, cum se numea atunci combinatul, noua conducere le-a oferit compensaţii financiare angajaţilor care doreau să plece de bunăvoie, în cadrul mai multor serii anuale de autodisponibilizări. Ultima a avut loc la sfârşitul anului 2007, când 640 de siderurgişti au decis să plece de bunăvoie din companie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Inima frântă doare și fizic, nu doar emoțional: Efectele surprinzătoare ale despărțirilor
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
-
Acordul de încetare a focului în Liban ar putea fi anunţat marţi seara / Acordul se va implementa în două faze
-
Cât de posibil este un guvern de uniune naţională după alegerile parlamentare. Reacţia lui Bolojan
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO