- Home
- Social
- (17.02.2022, 09:05)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Arderea lemnului în locuinţe produce mai multă poluare cu particule mici decât traficul rutier - studiu
- Arderea lemnului în locuinţe produce mai multă poluare cu particule mici decât tot traficul rutier din Marea Britanie, potrivit datelor guvernamentale revizuite.
- Datele guvernamentale revizuite estimează că o proporţie mai mică de poluare provine de la sobele cu lemne, dar acestea rămân un "contribuitor major”.
Urmărește
3875 afișări
Arderea lemnului în locuinţe produce mai multă poluare cu particule mici decât traficul rutier - studiu
Noile date reduc semnificativ proporţia estimată a poluării cu particule mici care provine de la sobele cu lemne de la 38% la 17%. Dar poluarea produsă de arderea lemnului rămâne un "contribuitor major" la poluarea cu particule, potrivit unui alt raport guvernamental. Transportul rutier este responsabil pentru 13% din poluarea cu particule, potrivit The Guardian.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Datele arată că poluarea cu particule mici, numite PM2,5, produse de arderea lemnului, a crescut cu o treime din 2010 până în 2020, când a ajuns la 13.900 de tone pe an. Toate acestea provin de la cele 8% din locuinţe care au arzătoare cu lemne, 95% dintre acestea având alte surse de încălzire. Revizuirea datelor a fost făcută după ce un sondaj efectuat în 50.000 de locuinţe a furnizat informaţii actualizate privind utilizarea sobelor cu lemne.
Este bine cunoscut faptul că poluarea cu particule dăunează sănătăţii şi provoacă decese premature. „Aceste toxine pot intra în fluxul sanguin şi pot fi transportate în jurul corpului, depunându-se în inimă, creier şi alte organe", se arată în raport. „Prin urmare, expunerea poate duce la efecte grave asupra sănătăţii".
Raportul a constatat, de asemenea, că, de la sfârşitul anilor 2000, scăderile semnificative ale poluării cu particule provenite din arderea cărbunelui, din industrie şi din vehicule au fost "compensate în mare măsură de creşterile emisiilor provenite din arderea lemnului în mediul casnic şi din arderea [biomasei] de către industrie".
„Chiar şi după această revizuire, utilizarea la domiciliu a combustibililor solizi este una dintre primele două surse de poluare cu particule din Marea Britanie, provenind de la doar 8% din locuinţele britanice", a declarat Gary Fuller, de la Imperial College London şi membru al Grupului de experţi în calitatea aerului care consiliază guvernul.
Datele guvernamentale privind poluarea produsă de arderea lemnului se bazează pe teste de laborator ale sobelor. Fuller a declarat: „Trebuie să ne amintim lecţiile învăţate de VW şi de dieselgate, unde poluarea aerului produsă în lumea reală a fost mult mai mare decât cea din testele oficiale. Datele din Noua Zeelandă ne spun că acelaşi lucru se aplică şi în cazul arzătoarelor cu lemne, modul în care aprindem focul şi combustibilii pe care îi folosim având tendinţa de a produce mai multă poluare atmosferică decât ne aşteptăm din testele oficiale”.
„Ceea ce este uluitor este creşterea între 2010 şi 2020", a declarat Simon Birkett, de la grupul de campanie Clean Air din Londra. „Există încă o problemă foarte mare. Este o catastrofă pentru sănătatea publică, aşa că sobele cu lemne trebuie interzise urgent. Primul pas ar trebui să fie oprirea vânzării sau instalării lor".
Alte cercetări recente au arătat că sobele cu lemne din zonele urbane sunt responsabile pentru aproape jumătate din expunerea oamenilor la substanţele chimice cancerigene care se găsesc în particulele de poluare a aerului. Chiar şi sobele cu lemne care respectă noul standard de "proiectare ecologică" emit de 750 de ori mai multe particule minuscule decât un camion modern de mare tonaj, a constatat un alt studiu, în timp ce, potrivit oamenilor de ştiinţă, aparatele de gătit cu lemne triplează, de asemenea, nivelul de poluare nocivă din interiorul locuinţelor şi ar trebui vândute cu un avertisment de sănătate.
Revizuirea datelor a fost făcută după ce guvernul a efectuat un nou studiu privind arderea lemnului în 50.000 de locuinţe, cel mai mare de până acum. Estimarea sa privind consumul casnic de lemn a fost substanţial mai mică decât cea din sondajul anterior.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20