Arestarea lui Dan Diaconescu, comentată în presa internaţională

Arestarea patronului postului de televiziune OTV, Dan Diaconescu, şi a realizatorului TV Doru Pârv, acuzaţi de şantajarea unui primar arădean, a fost comentată pe larg în ultimele zile şi în presa internaţională.

Urmărește
243 afișări
Imaginea articolului Arestarea lui Dan Diaconescu, comentată în presa internaţională

Arestarea lui Dan Diaconescu, comentată în presa internaţională (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Patronul postului OTV, Dan Diaconescu, şi realizatorul TV Doru Pârv au fost reţinuţi marţi, la ora 16.15, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru şantaj şi ameninţarea primarului comunei arădene Zărand, Ion Moţ (PC), anchetatorii solicitând Judecătoriei sectorului 1 Bucureşti arestarea preventivă a celor doi, pentru 29 de zile. Judecătoria sectorului 1 Bucureşti a decis, miercuri dimineaţă, arestarea lui Dan Diaconescu şi Doru Pârv, instanţa admiţând cererea DNA de emitere a unui mandat pentru 29 de zile.

Potrivit agenţiei Associated Press (AP), Ion Moţ susţine că le-a plătit celor doi acuzaţi aproape 31.000 de euro, după ce postul OTV a difuzat un promo, în 2009, în care le promitea telespectatorilor că va dezvălui detalii scandaloase despre viaţa personală şi activităţile profesionale ale primarului arădean. Dan Diaconescu a negat acuzaţia de şantaj.

Potrivit AP, de la căderea comunismului, în 1989, jurnaliştii români au fost adeseori acuzaţi că au încercat să obţină bani de la diverşi oficiali şi persoane publice în schimbul tăcerii lor asupra unor informaţii compromiţătoare.

Mulţi dintre jurnaliştii români au ţinut însă să distanţeze de Dan Diaconescu şi de reportajele sale "senzaţionale", remarcă AP.

Postul de televiziune deţinut de Diaconescu, căruia acesta îi spune "televiziunea poporului", a transmis în direct imagini cu cadavre desfigurate, dar şi bătăi în studio.

"În fiecare seară, el calcă în picioare cele mai elementare reguli ale jurnalismului şi normele sociale. Atunci când postul său TV a prezentat imagini cu cadavre... nimeni nu a luat poziţie", a declarat respectatul jurnalist român Cristian Tudor Popescu, citat de AP.

În afara emisiunilor sale de genul "tabloid", Dan Diaconescu a realizat, însă, şi câteva interviuri importante, precum cele cu preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc şi cu alţi câţiva miniştri, mai scrie AP.

Potrivit Agence France-Presse (AFP), cei doi oameni de televiziune au respins în repetate rânduri acuzaţiile de şantaj, iar Dan Diaconescu a calificat această anchetă drept un "abuz".

Dan Diaconescu şi Doru Pârv vor face recurs, au declarat avocaţii acestora, citaţi de AFP.

AFP mai informează că aproximativ 30 de suporteri ai lui Dan Diaconescu s-au strâns în noaptea de marţi spre miercuri în faţa Judecătoriei sectorului 1 din Bucureşti pentru a cere eliberarea celor doi.

Cotidianul The Scotsman relatează şi el pe larg acest caz, citându-l pe Ion Moţ care susţine că cei doi acuzaţi i-au pretins suma totală de 200.000 de euro.

Associated Press informează că Dan Diaconescu, în vârstă de 42 de ani, are o avere estimată la 33 de milioane de euro, potrivit Topului 300 întocmit de revista Capital. Dan Diaconescu deţine câteva locuinţe, două automobile Rolls-Royce, un automobil Bentley, un iaht şi două elicoptere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici