- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Argeş: Comisarul şef Alexandru Garaiman şi omul de afaceri Robert Matei, eliberaţi
Comisarul şef Alexandru Garaiman, şeful Serviciului de Logistică şi Achiziţii din cadrul IPJ Argeş, şi patronul firmei Rebob, Robert Constantin Matei, au fost eliberaţi, vineri noapte, din Penitenciarul Colibaşi, după ce Curtea de Apel Piteşti a respins recursurile procurorilor în acest caz.
Argeş: Comisarul şef Alexandru Garaiman şi omul de afaceri Robert Matei, eliberaţi
Curtea de Apel Piteşti a respins, vineri, recursurile formulate de către procurori în cazul inculpaţilor Alexandru Garaiman, ofiţer de poliţie, şef al Serviciului Logistic din cadrul IPJ Argeş, şi Robert Constantin Matei, administrator al SC Rebob SRL Bradu, trimişi în judecată pentru fapte de corupţie, menţinând decizia Tribunalului Argeş de admitere a cererilor de eliberare condiţionată, decizia Curţii de Apel fiind definitivă.
Potrivit reprezentanţilor Curţii de Apel Piteşti, cei doi, împreună cu adjunctul lui Garaiman, Laurenţiu Cătălin Răban, care a fost eliberat în 16 noiembrie, fuseseră arestaţi într-un dosar privind construirea sediului din Piteşti al Arhivelor Naţionale. Cei doi ofiţeri de Poliţie sunt acuzaţi de către procurorii anticorupţie că, în perioada 2003 - 2004, au primit drept mită un autoturism de lux, bunuri şi servicii pentru a atribui nelegal la o licitaţie lucrarea de construcţie a sediului Arhivelor Naţionale firmei Rebob SRL.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Ulterior, potrivit procurorilor anticorupţie, ei sunt acuzaţi că au suplimentat valoarea contractului în mod ilegal şi au decontat lucrări care nu au fost executate de către constructor, cauzând un prejudiciu de 512.183,69 lei Inspectoratului de Poliţie Argeş.
Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2006, după efectuarea unui control de către Corpul de Control al Ministrului Administraţiei şi Internelor ce avea ca obiect respectarea legislaţiei privind achiziţiile publice, Garaiman şi Matei au semnat un proces-verbal de recepţie a lucrărilor întocmit în fals de Răban, în calitate de diriginte de şantier, pentru a ascunde neregulile.
Cu ocazia efectuării cercetărilor în prezentul dosar penal, Garaiman a sustras din arhiva I.P.J. Argeş documente referitoare la corespondenţa dintre I.P.J. Argeş şi Direcţia Naţională Anticorupţie şi Direcţia Generală Anticorupţie din M.A.I. pentru a avea un control asupra datelor existente la dosar şi pentru a-şi construi, astfel, apărarea, se arată în rechizitoriu.
Conform rechizitoriului, în perioada 2003 - 2004, Matei, pentru sumele de bani date cu titlu de mită, precum şi pentru cele încasate prin decontarea lucrărilor neexecutate, a întocmit şi înregistrat în contabilitatea firmei sale documente fictive (11 facturi fiscale şi un contract de achiziţii de materiale), prejudiciind bugetul de stat cu suma de 140.674,26 lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit. În perioada 2004 - 2009, Răban Cătălin Laurenţiu a întocmit şi depus declaraţii de avere în care a consemnat date necorespunzătoare adevărului referitoare la achiziţia unui teren în suprafaţă de 1.898,37 mp.
În vederea recuperării prejudiciului creat şi pentru ca instanţa să dispună confiscarea bunurilor date cu titlu de mită sau echivalentul lor în bani, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile deţinute de către cei trei inculpaţi.
La data de 31 mai 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea celor trei inculpaţi pe o perioadă de 24 de ore, iar la 1 iunie 2010 Tribunalul Argeş a admis propunerea de arestare preventivă a acestora pe o perioadă de 29 zile, ei fiind trimişi în judecată.
Potrivit reprezentanţilor DNA, Alexandru Garaiman este acuzat de luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fals intelectual şi sustragere de înscrisuri.
Laurenţiu Cătălin Răban este acuzat de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fals intelectual şi fals în declaraţii,în formă continuată, iar Matei Robert Constantin este acuzat de dare de mită în formă continuată, complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, evaziune fiscală în formă continuată şi fals intelectual, potrivit DNA.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO