Potrivit şefului Ispectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Argeş, col. Ion Popa, focul a afectat în total trei cisterne încărcate cu păcură, două TIR-uri fără cabine şi două capete tractor ale cisternelor, existând, la un moment dat, pericolul ca focul să se extindă la rezervoarele de suprafaţă pline cu păcură ale societăţii unde erau parcate autovehiculele.
„Incendiul a avut loc pe drumul 23, una dintre cisterne a explodat în zona unui compartiment de încărcare, apoi focul s-a extins la alte două recipiente, două capete tractor de cisternă şi la două remorci de TIR, fără cabine. Deocamdată nu se cunosc cauzele apariţiei focului. În acest moment, pompierii militari au lichidat focul şi supraveghează zona pentru a preveni reizbucnirea focului, iar primele date arată că iniţial a fost o deflagraţie la compartimentul unei cisterne, cea care a ars complet. Zona a fost imediat securizată, este vorba de parcarea unei societăţi din comuna Bradu, care are rezervoare de combustibil şi unde se încarcă păcura. Au fost salvate cele şase rezervoare de suprafaţă ale firmei, toate încărcate cu păcură şi alte patru cisterne aflate în zonă, iar evaluarea pagubelor arată că focul a distrus complet cisterna unde a avut loc explozia, două capete tractor şi cele două TIR-uri, în fapt remorci de TIR fără cabine şi a afectat parţial alte două cisterne”, a declarat Ion Popa.
Incendiul a izbucnit după ce doi angajaţi ai firmei respective ar fi încercat să transvazeze păcură dintr-un recipient în cisterne cu o pompă improvizată.
Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Judeţene Argeş, în cauză a fost începută cercerarea penală pentru distrugere din culpă, urmând să se stabilească dacă cei doi bărbaţi erau abilitaţi să desfăşoare o astfel de operaţiune.
„Din câte am înţeles, este vorba, cu siguranţă, de doi angajaţi care au lucrat cu o pompă improvizată se pare, pentru a transvaza păcură din recipient în cisternă. În momentul în care au pornit pompa a apărut o scânteie, aşa declară unul dintre cei doi, care a aprins păcura care era pe jos şi astfel incendiul s-a extins la autovehicule, pagubele fiind evaluate la aproximativ 200-300.000 de euro. Nu este vorba de intenţie, nu au asigurare. Facem cercetări pentru distrugere din culpă, infracţiune pedepsită cu închisoarea de la o lună la trei ani sau amendă. Oamenii erau angajaţii firmei, dar trebuie să stabilim dacă aceştia aveau abilităţi să desfăşoare astfel de operaţiuni”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş, comisar şef Dănuţ Dinu.
Potrivit reprezentanţilor Ispectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Argeş, cisternele încărcate cu păcură şi TIR-urile erau staţionate în momentul izbucnirii flăcărilor.
Incidentul a avut loc la aproximativ 500 de metri de Rafinăria Arpechim.