Argeş: Exerciţiu de simulare a unui cutremur de peste opt grade, la barajul de acumulare Sătic-Rucăr

Un exerciţiu de simulare a unui cutremur de peste 8 grade pe scara Richter are loc, miercuri, la Barajul Sătic - Rucăr şi în localităţile din aval de acumularea Pecineagu, la acţiune participând peste 200 de reprezentanţi ai unor instituţii din judeţul Argeş, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
64 afișări

Un exerciţiu de simulare a unui cutremur care are loc în zona epicentrului Vrancea, cu magnitudinea de peste 8 grade pe scara Richter, la o adâncime de aproximativ 75 de kilometri, cu propagare pe direcţia S-V afectând şi zona de N-E a judeţului Argeş, în zona acumulării Pecineagu, unde a provocat avarii grave structurii de rezistenţă, are loc, miercuri, la Barajul Sătic - Rucăr şi în localităţile din aval de acumularea Pecineagu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Argeş, Mădălina Epure, simularea "Pecineagu 2011" are un scenariu care prevede că în urma seismului înregistrat cele patru vane încep să cedeze treptat, instalaţiile hidraulice de manevrare nemaiputând fi acţionate, iar pentru siguranţa amenajării hidrotehnice Pecineagu şi atenuarea efectelor se fac goliri controlate la un debit aproximativ de 200 mc/s.

"Cotele apelor râului Dâmboviţa, fiind ridicate, pot provoca inundarea gospodăriilor, utilităţilor publice şi a altor construcţii din zonele joase ale localităţilor din aval de acumularea Pecineagu. Astfel, deversările controlate conduc la crearea unei unde de viitură şi pun în pericol acumularea Sătic şi localităţile aflate în aval Rucăr, Dâmbovicioara, Dragoslavele, Stoeneşti şi Cetăţeni. Ulterior, ca urmare a creării undei de viitură şi instabilităţii amenajărilor hidrotehnice, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă «Cpt. Puică Nicolae» al judeţului Argeş, în colaborare cu S.H. Curtea de Argeş, propune preşedintelui Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă să dispună declararea «Stării de alertă», introducerea semnalului alarmă la dezastre, evacuarea populaţiei şi bunurilor materiale din localităţile Rucăr, Dâmbovicioara, Dragoslavele,Stoeneşti şi Cetăţeni", a declarat Epure.

Scenariul exerciţiului prevede, de asemenea, că inundaţiile produse au provocat numeroase distrugeri materiale, fiind afectate căile de comunicaţii rutiere şi avariate construcţii, poduri, lucrări hidrotehnice precum acumularea Sătic şi punând în pericol localităţile situate în aval Rucăr, Dâmbovicioara, Dragoslavele, Stoeneşti şi Cetăţeni.

"Astfel, unda de viitură a surprins 40 elevi aflaţi în timpul cursurilor la Şcoala Generală Sătic, precum şi grupuri de persoane aflate în locuinţele proprii, o parte din acestea refugiindu-se în zone mai înalte, iar o parte fiind izolate pe acoperişurile locuinţelor. Pe timpul acţiunilor de autoevacuare mai multe persoane au fost surprinse de unda de viitură şi s-au refugiat în zone protejate. De asemenea, există indicii că mai multe persoane sunt înecate, fiind semnalate şi deversări de reziduuri petroliere pe suprafaţa apei. Acesta este scenariul exerciţiului cu forţe în teren privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de avarii la construcţii hidrotehnice «Pecineagu 2011», organizat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, exerciţiu care se va desfăşura la Barajul Sătic - Rucăr şi în localităţile din aval de acumularea Pecineagu", a afirmat Epure.

La simulare participă peste 200 de persoane de la instituţiile din judeţ cu responsabilităţi în astfel de situaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici