- Home
- Social
- IAŞI, (10.04.2014, 15:44)
- Catalin Hopulele
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Arhiepiscopia Romanului a cerut înregistrarea la OSIM a denumirii "Mitropolia Moldovlahiei"
Arhiepiscopia Romanului şi a Bacăului a cerut OSIM înregistrarea denumirii "Mitropolia Moldovlahiei", pe care o are "mitropolia" din localitatea Secuienii Noi (Neamţ), la care slujesc preoţi caterisiţi de Biserica Ortodoxă Română.
Urmărește
206 afișări
Arhiepiscopia Romanului a cerut înregistrarea la OSIM a denumirii "Mitropolia Moldovlahiei" (Imagine: Gabriela Doboş/Mediafax Foto)
Cererea de înregistrare ca marcă a denumirii "Mitropolia Moldovlahiei" a fost depusă în 27 martie la OSIM de către Arhiepiscopia Romanului şi a Bacăului.
Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romanului şi a Bacăului au declarat, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX că o astfel de măsura a fost necesară pentru a putea proteja imaginea BOR.
"Înregistrarea titulaturii de Mitropolia Moldovlahiei constituie măsura legală de protejare a valorilor ortodoxiei, precum şi a denumirii specifice acesteia, în faţa acţiunilor unor persoane fizice sau grupări asociative care se folosesc de specificul Bisericii noastre, prejudiciind imaginea uneia dintre cele mai apreciate instituţii româneşti, fie în scopul manipulării opiniei publice, fie pentru beneficii personale ori pentru a-şi însuşi bunuri care au aparţinut sau aparţin Bisericii Ortodoxe Române", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX preotul Costel Gherasim, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Contactaţi de corespondentul MEDIAFAX, reprezentanţii "mitropoliei" private au spus că nu ştiu despre acest demers al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului şi că se vor întruni duminică pentru a discuta despre acest aspect.
Ei susţin că o astfel de măsură nu îi poate influenţa în mod direct fiindcă denumirea completă a "mitropoliei" conţine, în acte, şi cuvântul "autonomă". Prin urmare, ei cred că vor putea folosi în continuare fără probleme această denumire.
La Secuienii Noi, la cinci kilometri de oraşul Roman din judeţul Neamţ, funcţionează o biserică privată transformată recent în "Mitropolia Moldovlahiei", la care slujesc mai mulţi preoţi caterisiţi.
Biserica a fost înfiinţată de fostul preot Mihail Claudiu Vasilache, caterisit de Arhiepiscopia Romanului şi a Bacăului pentru că a divorţat şi s-a recăsătorit de două ori şi pentru că "a deschis cartea" pentru credincioşii care călcau pragul parohiei sale, ghicindu-le viitorul în paginile Evangheliei.
El nu s-a conformat deciziei Bisericii Ortodoxe Române şi a înfiinţat în curtea casei sale o biserică privată, pe care a afiliat-o, ulterior, ca o fracţiune desprinsă din Biserica Ortodoxă Ucraineană, intitulată Biserica Creştin Ortodoxă după Vechiul Calendar, unde a fost repus în tainele preoţiei.
Iniţial, acesta a înfiinţat "Asociaţia Sfânta Cruce - Secuiană", a ridicat biserica privată în curtea locuinţei sale din Secuieni, pe care a transformat-o întâi în vicariat, apoi, după ce a fost hirotonit într-o ceremonie la care a participat tot sinodul fracţiunii din Ucraina, a transformat-o în mitropolie - "Mitropolia Moldovlahiei".
"Mitropolitul" de la biserica privată susţine că a fost hărţuit de către reprezentanţii BOR mai mulţi ani la rând, până când s-a afiliat Mitropoliei din Kiev, Ucraina.
Într-un comunicat transmis în 21 martie, reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei îi îndemnau pe credincioşi să fie vigilenţi cu privire la gruparea schismatică de la Secuienii Noi şi îi acuzau pe foştii preoţi de anarhism, reafirmând că "gruparea nu este recunoscută şi nu se află în comuniune cu nicio biserică ortodoxă canonică".
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe