- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti critică, în Pastorala de Paşti, societatea actuală europeană, "toată axată pe economie"
Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti, Ioan Robu, critică, în Pastorala de Paşti, societatea actuală europeană, care ar fi "toată axată pe economie" şi care, pentru nu fi "auzită vocea celor nevoiaşi şi fără speranţă, aplică 'îmbălsămarea'".
Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti critică, în Pastorala de Paşti, societatea actuală europeană, "toată axată pe economie" (IImagine: Cristiana Sabau/Mediafax Foto)
"Se ştie că un trup îmbălsămat nu deranjează. Şi, de aceea, societatea actuală europeană, toată axată pe economie, nu vrea să facă altceva cu Isus, cu evanghelia Sa, cu Biserica Sa, decât să aplice îmbălsămarea. Ca să nu se audă nicio voce care să critice batjocorirea şi umilirea celor săraci şi neputincioşi, condamnarea la moarte a copiilor nenăscuţi, dispreţuirea şi neglijarea bolnavilor şi a bătrânilor; ca să nu se vadă niciun deget acuzator îndreptat spre cei care încalcă drepturile lui Dumnezeu şi ale oamenilor, spre cei care subminează binele şi stabilitatea familiilor şi ale generaţiilor tinere, spre cei ucid, fură şi mint, spre cei care distrug până şi ideea binelui comun, spre cei care pun în vânzare prezentul şi viitorul aproapelui sau al întregului neam. Ceea ce au uitat îndată femeile evlavioase, ideea îmbălsămării a rămas unica amintire pentru cei care, departe de a lăsa să fie risipit întunericul minţii şi al inimii, departe de a vrea şi de a căuta binele tuturor, preferă drumul egoismului care este izvorul tuturor relelor", mai spune Mitropolitul romano-catolic, în Scrisoarea Pastorală adresată credincioşilor catolicilor, clerului şi persoanelor consacrate din Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
ISP Ioan Robu recunoaşte şi că, din păcate, criza economică este şi rămâne o realitate necruţătoare.
"Desigur, ştim cu toţii că, din păcate, criza economică este şi rămâne o realitate necruţătoare. Însă cine, având responsabilitate publică la un popor sau altul, răspunde cu doar cumpărarea mirodeniilor pentru îmbălsămarea propriilor conştiinţe şi al viitorului generaţiilor de astăzi, precum şi a viitorului naţiunilor, cine crede că face bine ca să salveze economia distrugând omul, împreună cu drepturile şi aspiraţiile sale legitime, acela sau aceia nu caută să risipească întunericul inimii şi al minţii, aşa cum se exprimă rugăciunea pascală", afirmă înaltul ierarh.
În acelaşi mesaj, mitropolitul spune că vestirea solemnă a Învierii ne aminteşte că aceasta este noaptea care a risipit întunericul păcatului şi care îi aduce din nou la har pe cei care cred în Cristos, Noaptea în care Cristos, rupând lanţurile morţii, se înalţă biruitor din adâncuri.
"Privegherea din noaptea Sfântă a Paştelui începe, conform unei tradiţii foarte vechi, cu binecuvântarea focului a cărui flacără alungă întunericul; flacăra este simbol al lui Cristos Înviat care învinge întunericul morţii; Cristos este flacăra luminii lui Dumnezeu. De la focul binecuvântat, preotul aprinde lumânarea pascală, care va fi dusă în procesiune până în altar, şi spune această rugăciune, care este rugăciunea fiecăruia şi a întregii Biserici: 'Lumina lui Cristos, care învie plin de mărire, să risipească întunericul inimii şi al minţii'", mai spune IPS Ioan Robu, în Scrisoarea Pastorală.
Potrivit lui Robu, puterea sfântă a nopţii de Înviere "şterge fărădelegea, spală orice vină, celor căzuţi în păcat le redă nevinovăţia, celor întristaţi, bucuria, stinge duşmăniile, aduce înţelegerea şi frânge silniciile".
Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti arată în Pastorală şi că Sărbătoarea Paştelui ne cheamă la credinţă.
"Sărbătoarea Paştelui ne cheamă la cu totul altceva, îndemnându-ne să ne trăim credinţa cu recunoştinţă, căci este darul lui Dumnezeu. Această chemare este adresată atât membrilor Bisericii cât şi oamenilor de bunăvoinţă, tuturor celor care sunt mai degrabă sub 'vraja' luminii, nu a întunericului. Ca Păstor al Arhidiecezei, Ştim cu toţii că deşi acum şi în viitor dăm şi vom da mult 'spaţiu' în viaţa noastră Celui Înviat, sigur că nu vom fi scutiţi de căderi, de slăbiciuni, de nesiguranţele vieţii, însă vom avea în inima noastră cu siguranţă tărie, pace şi bucurie. În fiecare zi va străluci în noi lumina care este Cristos Înviat. Tuturor din Arhidieceză, Sărbători fericite! Domnul să ne binecuvânteze şi să ne înflăcăreze de dorinţe cereşti, ca să putem ajunge cu inimi curate la sărbătorile luminii veşnice! Cristos a înviat!", spune IPS Ioan Robu, la finalul Pastoralei.
Potrivit programului anunţat de Arhidieceza Bucureşti, în Sâmbăta Sfântă, Biserica priveghează în rugăciune şi nu celebrează în cursul zilei nicio acţiune liturgică. În schimb, noaptea are loc celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale.
Prin celebrarea din această Noapte Sfântă, se exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă în Isus Cristos Înviat.
La Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti, celebrarea Vigiliei Pascale va fi prezidată de Arhiepiscopul Mitropolit Ioan Robu, de la ora 23.00. Ritualul va începe în faţa bisericii catedrale, prin binecuvântarea focului şi aprinderea Lumânării Pascale - simbol al lui Cristos Înviat -, de la care vor fi aprinse apoi lumânările credincioşilor.
Aceştia vor asculta apoi vestirea solemnă a Învierii, iar cu puţin timp înainte de miezul nopţii, clopotele vor bate din nou, după o tăcere de trei zile. Tot atunci, pentru prima oară după 40 de zile de post, se va intona cântarea "Aleluia".
La Sfârşitul Sfintei Liturghii, în jurul orei 1.00, toţi credincioşii, preoţii şi IPS Ioan Robu, cu lumânările aprinse, vor intona solemn "Cristos a înviat!", mergând în procesiune în jurul Catedralei Sf. Iosif.
Duminică, în Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti, IPS Ioan Robu va prezida Sfânta Liturghie solemnă a Învierii Domnului.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO