Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, şi-ar putea afla sentinţa în dosarul Nazarcea pe 29 mai/ Ce acuze i se aduc

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, ar putea afla săptămâna viitoare sentinţa instanţei în dosarul Nazarcea, în care procurorii anticorupţie din Constanţa l-au trimis în judecată pentru fraude cu fonduri europene, prejudiciul estimat fiind de aproape 1,4 milioane de lei.

Urmărește
924 afișări
Imaginea articolului Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, şi-ar putea afla sentinţa în dosarul Nazarcea pe 29 mai/ Ce acuze i se aduc

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, şi-ar putea afla sentinţa în cazul Nazarcea în 29 mai

La Curtea de Apel Constanţa s-a judecat, miercuri, ultimul termen din dosarul în care Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost acuzat, alături de alte persoane, de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete în vederea obţinerii pe nedrept de fonduri europene.

Cu această ocazie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au solicitat pedeapsa maximă pentru Teodosie Petrescu, precum şi recuperarea prejudiciului produs, de 1.392.964 de lei.

La rândul lor, avocaţii angajaţi de prelatul constănţean au solicitat achitarea acestuia. Ei au precizat că Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) nu a notificat Arhiepiscopia despre prezenţa unor nereguli în derularea proiectului, considerând astfel că fapta incriminată nu există.

Instanţa a rămas în pronunţare pentru data de 29 mai.

Procesului lui Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, a început în urmă cu doi ani. „În perioada 2010 - 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalţi inculpaţi, a folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) în scopul de a primi fonduri europene”, se arată într-un comunicat de presă remis de DNA cu ocazia trimiterii prelatului în judecată.

Potrivit procurorilor, inculpaţii au declarat, în mod nereal, că folosesc peste 300 ha de teren agricol în zona Nazarcea pentru cultivarea viţei-de-vie, desi din 2010 pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi. De asemenea, inculpaţii au susţinut că pe acele terenuri au fost respectate normele privind bunele condiţii agricole şi de mediu, printre care şi evitarea instalării vegetaţiei nedorite, în condiţiile în care respectivele parcele erau abandonate şi invadate cu astfel de vegetaţie, se mai arată în comunicatul DNA.

În baza acestor declaraţii, inculpaţii ar fi obţinut fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă unică, în valoare de 1.392.964 lei.

APIA s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.392.964 lei.

În aceeaşi cauză au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, Ciprian-Ioan Cojocaru, Bogdan-Petrişor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu, Aurelian Ştefan şi Stere Beca, la data faptelor mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, aceştia fiind acuzaţi de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici