Arhitectul şef al Capitalei: Încercăm să oprim construcţiile şi demolările abuzive în zone protejate

Arhitectul şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, susţine că municipalitatea încearcă stoparea construcţiilor şi demolărilor abuzive şi haotice în zonele de protecţie a monumentelor istorice, prin modificarea regulamentului de aprobare a planurilor urbanistice zonale.

Urmărește
329 afișări
Imaginea articolului Arhitectul şef al Capitalei: Încercăm să oprim construcţiile şi demolările abuzive în zone protejate

Arhitectul şef al Capitalei: Încercăm să oprim construcţiile şi demolările abuzive în zone protejate (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Arhitectul şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu a susţinut că prin noul regulament - aflat în dezbatere publică - se urmăreşte ca fiecare lot în parte să aibă propriile reguli, trecând astfel de la un regulament cu norme"prea generale", la reguli precis individualizate şi adaptate.

"Prin noul regulament, fiecare lot va avea propriile reglementări, propriile reguli, astfel încât să împiedicăm constucţiile şi demolarile haotice în zonele protejate, sau alte disfuncţionalităţi", a declarat, marţi, Gheorghe Pătraşcu, arhitectul şef al Capitalei, la prima prezentare şi dezbatere publică a documentaţiei de urbanism "Definire regim tehnic al construcţiilor supuse autorizării în zonele protejate şi în zonele de protecţie ale monumentelor istorice în scopul protejării patrimoniului arhitectural şi urbanistic al municipiului Bucureşti".

Pătraşcu a explicat că fiecare dintre proiectele privind planurile Urbanistice Zonale supuse autorizării este făcut în baza unui regulament care în prezent conţine reguli generale care permit şi apariţia unor disfuncţionaliţăţi.

Potrivit arhitectului şef Pătraşcu, noul regulament are în vedere atât salvarea valorilor culturale aflate în zonele protejate din Capitală, cât şi scurtarea timpului necesar realizării investiţiilor în aceste zone ale municipiului Bucureşti.

Pătraşcu a spus că o altă noutate adusă de noul regulamentul este şi încercarea de a crea norme pentru reglementarea spaţiului public."Cetăţenii au sesizat că în prezent se reglementează numai parcelele cu proprietari şi nu spaţiul public. Noul regulament propune şi reglementarea spaţiului public, prin amenajări de împrejurimi, prin plantări de arborişi vegetaţie sau lărgiri de trotuare, dar şi prin alte metode", a mai spus Pătraşcu.

La rândul său, prezentă la dezbaterea de marţi, arhitecta Irina Criveanu, care este unul dintre iniţiatorii proiectului, a suţinut că noul regulament urmăreşte să aducă "reguli ferme" atât pentru construcţiile din zonele protejate, cât şi pentru împrejurimile de lângă acestea, instituind şi în România conceptul de "securitate juridică" întâlnit în alte ţări europene.

"Securitatea juridică este acel lucru pe care îl dobândeşti atunci când ai cumpărat o proprietate şi când ştii ce se poate întâmpla pe viitor cu proprietatea ta sau cu împrejurimile", a spus Irina Criveanu.

În acest sens, Criveanu a explicat că vor exista reguli "care sunt extrem de precise", pentru fiecare clădire, dar şi pentru împrejurimi.

Documentaţia de urbanism "Definire regim tehnic al construcţiilor supuse autorizării în zonele protejate şi în zonele de protecţie ale monumentelor istorice în scopul protejării patrimoniului arhitectural şi urbanistic al municipiului Bucureşti" urmează să fie supusă dezbaterii publice. După dezbatere, documentul va fi supus votului consilierilor municipalei sub forma unei propuneri de hotărâre de Consiliu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici