- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Arhitectul şef al Galaţiului, deferit justiţiei pentru mită
Arhitectul şef al Galaţiului a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru că a pretins bani în schimbul eliberării unei autorizaţii pentru construirea unui balcon, informează, luni, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a lui Ion Banaş - arhitect şef la Primăria municipiului Galaţi, în stare de arest preventiv, pentru luare de mită şi trafic de influenţă, ambele în formă continuată (câte patru acte materiale), şi Luminiţa Micuţă - expert contabil şi administrator al SC COFICO EXPERT SRL Galaţi, în stare de libertate, pentru favorizare a infractorului în legătură directă cu infracţiunile de corupţie menţionate.
În cursul anilor 2008-2010, Ion Banaş, în calitate de arhitect consilier la Primăria municipiului Galaţi, a pretins sumele de 1.500 euro şi 2.000 lei din care a primit suma de 1.500 euro de la un denunţător, promiţându-i că îşi va exercita influenţa asupra factorilor decizionali (primarul şi secretarul municipiului Galaţi, arhitectul şef sau persoana cu responsabilitate în domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului) în scopul obţinerii actelor necesare intrării în legalitate a denunţătorului (certificatul de urbanism şi autorizaţia de construire) în legătură cu construcţia unui balcon pe care acesta îl ridicase la locuinţa sa din municipiului Galaţi şi pentru a nu fi sancţionat contravenţional de reprezentanţii Primăriei municipiului Galaţi.
Deşi nu a făcut niciun demers, în cursul lunii februarie 2011, Banaş Ion, în calitate de arhitect şef în cadrul Primăriei municipiului Galaţi, i-a mai cerut denunţătorului suma de 1.500 euro, promiţându-i că îi va aproba toate actele necesare intrării în legalitate, respectiv certificatul de urbanism şi autorizaţia de construire şi nu-i va aplica sancţiunile contravenţionale, urmând să intervină şi pe lângă ceilalţi factori decizionali. De asemenea, i-a comunicat denunţătorului că amenda pentru ridicarea unei construcţii fără deţinerea actelor necesare este foarte mare, maximul fiind de 100.000 lei.
În perioada 2009-2011, acelaşi inculpat, în calitate de arhitect consilier în cadrul Primăriei municipiului Galaţi şi apoi de arhitect şef şi persoană cu responsabilitate în domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului, a pretins de la un alt denunţător suma de 6.000 de euro, promiţându-i că îi va aproba toate actele necesare construirii terasei restaurantului aparţinând societăţii comerciale administrate de denunţător şi a spaţiilor anexe, respectiv certificatul de urbanism şi autorizaţia de construire, urmând să intervină şi pe lângă ceilalţi factori decizionali.
În 12 august 2009, Ion Banaş a primit suma de 2.000 de euro, reprezentând o parte din suma pretinsă, în scopul menţionat.
În perioada 2009-2011, inculpatul Banaş Ion a pretins de la un al treilea denunţător suma de 3.600 de euro, promiţându-i că îi va aproba toate actele necesare construirii vilei, urmând să intervină şi pe lângă ceilalţi factori decizionali, iar la 21 august 2009, 6 octombrie 2009 şi la o dată neprecizată, inculpatul a primit suma de 2.100 de euro şi 700 lei, reprezentând o parte din suma pretinsă.
În perioada 2010-2011, inculpatul Banaş Ion a pretins şi primit de la un al patrulea denunţător suma de 2.000 lei, promiţându-i că îi va aproba toate actele necesare construirii vilei, urmând să intervină şi pe lângă ceilalţi factori decizionali.
Concret, Ion Banaş ar fi pretins sumele de 12.600 euro şi 4.000 lei, din care a primit în total 5.600 euro şi 8.500 lei.
În 13 aprilie 2011, Banaş a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie imediat după ce a primit de la unul dintre denunţători suma de 5.800 de lei, reprezentând o primă tranşă din banii promişi în schimbul aprobării documentaţiei necesare pentru intrarea în legalitate ca urmare a construirii unui balcon.
În 25 mai 2011, Tribunalul Galaţi a admis propunerea procurorilor din cadrul Serviciului Teritorial Galaţi al DNA şi a dispus arestarea preventivă a inculpatului Ion Banaş pe un termen de 29 de zile.
Inculpata Micuţă Luminiţa a încercat să îl determine pe unul dintre denunţători să facă declaraţii neadevărate în favoarea lui Ion Banaş, cu promisiunea că inculpatul îi va restitui sumele de bani pe care i le dăduse.
În cauză, s-au luat măsuri asigurătorii, prin instituirea unui sechestru asupra unui imobil aparţinând Ion Banaş.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Galaţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Nu avem un lider politic care să spună „hai să resetăm România”. Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Războiul din Ucraina, ziua 1009. Explozii auzite joi dimineaţa în Odesa şi Kropyvnytskyi / SUA îndeamnă Ucraina să reducă vârsta de recrutare la 18 ani pe fondul lipsei de trupe
-
Elon Musk a făcut publice numele angajaţilor guvernamentali pe care vrea să îi concedieze
-
Ambasadorul Ucrainei la ONU spune că Phenianul a trimis deja peste 20.000 de containere cu arme către Rusia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO