- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.05.2017, 13:01)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Arhiva SIPA şi controlul magistraţilor. Dan Andronic, dezvăluiri despre oameni importanţi din sistem: În timp ce era inventariată, arhiva SIPA a fost copiată/ Toader: Cine a făcut copii va trebui să răspundă/ Reacţia SRI
Jurnalistul Dan Andronic susţine, într-un articol evz.ro, că arhiva SIPA ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, comisie formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu.
Urmărește
8118 afișări
"De ce a tăcut Cătălin Predoiu? Pentru că din această nesecată oază de documente, până la un anumit moment istoric, s-au servit toţi. Despre ce este vorba? Despre dovezi că din arhiva SIPA, în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, au fost copiate documente. Despre dovezi că din arhiva SIPA au fost sustrase şi distruse dosare ale unor magistraţi care, ulterior, au avansat ierarhic până la cel mai înalt nivel", scrie Andronic pe evz.ro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Liderul suprem al Iranului spune că inamicii vor primi un „răspuns zdrobitor”
-
Alegeri SUA 2024: Cum este ales preşedintele SUA. De ce un candidat care obţine cele mai multe voturi poate să piardă alegerile
-
Datoria publică a României a crescut în august la 886,9 miliarde de lei, ajungând la 52,7% din PIB
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
Dan Andronic susţine că a consultat mai multe documente şi a discutat cu mai multe persoane din sistem, prima comisie de inventariere fiind constituită în mandatul Monicăi Macovei, în martie 2006, fiind funcţională până la finalul anului. Comisia ar fi avut rolul de a pune în ordine arhiva pe criterii arhivistice.
"Numai că acele criterii arhivistice au însemnat distrugerea sistemului de cartoteci folosit pentru arhivele de tipul celei a SIPA şi aplicarea unor crititerii de inventariere care făceau orice căutare imposibilă. Ulterior, s-a constatat că această comisie nu şi-a îndeplinit integral atribuţiile pentru că după ce a pus-o în ordine a ignorat a doua obligaţie prevăzută în Hotărârea de Guvern 127/26.01.2006, care specifica în mod clar că aceste documente trebuie predate, după inventariere, către Arhivele Naţionale, instituţiile de siguranţă naţională, etc", scrie Andronic.
Drept urmare, în anul 2007, a apărut a doua comisie, din care făceau parte judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul Paul Dumitriu. Andronic susţine că poate spune "cu certitudine", pe baza documentelor consultate şi a declaraţiilor unor persoane din sistem, că unul dintre cei doi, Cristi Danileţ, ar fi fost implicat în distrugerea şi copierea arhivei. Jurnalistul scrie că cei doi magistraţi nu au întocmit procese verbale sau rapoarte privind arhiva SIPA, susţinând că s-ar fi ferit să lase vreo urmă.
Ulterior, susţine jurnalistul, s-ar fi constituit o altă comisie care ar fi avut rolul de a se ocupa de informaţiile clasificate, condusă de Dumitriu. Andronic indică un raport al fostului ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, potrivit căruia membrii comisiei ar fi ridicat documente pe care i le-au dat lui Macovei, precizând că nu sunt indicii că acestea ar fi fost restituite.
"Un fost membru al comisiei ne-a declarat că, din ceea ce îşi aminteşte, în incinta arhivei se afla un xerox ultra performant la care s-au copiar mai multe doscumente, că existau ştersături în notele informative şi chiar adnotări făcute din mână, cel mai probabil de către judecătorul Cristi Danileţ", scrie Andronic.
Androic citează surse care spun că au fost sustrase 12-14 dosare ale unor magistraţii care au evoluat ulterior pe scara ierahică până la cel mai înalt nivel. În anul în care se prespune că au fost sustrase documentele, camerele de supraveghere ale SRI din incinta arhivei nu au funcţionat timp de trei luni, mai spune Andronic.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, despre SIPA: Cine a făcut copii va trebui să răspundă, dacă informaţia se dovedeşte adevărată
Tudorel Toader, ministerul Justiţiei, a declarat, luni, după dezbaterile privind codurile penale, că cine a copiat arhiva SIPA va trebui să răspundă, dacă se dovedeşte că afirmaţiile jurnalistul Dan Andronic sunt reale.
"Arhiva se află în păstrare. În prezent e securizată de ANP. Cine a făcut copii va trebui să răspundă, dacă informaţia se dovedeşte adevărată. Nu am cunoştinţă că s-ar fi copiat. După ce trec aceste zile, voi vedea fizic această arhivă", a declarat ministrul Justiţiei.
Judecătorul Cristi Danileţ: Nu am modificat, copiat sau divulgat informaţii din arhiva SIPA
"Nu am modificat, copiat sau divulgat vreo informaţie conţinută în documentele din Arhiva SIPA. Monica Macovei este cea care a desfiinţat SIPA şi nu a avut nici o informatie despre magistrati. Imediat după preluarea mandatului în decembrie 2004, ministrul Macovei a numit un procuror la conducerea DGPA (fosta SIPA) şi a dispus stoparea activităţii de strângere a informaţiilor despre magistraţi. Activitatea s-a redus doar la colectarea de informaţii vizând sistemul penitenciar. Noul director general al DGPA a prezentat un raport în comisiile de specialitate ale Parlamentului cu privire la activitatea acestui serviciu", spune judecătorul Cristi Danileţ pe blogul său.
Magistratul precizează că la sfârşitul anului 2005 ministrul a solicitat Guvernului să aprobe desfiinţarea DGPA, cea ce s-a întâmplat la începutul anului următor.
"Este, după ştiinţa mea, singurul caz când în România se desfiinţează în mod total un serviciu secret. S-a înfiinţat o comisie de lichidare a acestui serviciu, din care am făcut parte în calitate de magistrat şi consilier al ministrului justiţiei, pentru a urmări operaţiunile de preluare a documentaţiei. Cu excepţia directorului DGPA, niciun membru nu a venit în contact fizic cu arhiva. Întreg personalul (aproximativ 200 persoane), alcătuit în majoritatea sa din ofiţeri de informaţii preluaţi din alte servicii ale statului, inclusiv fosta Securitate, a fost disponibilizat. Toate dosarele, inclusiv notele informative de la cele 10 servicii teritoriale au fost depozitate la sediul central, situat în clădirea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, iar încăperea a fost sigilată", mai scrie judecătorul.
Danileţ precizează că a făcut parte din comisia de inventariere a arhivei, precizând că accesul s-a făcut 2007, fiind interzis accesul cu aparatură sau genţi în încăpere,
"Nu am cunoştinţă de existenţa vreunor aparate de copiere sau ca materiale din arhivă să fie depozitate pe alt mediu de stocare decât cel imprimat. S-au completat procese-verbale de desigilare şi resigilare cu ocazia celor trei intrări în incintă. Inventarierea a avut loc doar parţial, numai cu privire la tipul de informaţii strânse de SIPA, iar raportul nu a mai fost întocmit, căci mandatul Monicai Macovei a fost revocat dupa trei luni de la intrarea Romaniei in UE. Noul ministru Chiuariu a schimbat ordinul lui Macovei si se pare că alte persoane ar fi continuat această activitate. Nu am cunoştinţă de niciun raport cu privire la lipsa unor documente din arhivă; de altfel, această lipsă nici nu s-ar fi putut constata din moment ce documentele nu erau încă inventariate, ci erau doar depozitate aşa cum au fost trimise de la structurile teritoriale", spune Danileţ.
Magistratul susţine că nicio informaţie din arhivă nu a ajuns la Macovei şi nu a fost folosită de vreun membru al comisiei, aceste fapte reprezentând infracţiuni. Danileţ spune că a văzut aproximativ 300 de note informative, numărul total fiind de câteva mii, datând doar din perioada 2001-2005, restul fiind arse din ordinul miniştrilor de justiţie anteriori.
"Anterior mandatului Macovei, SIPA/DGPA a cules şi informaţii privind viaţa privată a magistraţilor şi a altor categorii de persoane aflate in contact cu sistemul de justiţie. Fiind revoltat că nimeni nu a fost tras la răspundere vreodată pentru activitatea ilegală a acestui serviciu faţă de colegii mei magistraţi, am decis să fac un raport verbal cu privire la activitatea SIPA. Astfel, am adus la cunoştinţa publicului aceste aspecte, prin relatări constante în presă (Revista22, pesurse.ro, EvZ) şi pe blogul personal (aici) făcute începând cu luna mai 2007, în cadrul unei conferinţe special organizate în 2008 de către o asociaţie a magistraţilor la care au participat şi reprezentanţi ai unor ambasade, precum şi într-o carte despre corupţia din justiţie publicată în anul 2009", scrie judecătorul.
Macovei: Nu am primit niciun dosar din arhiva SIPA
Europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei, susţine că nu a primit niciun dosar din arhiva SIPA, precizările fiind făcute ca urmare a unui articol scris de Dan Andronic, în care acesta susţine că la Macovei ar fi ajuns informaţii din arhivă.
"Nu am primit niciun dosar din arhiva SIPA. Nu am fotocopiat niciun dosar din arhiva SIPA. Nu am sustras şi distrus niciun dosar SIPA. Nu am avut nicio informaţie despre judecători sau procurori din dosarele SIPA. Eu am decis desfiinţarea acestui serviciu secret, întrucât existau informaţii în spaţiul public că făcea abuzuri. Justiţia nu avea nevoie de un serviciu secret. Am decis să desfiinţez SIPA, iar arhiva să fie inventariată şi predată Administraţiei Penitenciarelor. Am fost singurul ministru care a decis desfiinţarea unui serviciu secret", transmite Monica Macovei printr-un comunicat de presă.
Precizările au fost făcute după ce jurnalistul Dan Andronic a scris, într-un articol evz.ro, că arhiva SIPA ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, comisie formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu. În replică, judecătorul Cristi Danileţ spune că nu a modificat, copiat sau divulgat informaţii din arhiva SIPA.
Tudorel Toader, ministerul Justiţiei, a declarat, luni, după dezbaterile privind codurile penale, că cine a copiat arhiva SIPA va trebui să răspundă dacă se dovedeşte că afirmaţiile jurnalistul Dan Andronic, potrivit cărora ar fi fost sustrase date din arhivă, sunt reale.
"Arhiva se află în păstrare. În prezent e securizată de ANP. Cine a făcut copii, va trebui să răspundă dacă informaţia se dovedeşte adevărată. Nu am cunoştinţă că s-ar fi copiat. După ce trec aceste zile voi vedea fizic această arhivă", a declarat ministrul Justiţiei.
Predoiu: Raportul privind arhiva SIPA, trimis la CSAT; Arhiva a rămas sigilată în mandatul meuPrim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei, a declarat luni că în timpul mandatului său nu s-a intrat în arhiva SIPA, precizând că raportul comisiei de anchetă cu privire la această arhivă a fost trimis către CSAT."Raportul (comisiei de anchetă privind arhiva SIPA - n.r.) a fost trimis la CSAT. În timpul mandatului meu nu s-a intrat în arhiva SIPA, arhiva a rămas sigilată pe toată durata mandatului meu", a declarat fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, la Parlament, întrebat ce s-a întâmplat cu arhiva SIPA după ce a plecat Tudor Chiuariu de la Ministerul Justiţiei şi ce s-a întâmplat cu raportul făcut de comisia de anchetă referitor la arhiva SIPA.
Cătălin Predoiu a afirmat că a cerut comisiei un raport, pentru că înainte de mandatul său se intrase în ahiva SIPA
"Legat de trecut, într-adevăr, am cerut comisiei respective o dare de seamă, un raport, pentru că înainte de mandatul meu se intrase în arhiva SIPA, şi raportul, plecând de la prevederile legale privind securitatea naţională, l-am înaintat instituţiilor abilitate. Pentru viitor, atunci, la momentul respectiv, am făcut o dezbatere publică şi o consultare inter-instituţională, am redactat un proiect de lege pus în dezbatere publică care prevedea ca această arhivă să fie transferată la Arhivele Naţionale şi l-am trimis Secretariatului General al Guvernului. Asta e tot ce pot să vă spun despre arhiva SIPA", a susţinut Cătălin Predoiu.
Fostul ministru al Justiţiei a precizat că nu poate comenta conţinutul raportului, pentru că acesta nu este public.
"În mandatul meu, arhiva a fost sigilată, uşa arhivei a fost sigilată şi nu s-a intrat în arhiva SIPA. Ministerul Justiţiei nu are nicio atribuţie legată de gestionarea de arhive de servicii de informaţii, are cu totul alte atribuţii. Raportul acela era o dare de seamă, nu era o recomandare legată de ceea ce trebuie făcut cu arhiva SIPA. (...) Cât am fost eu în mandat nu îmi aduc aminte să se fi discutat în CSAT despre acel raport", a conchis Cătălin Predoiu.
Marincea: SRI nu a avut acces la SIPA niciodată
Serviciul Român de Informaţii (SRI) nu a avut acces la arhiva SIPA niciodată, a precizat purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea.
Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii (SRI), Ovidiu Marincea, a precizat, pe pagina sa de Twitter, că SRI nu a avut acces la SIPA niciodată.
Fost director ANP: Singura persoană din ţară care are acces la arhiva SIPA e ministrul Justiţiei
Arhiva SIPA se află în clădirea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), într-o încăpere sigilată cu sigiliul ministrului Justiţiei, acesta fiind singura persoană din ţară care are acces la arhivă, a declarat, pentru MEDIAFAX, fostul director ANP, Marius Vulpe.
"Arhiva SIPA se află în clădirea ANP, într-o încăpere sigilată cu sigiliul ministrului Justiţiei. Este singura persoană (ministrul Justiţiei -n.r.) din ţară care are acces la arhivă", a precizat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, fostul director al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Marius Vulpe.
Citeşte şi: Procurorul general Augustin Lazăr îi scrie lui Dragnea pentru a URGENTA procedurile în cazul Bejinariu/ Comisia juridică a Camerei reia procedurile
Citeşte şi: Călin Popescu Tăriceanu cere Ministerului Justiţiei să facă o comisie care să verifice ce conţine arhiva SIPA
Citeşte şi: PACHET SUSPECT la aeroportul Otopeni. Pirotehniştii SRI au securizat zona. UPDATE: Acţiunea s-a încheiat, coletul nu era explozibil
Citeşte şi: ATACUL CIBERNETIC în România: Statisticienii de la INS au avut interdicţie de a deschide calculatoarele/ SRI: Am trimis informări către toate instituţiile pe care le protejăm, ar putea urma şi alte atacuri/ INFOGRAFIC cu sectoarele economice afectate în trecut
Citește pe alephnews.ro: Prințul Andrew se confruntă cu dificultăți financiare după ce Regele Charles i-a anulat alocația regală
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Uraganele reprezintă o amenințare gravă pentru sănătatea publică. Care sunt bolile mortale nou apărute
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:15
Tomac: Votul va decide dacă R. Moldova face un salt uriaş înainte sau un pas la fel de mare înapoi
-
astăzi, 22:04
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 983. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / Zelenski le cere aliaţilor să nu mai privească, ci să acţioneze în privinţa Coreei de Nord / Forţele ruseşti domină frontul din estul Ucrainei / Ucraina va produce rachete antidrone împreună cu un producător belgian